Berta Sándor

Sikeres a MacOS X, érkezik a QuickTime 7

Az Apple bejelentette, hogy még a héten kiszállítják a MacOS X 10.4 Tiger kétmilliomodik példányát, ezzel a szoftver kiérdemelte a minden idők legsikeresebb Apple operációs rendszere kitüntető címet.

Az évente megrendezett Worldwide Developer Conference (WWDC) szakkiállítás és konferencia megnyitóján a Steve Jobs, az Apple első embere bejelentette, hogy az új Mac számítógépekhez mellékelt példányokkal együtt már több mint 2 millió példányt értékesítettek a Mac OS X operációs rendszer legújabb 10.4 Tiger változatából. Jobs elmondta, hogy őket is meglepte a világszerte tapasztalt érdeklődés a Tiger iránt. Kiemelte, hogy a szakemberek szinte csak dicsérik az operációs rendszert, és a Microsoft és Adobe mellett több száz más fejlesztő is bejelentette már a Mac OS új változatához hangolt frissítéseit.


Steve Jobs büszkén jelentette be a 2 millió eladott példányt

A Tiger több mint 200 új funkciót kínál, ezek közé tartozik a modulárisan bővíthető Spotlight kereső, mely a felhasználók saját dokumentumaiban, címtárában és levelezésében is képes meglelni a keresett adatokat, vagy a "Műszerfal", mely gyors hozzáférést biztosít a legszükségesebb adatokhoz és számtalan célra találhatók hozzá kis kiegészítő modulok. Független fejlesztők már több mint 400 asztal-kiegészítőt, 550 automatizáló funkciót és 40 spotlight modult is bemutattak.

A MacOS X 10.4 Tiger 129, míg az öt felhasználós családi csomag, a MacOS X Tiger Family Pack 199 euróba kerül. A Tiger futtatásához legalább 256 MB memóriára és egy PowerPC G5, G4 vagy G3 típusú processzorral és Firewire porttal ellátott Macintosh számítógépre van szükség.


Míg az Apple fél tucat operációs rendszert adott ki, a Microsoft mindössze egyet

Persze a fejlesztés sem áll meg, a QuickTime médialejátszó szoftver 7-es verziója már néhány hete elérhető a MacOS X operációs rendszer alá. Azonban a Leopard mellett a Windows rendszereket támogató Qucktime 7-re is várni kell még egy darabig. Utóbbi hamarosan megjelenik, újdonságai között találjuk a 24 csatornás Surround-hangzást és a H.264-es kodekkel készült videók lejátszásának támogatását. (Ez utóbbi persze a többségnek csak álom, az ilyen kiváló minőségű filmek lejátszásához a cég honlapján ajánlott követelményként 2 GHz-es PowerMac G5 szerepel - duálban).

Platform Felbontás és fps Igényelt sáv
Mobiltartalom 176x144, 10-24 fps 50-60 kbps
Internet/Standard Definition 640x480, 24 fps 1-2 Mbps
High Definition 1280x720, 24p 5-6 Mbps
Full High Definition 1920x1080, 24p 7-8 Mbps

Az újdonságok közé tartozik, hogy anélkül lehet majd megváltoztatni a program ablakának méretét, hogy az éppen lejátszott videó emiatt megakadna. A felhasználók kedvük szerint állíthatják majd be a lejátszási sebességet, és a QuickTime 7 képes lesz az online sugárzott multimédiás tartalmak vételére, illetve az ilyen kapcsolatok megszakadása esetén az internetre és a szerverhez való újracsatlakozásra is. A bétaverzió már letölthető, a szoftver végleges változata előreláthatólag nyáron fog megjelenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #38
    mai machiansba fognak beszlni az inteles cuccról fix.tv-n. :D
    ne hagyjátok ki!
  • FTeR #37
    most miattad kaptam 1 felkiáltó jelet. minek flémeltél vissza. (egyébként a moderátornak üzenem, h nézzen utána a flém fogalmának, max csúnya személyeskedés lehetne az indoklás)
    de nekem megér még 1 felkijáltó jelet, h elmondjam gyökér vagy. mivel az a lényeg, h ha a támadások mac ellen irányúlnak akkor 100%ig sikeresek, mert semmi nem véd ellene és semmit nem is tehetsz az ügy érdekében. a lényeg, h az ip címed birtokában gond nélkűl szétcseszhetem a macedet. sőt ha macnek annyi utálói lennének mint winnek akkor mozdúlni sem tudnál kb úgy mint a védelem nélküli sima xp-ben. csak azóta ügye M$ belehúzott biztonság szinten.
    de úgy látszik nem vagy képes felfogni.
    tod ha 2 banknak sima üvege van (nem biztonsági-törhetetlen) és az egyikbe rendszeresen betörnek, kihasználva ezt a biztonsági rést, míg a másikba nem, attól a másik nem lesz biztonságosabb.
  • asysoft #36
    Azért az a következtetés levonható, hogy az a tűzfal nem ér sokat...
  • Lenny #35
    úgymond én is elégedett vagyok az XP-vel, sok mindenre alkalmas, de telepítés után két hónappal már csinál nagyon érdekes dolgokat, pedig én aztán naponta ellenőrzöm az adware-eket, vírusokat, registry-t.
  • intrex #34
    Ostoba barom

    Belegondoltál egyáltalán hogy miről írt az idézett oldal? Abban a táblázatban olyan adatok szerepelnek, hogy egy adott gépet hány támadás ért. Az SP1 és az OSX vezet. De miben is? Az OSX-et 138647 támadás érte, de nem ellene irányultak, ezért nem sérült.
    KÖNYÖRGÖM, AKKOR MEG MILYEN ÉRTELEMBEN ÉRTE TÁMADÁS? Behatolt a tűzfalon egy olyan kártevő, amelyik egy másik oprendszerre veszélyes? Valaki távolról be akart törni a gépre egy windows kompatibilis eljárással, csak nem talált windowst? Vagy most mit jelent mindez?
    Jaaaj de hülye emberek léteznek :)))))))
  • LowEnd #33
    a quicktime a legbuzibb médialejáccó amit eddig láttam.

    Remélem az új többet nyújt
  • FTeR #32
    hülye gyerek
    tessék
    osx nem biztonságosabb csak kevesebb rá a kártevő.
  • arschsg #31
    Windows XP-vel semmi gond nincs. Tökéletesen megfelel MINDEN célra, stabil, gyors, megbízható. Legalábbis nálam. Film nézés, zenehallgatás, CD-DVDírás, Internet (IE), Játék, AutoCAD, PDMS, videoszerkesztés. MINDEN!

    Microsoft
    Windows XP SP2
  • Garfield #30
    A windowsal is ez lehet a helyzet. Alapvetően jó lenne, csak sajnos nem alkalmas az emberek keze alá.

    Szerintem meg ez a hiba is azt mutatja, hogy alkalmas.

    Ugyanis ha te otthoni felhasználó vagy, akkor valahol jogos, hogy elég hülyén néz ki az "adminisztrátorként beállítom/korlátozott júzerként használom" elv. Logikus, hogy ha szét akarom túrni a gépet, akkor legyen meg a lehetőségem.
    Az alternatív operációs rendszerek viszont közvetve vagy közvetlenül a szerverek felöl érkeztek (OS X-nél ugye ott a FreeBSD), ahol meg alap a jogosultság pontos beállítása.

    Talán a vállalati szektor volt először az, ami a MS-ot felülvizsgálatra kényszerítette: ott már korántsem jó, ha a kedves munkavállaló júzer minden vackot felrak a gépre és szétbarmolja, ahogy az jólesik.
  • Yv@n #29
    Mellesleg ez szerintem pusztán azért van, mert a win alapvetően az 1 felhasználónk van akinek mindent szabad irányból halad a többfelhasználós, bekorlátozós megoldás felé(értsd itt, dos -> win95 ...), míg az alapvetően Unix-ra épülő, ahhoz hasonló rendszerek mindíg is többfelhasználóak voltak, és megszokott, hogy van egy admin, ami mindent csinálhat, de a felhasználó tényleg CSAK FELHASZNÁLÓ.