Spencer

125 megabitre gyorsulnak a Wi-Fi eszközök

A U.S. Robotics legújabb frissítésének köszönhetően a cég 802.11g hálózati szabvánnyal kompatibilis termékeinek adatátviteli sebessége 125 Mbit/s-ra növekszik.

A különböző modemek és hálózati eszközök fejlesztésével és gyártásával foglalkozó vállalat az új firmware-t a Londonban zajló WLAN kiállítás keretein belül jelentette be. Az 54 Mbit/s-os sebességű, tavaly elfogadott 802.11g szabványt számos hardvergyártó 108 Mbit/s sebességűre gyorsította fel, most azonban a U.S. Robotics minden korábbi sebességi rekordot megdöntött. Jelen pillanatban egyedül a U.S. Robotics és a Broadcom termékskálájában lelhető fel 125 Mbit/s-os adatátvitelre képes, 802.11g kompatibilis hálózati eszköz, a közeljövőben azonban várhatóan a Buffalo technology, a Belkin és a Linksys is elő fog rukkolni hasonló termékekkel.

Peter Blampied, a U.S. Robotics európai eladásokért felelős igazgatója a hivatalos bejelentés kapcsán elmondta, hogy a páratlanul nagy sebességet lehetővé tévő firmware frissítés és a hozzá való új meghajtó szoftver bárki által ingyenesen elérhető és letölthető a cég internetes oldalairól. A U.S. Robotics korábbi és mostani vásárlói bizonyosak lehetnek abban, hogy vezetéknélküli termékeink minden további nélkül képesek 125 Mbit/s-os sebességgel kommunikálni.

A Synergy Research Group piackutató cég egyik legfrissebb tanulmánya rávilágít arra, hogy a vezetéknélküli hálózati megoldások piaci szegmensében a tavalyi esztendőben már nem kevesebb mint 2,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le a cégek, ami 2002-höz képest több mint 40 százalékos növekedést jelent. Szakértők szerint 2005-ben jelentős mértékben át fog alakulni a piac, ugyanis jövőre már több duál üzemmódú, 802.11a/g kompatibilis terméket fognak eladni, mint hagyományos 802.11g eszközt. A váltást elsősorban a multimédiás alkalmazások gyorsítják fel. Amennyiben hinni lehet az előrejelzéseknek, 2009-ben világszerte mintegy 95 millió Wi-Fi kompatibilis hálózati terméket fognak forgalomba hozni világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #15
    olvasva a hozzászólásokat egyre kiváncsibb vagyok hogy egy firmware update hogy képes a sebességet növelni.. vagy eddigis tudta a hardware csak korlátozták (nemhiszem) vagy kamu számokat ír ki (szvsz)
  • HNR #14
    Az előző hozzászólásomban a 802.11b helyett b/g értendő :)
  • HNR #13
    Valóban nem szabvány, de (legalábbis a gyártók állítása szerint) továbbra is lefelé kompatibilisek a "turbo" eszközök a régebbi szabányos 802.11b cuccokkal.

    Másrészt én elsősorban e teszt alapján állítottam, hogy a USR gyorsabb... (http://www.pcworld.com/reviews/article/0,aid,112467,pg,2,00.asp)

    Persze kérdés, h. a D-Link miért marad le. Nem tudom... Majd igyekszem még jobban beleásni magam a témába :)

    Azt hiszem jövő héten beruházok egy USR "készletbe". Nincs türelmem megvárni, míg a "multimódusú" (802.11 a/b/g) cuccok elérhető áron lesznek kaphatók.
  • mir #12
    ok. csak a hozzászólásodból az érződött ki nekem, mintha a dlinket licencelné az UR. de akkor félreértettelek, sorry
  • Supergamer_real #11
    :) Mir... itt nem arról van szó, h ki másol, hanem, h egy helyen gyártatnak:)
  • mir #10
    azzl azért gondolom (remélem)tisztában vagy, hogy nem a D-link másol...
  • Supergamer_real #9
    Csak az esetleges félreértések elkerülése végett...

    Sem az 108 sem az 125 sem a későbbiekben a már megszellőztetett 165, 185 Mbit NEM szabvány megoldás.


    HNR, amúgy nézz meg egy USR terméket - a doboz/borítás alatt - le fogsz döbbenni.Egyes WLAN kártyáik olyan szinten ugyanazok mint pl egy Dlink W520, h ugyanazzal a driverrel el is mennek.Tehát, itt ugye felesleges a sebességbeli fölényről beszélni.

    Más esetekben persze jogos a felvetés:)
  • HNR #8
    1., március közepén jelent meg ez a hír, a frissítés csak júniustól lesz legkorábban elérhető

    2., a tesztek szerint a US Robotics 108Mbit kapacitású hálózatokon stabilan 25-28 Mbps körüli sebességgel lehet forgalmazni (ez ugye kb. 3,5-4 MB/s). A többi gyártó 108 Mbit terméke lassabb, 13-23 Mbps között szóródnak az eredmények. (Természetesen az értékek függnek a fileok méretétől vmit a használt végpontok számától és távolságától is.)

    A 108 Mbit technológia (és IMHO a 125 Mbit-es is) alapvetően az 54 Mbites szabványra épül, a sebességnövekedést "szoftveresen" éri el (bővebb info a jobb gyártók oldalain található.

    Annak ellenére hogy a US Robotics az eddigi technológiát 100 Mbitesnek "hívta", az elvi max. átviteli sebesség megegyezik a többi gyártó 108 Mbites megoldásaival. (Vélelmezem a technológia is azonos).
  • mir #7
    jaja. én éppen fedora core telepCdket töltöttem le kb. 50 m távol a nodetól (előadó vége) és előadás volt, senki nem nagyon netezett
  • Supergamer_real #6
    Akkor maradjunk a valóságnál.. gyakorlati taptasztalatok alapján:

    G szabvány (54Mbit):
    27Mbit -> 13.5-15Mbit egy irányban.Jellemzően.Ez változhat a körülményektől (távolság, időjárás).

    Márkás ezközöknél (54Mbit), jól beállítva 2.5-3MByte/s (!) érhető el ami jónak mondható.
    (-> hangsúlyozom, hogy ez átlag nagy fileok másolásánál, illetve hogy ezközfüggő értékek)

    Én átlag 800m-3KM között használok WLANt (ide ugye már szóba sem jöhet az a kis vacak antenna, amit a gyártó ad, ez itt a Yagik és a körsugárzók hatásköre).800méteren tartható a 3 MByte(!)/s. (sőt még akár feljebb is, bizonyos kritériumok esetén - > jó kábelezés, minimalizáli kell a H155 hosszát, stb.)

    Amit mir ír extrém eset és nagy fileok másolása alatt jelentkezhet.Aki nem hiszi, próbáljon meg kis csomagokkal pingelni, vagy monjuk sok kis filet másolni (mondjuk 1000 darabot).

    Az 108, 125 Mbit NEM SZABVÁNY megoldás.Itt is lehet arra számítani, hogy a megadott érték közelébe sem lehet érni.

    Igazából a gyártókkat kellene jól megbüntetni az ilyen kamukapányok miatt.