Specker Balázs

Új vezetéknélküli távközlési forma a láthatáron

A floridai központú xGTM cég úgy tartja, hogy a jelenlegi vezetéknélküli telekommunikációs szolgáltatások kizárólag a magas frekvenciákat használják, így ár és teljesítmény szempontjából nem túl kifizetődőek.

Állításuk szerint új technológiájuk csak egy szűk, alacsony frekvenciájú használatlan tartományt igényel, és más jelekkel sem akad össze. Úgy vélik, meglelték a csodafegyvert az internettel nehezen lefedhető területekért folytatott harcban. Az xGTM xMaxra névre keresztelt technikája a fejlesztő szerint jobb elérhetőséget biztosít, mint a WiMax, és az alacsony frekvencia, illetve a minimális energiaigény miatt olcsóbb is annál.

A cég közlése szerint találmánya az alacsony frekvencián történő átvitel előnyeit használja ki amellett, hogy nem zavar meg semmilyen egyéb alacsony frekvenciájú jelet, mint például a tv- és rádióadásokat. Elve az, hogy olyan gyenge jelet bocsát ki a rendszer, amelyet hagyományos antennával nem lehet fogni, ám speciális vevőkészülékekkel érzékelhető - írja a TechNewsWorld. A fejlesztők ígérete szerint remekül alkalmazható lesz olyan ritkán lakott területeken, ahol a mai mobiltelefonos közléstechnika már pár kilométerenként tenné szükségessé egy-egy átjátszóállomás telepítetését, költségessé téve a beruházást.

A technika igen nagy érdeklődést kelthet a saját rádiófrekvenciával nem rendelkező telekommunikációs és internet-szolgáltatók körében, mivel akár egy pár átjátszó állomással is indíthatnak szolgáltatásokat, amelyek számát a későbbiekben igény szerint növelhetik - olvasható a ZDnet oldalán.

"Körülbelül 400 és 500% közötti előrelépésről beszélhetünk a távolság tekintetében" - mondta Joe Bobier, az xGTM elnöke, hozzátéve, hogy találmányuk a Flash-OFDM nevű, nagyobb összefüggő területekre alkalmazott szélessávú rendszernél is sokkal hatékonyabb - fejtette ki Bobier a Silicon.comon. A radiós chipek ára 5-6 dollár (körülbelül 1000-1200 forint) között mozog majd sorozatgyártás esetén, míg az állomások 350 000 dollárba (körülbelül 70 millió forint) fognak kerülni. Ezek a költségek mindenképpen versenyképesnek számítanak abban az esetben, ha a lefedettség nagysága megegyezik majd az elvárásokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #6
    Itt olvastam az UDSL szolgáltatásról, 2 szálon 100Mb/s....akkor ezt vez. nélkül is meg lehet oldani, csak 1 jó vivőfrekit kell rá találni :) :)
  • nenad #5
    egyebkent sztem ezek olyan Mhz tartomanyba gondolkodnak es az mar boven eleg kell hogy legyen.
  • nenad #4
    ha jol emlekszem, alacsony frekvencias jelre is lehet ultetni nagyfrekvenciasat :)
  • sanyo1212 #3
    Igen, csak kérdéses az adatátvitel sebessége.
    Ha jól tudom akkor minél alacsonyabb egy frekvencia, annál kevesebb adatot lehet "rápakolni". De javítson ki valaki ha tévedek.
  • Darth Sith #2
    ez tetszik, mégnagyobb lefedettség végre. De ez mrie hozzánk eljut...
  • Lenny #1
    Ez eddig is eszükbe juthatott volna, hogy a hosszúhullámok messzebbre terjednek.
    Jól hangzik amúgy a dolog!