Berta Sándor

Megszakadtak a DVD-utód formátum­egyesítési tárgyalások

A tárgyalások megszakadásáról szóló hírt a két formátum egyesítését leginkább ellenző, és már a sorozatgyártás megkezdésével zsarolóóriáscég, a Matsushita/Panasonic elnöke, Kunio Nakamura jelentette be.

A felhasználók és a különböző multimédiás cégek, filmstúdiók már éppen elkötelezték magukat a HD-DVD vagy a Blu-ray formátum mellett, amikor kiderült: lehet, hogy hároméves szembenállás után közös nevezőre jut a két tábor. Mint ismeretes, három évi szembenállás után néhány hónappal ezelőtt tárgyalásokat kezdett egymással a Blu-ray Szövetséget képviselő Sony és a HD-DVD konzorciumot vezető Toshiba. Ez a lépés teljesen ellentétes volt a két szervezet korábbi álláspontjával. Most azonban ismét fordult a kocka és lassan már teljesen kiismerhetetlenné kezd válni a DVD utáni piac helyzete.


Kunio Nakamura szavaival élve: "A tárgyalások eredménye jelenleg leginkább egy fehér papírlapra hasonlít" vagyis gyakorlatilag nulla. Kérdésessé vált az is, hogy a két rivális tábor képviselői tárgyalóasztalhoz ülnek-e még a közeljövőben. Könnyen előfordulhat tehát, hogy a DVD-utódlási kérdésben mégis az új technológiákra leggyorsabban rámozduló a pornóipar, azaz a vásárlók és a multimédiás cégek fognak dönteni. Nakamura a legnagyobb bajnak azt véli, hogy a HD-DVD és a Blu-ray formátumok között műszaki szempontból túl nagy a szakadék. Ráadásul a két konzorcium egyike sem hajlandó akár egy jottányit is módosítani az álláspontján, így pedig nehéz közös nevezőre jutni.

Szakértők szerint könnyen előfordulhat, hogy egy olyan formátumháború veszi hamarosan kezdetét, amire korában az 1980-as években egyszer volt már példa a VHS és a Betamax között. Ez azonban nem csak a szórakoztató-elektronikai iparnak, de a felhasználóknak sem lenne jó. A legfőbb gondot az jelenti, hogy a Sony és a Matsushita is meg vannak győződve arról, miszerint az ő formátumuk, vagyis a Blu-ray technikailag fejlettebb a HD-DVD-nél. A két óriáscég szerint a Blu-ray-nek gyakran vetik a szemére, hogy drágább lenne a HD-DVD-nél, ám ez szerintük csak a sorozatgyártás beindításáig lenne igaz.


Van persze még egy lehetőség. Előfordulhat ugyanis, hogy marad a két formátum, nem lesz megegyezés és azok a vállalatok fognak jól járni, akik a mindkét formátumú lemezekkel elboldoguló, úgynevezett combó meghajtókat dobnak majd piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #45
    Ha jól vágom, ezek a csodás, nagykapacitású cuccok mind csak read only módban működnek, lévén még DVD-ből is alig van DL-es. Ha viszont így van, vagyis csak gyári, préselt lemezekről beszélhetünk, akkor engem pl. kurvára nem érdekel melyik "győz" mert úgyse veszem egyiket se, amíg ki nem jön írhatóban (és kellően olcsó nem lesz)...
  • TeszteloPontHu #44
    Gondolom az írható formátumokra gondolsz, mert a DVD lassan 10 éve létezik, és a világon ez a szórakoztató elektronikai termék terjedt el a leggyorsabban.
  • Capra Ibex #43
    Sajnálom, hogy megint ennyit postolok...

    Kezdd itt!
    Ha nagyon érdekel...
  • Capra Ibex #42
    He?
  • Capra Ibex #41
    Toshiba szerint DVD-Forum a 45GB-s 3 rétegű HD-DVD-t is elfogatta szabványnak (Mármint ez a The Register szerint történt, ami nem szentírás). Na ebből nemtom mi igaz, de ha igen akkor DVD-Forum elmehet a *****-ba. Ez így már drágább mint a kétrétegű BD.
    Meg DVD+RW -t sem támogatják mégis elterjedt.

    Amúgy meg jöjjön a HVD és darálja le mind a két tábort!
  • pgergo #40
    Nem azért, de a HD-DVD bizony szép pirossal dolgozik.
  • PieHunter #39
    A formátumok csatája meg még korán sem dőlt el (sajnos). Hiába álnak a legnyagyobb cégek a Blu-ray mellett, mert ha a kiadókat nézzük ők inkább a HD-DVD-re voksolnak. És nem mellékesen a DVD Forum is a HD-DVD mellé ált.
  • PieHunter #38
    Ebből a szempontból kedvezőbb lenne a HD DVD, mert az ugyanolyan piros lézerrel működik, mint a CD és DVD író.
    Mióta??? A HD-DVD is kék lézert használ.
  • Capra Ibex #37
    Hopsz, bocs, hogy sokat írok de utánanéztem : ezek az árak azóta már feleződtek.
  • Capra Ibex #36
    Hehe.... csak azt tudnám, hogy ír meg 50 perc alatt ennyit. (Forrás: CNET ASIA)
    Merthogy 2.0-s szabvány még nincs, csak az 1.0-s ami meg még csak 1x-es írást támogat : egy egyrétegú BD-R -t 1 óra 33 perc alatt ír meg.