Gyurkity Péter

Már az orosz mp3-oldalak sincsenek biztonságban

A moszkvai rendőrség egy olyan orosz weboldal ellen indított nyomozást, amely olcsón kínált letöltésre népszerű albumokat, jelentős károkat okozva ezzel a szerzői jogok tulajdonosainak.

A rendőrség már átadta a nyomozás során szerzett információkat a moszkvai ügyészségnek, amely jelenleg a vádemelést fontolgatja az Allofmp3.com ellen. A vádat a Londonban székelő Lemezkiadók Nemzetközi Szövetsége - International Federation of the Phonographic Industry, IFPI - nyújtotta be. A beadványban a szövetség a szerzői jogok nagyarányú és szervezett megsértésével vádolja az orosz weboldal üzemeltetőit. Az ügyészségnek március 10-ig kell döntenie arról, hogy megindítja-e az eljárást.

Az Allofmp3.com meglehetősen olcsón, nagyjából öt forintos áron kínálta letöltésre a zeneszámokat, így jóval kedvezőbb ajánlatot nyújtott a legtöbb online zeneboltnál. Az oldal működtetői megabájtonként számlázták a letöltést, eszerint minden egyes megabájt 2 forintba került a letöltőknek. Állításuk szerint az általuk folytatott tevékenység teljes mértékben legális, mivel a letöltésre kínált tartalmakat az előadókat képviselő hivatalos szervezettől licencelték, és az orosz szabályozásban lévő joghézag révén nem kötelesek jogdíjat fizetni az előadóknak.

Igor Pozsitkov, az IFPI moszkvai regionális igazgatója nem értett egyet a weboldal üzemeltetőivel, és megelégedését fejezte ki az eredményes nyomozással kapcsolatban. "Több alkalommal kijelentettük, hogy az Allofmp3.com nem rendelkezik a szükséges licencjogokkal. Megelégedésünkre szolgál, hogy a rendőrség az ügyészség elé tárta az ügyet, amely így minden bizonnyal megnyugtató eredménnyel zárul" - jelentette ki Pozsikov.

Érdekes módon az IFPI egyes tisztviselői korábban kétségüket fejezték ki az üggyel kapcsolatban, és nem fűztek sok reményt a sikeres lezáráshoz. Márpedig Oroszország igen előkelő helyet foglal el a szervezet listáján, és a kalózkodás magas aránya miatt várhatóan további elrettentő lépések várhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sityi #14
    Vagy inkább Tadzsikisztánba... Ott még civilizáció se nagyon van azon az egy-ké városon kívül, ami ott van... :))))))))
  • HUmanEmber41st #13
    .."jelentős károkat okozva ezzel a szerzői jogok tulajdonosainak."

    Ja ja nem ám a zenészeknek..azokat meg sem kérdezik...
    Azt nem tudom, hogy mi történne akkor, ha a zenész a saját kiadásában adna ki albumot ??? és a jogvédelemről is maga gondoskodna?
    Ha jó az album, igy is ugy is szétmásolják .
  • Tetsuo #12
    Putyin is az illuminátusok csicskása lett.
  • [HUN]PAStheLoD #11
    Bah .. ideje átvándorolni az üzbég szerverekre :D
  • pemga #10
    Jéé, egy újabb név: IFPI. Erről még nem is hallottam, mik az ezévi előirányzott mutatószámaik? És milyen pénznemben? :)
  • Sub #9
    Imádom ezen félmondatocskát: "...jelentős károkat okozva ezzel a szerzői jogok tulajdonosainak."
  • bigjoe #8
    Idióta barmok!!!! Nem okoz (nagy)károkat a letöltés, mert az emberek legnagyobb része letölti, de NEM VENNÉ MEG!!. (Pláne egy számért egy egész rohadt drága albumot). Az ember a kedvencét meg úgyis megveszi.
    Uff.
  • artschiatwork #7
    csokis vagy vaníliás nápolyi?
  • Laci73 #6
    Én a magam részéről a P2P mellett vagyok: a warez (értem ezalatt a filmeket és a szoftvereket is) lényege ugyanis az ingyenesség, a mindenkinek v. senkinek elv. Egyenesen patkányoknak tartom azokat, akik a warezen pénzt akarnak keresni.
  • tomo #5
    allitolag olaszorszagban a napolyi maffia kezeben a kaloz dvd terjesztes