SG.hu

100 fölé emelkedett a Blu-ray támogatóinak száma

A Blu-ray Disc Association tagjainak száma száz fölé emelkedett, miután újabb kulcsfontosságú cégek csatlakoztak a kék lézeres lemezek támogatói közé.

A kék lézeres lemezeket alkalmazó társaságokat tömörítő Blu-ray Disc Association (BDA) február 15-én újabb mérföldkőhöz érkezett, mivel tagjainak száma meghaladta a százat. A tavaly októberben alapított szervezet gyorsan népszerűvé vált a számítógépgyártók, a fogyasztói elektronikai cikkek, videojátékok, optikai médiaeszközök előállítói, a lemezmásolók, a programkészítők és a tartalomszolgáltatók vezetői körében. Ezek az iparágak kivétel nélkül kulcsszerepet játszanak a nagy képfelbontású optikai formátumok sikeres kifejlesztésében és elterjesztésében.

A BDA tagjaihoz legutoljára két nagy japán mozifilmstúdió, a Toho Co. és a Toei Video Company csatlakozott. A Toho Co. az ország egyik legnagyobb mozifilmgyártója és forgalmazója. A Toei Video szintén mozifilmeket készít, de foglalkozik DVD-k és más médiacsomagok forgalmazásával is. Elsősorban az anyavállalata, a Toei Co.. cég által gyártott japán filmeket, animációs filmeket és független alkotásokat forgalmazza.

"Amikor egy új formátum megjelenik a piacon, az emberek többnyire csak a végterméket, azaz a hardvert és a szoftvert veszik észre. Az viszont gyakran kívül marad a látókörükön, hogy milyen környezetre van szükség az ilyen végtermék előállításához" - mondta Brian Zucker, a Dell képviselője. "A kék lézeres technológia egyre népszerűbbé válásával kapcsolatban nem is a támogatók puszta számának növekedése, hanem az általuk képviselt ágazatok sokszínűsége tűnik fel. A Blu-ray-t a számítógépgyártók, a fogyasztói elektronikai cikkek és videojátékok előállítói, a tartalomszolgáltatók, a lemezmásolók, az alkalmazásfejlesztők, és a gyártó cégek vezetői egyaránt támogatják. A Blu-ray Disc olyan egyedi formátumot kínál a fogyasztóknak és tartalomszolgáltatóknak, amelynek a kapacitása, kép- és hangminősége, interaktivitása és összekapcsolhatósága túlmutat a többi formátum által kínált egyszerű filmlejátszáson, és számtalan olyan termék és alkalmazás előtt nyitja meg az utat, amely új korszakot nyithat az otthoni szórakoztatásban."

"A BDA bővülése újabb lehetőségeket kínál mind a formátumok tekintetében, mind a fogyasztók szempontjából" - mondta Victor Macuda, a Sony America kék lézeres lemezekért felelős alelnöke. "A széles körű támogatás eredményeként olyan egyedülálló játékokat, sokoldalú rögzítési alkalmazásokat és hibrid lemezeket kínálhatunk, amelyek lehetővé teszik, hogy egyetlen lemezen nagy képfelbontású és standard képfelbontású filmeket is elhelyezzenek. Ezek a tulajdonságok a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosítják a fogyasztók számára mind az új, mind a régebbi lejátszó eszközökön."

A Blu-ray Disc Association igazgatótanácsa jelenleg a következő tagokból áll: Dell, HP, Hitachi, LG Electronics, Mitsubishi Electric, Panasonic (Matsushita Electric); Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK, 21th Century Fox és Walt Disney Pictures. A támogatók között pedig olyan nevek vannak, mint a Canon, a CyberLink, a Dolby Laboratories, az Electronic Arts, a Fuji, a Kenwood, a LITE-ON, a Ricoh, Sigma Designs, ST Microelectronics, Sun Microsystems vagy az Ulead. Külső támogatóból sincs hiány, néhány nagyobb név: ATI Technologies, BenQ, Daewoo, Elpida Memory, NVIDIA, Ritek, BMG Entertainment, TEAC, és Yamaha.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uu #1
    hajra bluray. azer durva volna ha egy sony formatum egyszer nyerne :)