Berta Sándor

Zöld utat kapott az IBM-Lenovo üzlet

Úgy tűnik, végleg pont került a hónapok óta húzódó ügy végére. Az amerikai hatóságok engedélyezték, hogy a Lenovo tulajdonába kerüljön az IBM számítógépgyártó részlege.

Mint ismeretes a kínai Lenovo cég már korábban megvásárolta az amerikai vállalat számítógépgyártó részlegét, ám a tranzakciót - nemzetbiztonsági okokra hivatkozva - néhány héttel ezelőtt vizsgálni kezdte az Egyesült Államokba Irányuló Külföldi Befektetéseket Vizsgáló Bizottság, a CFIUS. A testület döntésére hivatkozva azonban tegnap mind az IBM, mind pedig a Lenovo bejelentette, hogy hivatalosan is zöld utat adott a tranzakciónak, így elvileg minden akadály elhárult az átadás-átvétel elől. Mint azt Steve Ward, az amerikai cég menedzsere elmondta, ezután már minden az eredeti tervek szerint fog haladni és ez azt jelenti, hogy legkésőbb az idei év második negyedévére lezárulhat az üzlet.


A CFIUS és más amerikai hatóságok azért rendeltek el vizsgálatot az ügyben, mert az ipari kémkedés gyanúja merült fel a kínai céggel, illetve annak alkalmazottaival szemben. Ezenkívül sok szakember attól is tartott, hogy a részleg megvásárlásával a kínaiak olyan fejlett amerikai technológiák tulajdonába juthatnak, amelyeket később katonai célokra is felhasználhatnak, akár az Egyesült Államok ellen is.

A CFIUS, amelynek tagja többek között az amerikai védelmi, a pénzügyi, a belbiztonsági és az igazságügyi minisztérium, valamint több másik igazságügyi szerv képviselője, eddig fennállásának 17 esztendeje alatt több, mint 1500 tranzakciót vizsgált meg és csak egyetlen esetben vétózott meg egy üzletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nemcsakfeel #4
    kínai terroristák
  • HuAn82 #3
    Ja még háború sem kell. Egy idő után megveszik Európát, Észak-Amerikát kilóra.
  • altbrucke #2
    Kell oda annyi pénzt pumpálni, meg lesz ennek a pénz éhségnek a hátulütője! Már lehet tapasztalni pár területen
  • HuAn82 #1
    Nyomulnak a kínaiak...