Berta Sándor

Internet elleni támadást szimulált a CIA

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy háromnapos, virtuális fenyegetéseket szimuláló gyakorlatot tartott. Egyes szakértők szerint ugyanakkor a Silent Horizon nevű akciónak nem sok értelme volt.

A kiberterrorizmust évek óta a világhálót fenyegető egyik legnagyobb jövőbeni veszélyforrásként értékelik a szakemberek. A CIA a háromnapos Silent Horizon segítségével arra próbált választ kapni, hogy mi történne, ha az Egyesült Államokat egy elektronikus terrortámadás érné. A három napon át tartó gyakorlat alatt többek között tesztelték, hogy miként reagálnának az állami és a gazdasági cégek egy ilyen helyzetben. A gyakorlatról azonban konkrétumok alig szivárogtak ki.

Az akciót a CIA Információs Hadműveleti Központja rendezte és a különböző titkosszolgálatok összesen 75, jelenlegi és egykori munkatársa vett rajta részt. A szimuláció során a CIA egy körülbelül akkora pusztítással számolt, mint amekkora a 2001. szeptember 11-ei merényletek során volt. A kibertámadást indító "ellenség" egy új, Egyesült Államok-ellenes szervezetekből álló szövetség volt, amely hackereket bízott meg a támadással. Kérdés persze, hogy ennek mennyi köze van, lehet a valósághoz?

A kiberháború realitásának veszélye megosztja a világ szakembereit. 2002-ben Ronald Dick, az FBI akkori nemzeti infrastruktúra védelméért felelős igazgatója a sajtó képviselői előtt elismerte, hogy leginkább attól tartanak, hogy a terroristák az interneten keresztül megrongálnak egy erőművet. Azt persze a szeptember 11-ei merényletek után néhány hónappal senkinek sem jutott eszébe megkérdezni, hogy mindez egyáltalán, miként lenne lehetséges.

Bármennyire is eltúlzottnak tartják egyesek a kiberterrorizmus jelentette veszélyt, amellett azonban nem lehet szó nélkül elmenni, hogy napjainkban a terrorszervezetek, így az al-Kaida mennyire profi szinten használják az internetet saját céljaikra, a túszokról készült videófelvételek nyilvánosságra hozására.

Elemzők szerint az emberi életben közvetlen kárt okozó hackertámadásoktól alig kell tartani. Így vélekedik Dennis McGrath, a Dartmouth College biztonsági szakértője is, aki szerint a kiberterrorizmus nem áll az embereket fenyegető veszélylista élén. McGrath már három kiberterrorizmus elleni gyakorlaton is részt vett és hiába lettek az emberek tájékozottabbak, szerinte a többség még mindig egy digitális Pearl Harbourtól tart.

Robbert S. Mueller III, az FBI vezetője a kérdés kapcsán kijelentette: a korábbi évtizedekhez képest a terrorszervezetek napjainkban egyre több számítógépes szakértővel rendelkeznek, ám ezeknek még hiányzik egyrészt a műszaki hátterük, másrészt a kellő motivációjuk egy, az egész Egyesült Államokat érintő internetes terrortámadás kivitelezésére. Egy korábbi, Livewire nevű hasonló gyakorlaton - amelyet a belbiztonsági minisztérium szervezett - az amerikai szakértők megállapították, hogy főleg az esetleges támadók személyazonosságának azonosítása okozott komoly gondokat. Szintén problémát jelentett annak a megállapítása is, hogy az adott esetben a támadó egy szórakozó tinédzser-e vagy egy terrorista.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #13
    mind1, biztos jó drága volt .. megérte
  • [HUN]PAStheLoD #12
    tudtommal ott valami software probléma volt a hálózati terhelés elosztásánál, és miután az egyik erőmű túlterhelődött, az okos program szépen osztotta a szomszédos erőműveknek a terhelést, így szépen lassan a legtöbbet túlterhelve :D

    Lehet h. nem erőmű volt, hanem valami elosztóközpont.. de hogy wines gép volt az biztos :DDD
  • Robin Hood #11
    Ehh, a #7-esre ment...
  • Robin Hood #10
    Hát Kevin is hasonlóképp "hekkelt" amcsiban, nálunk se kevésbé hiszékenyek az emberek (mégha fényévekkel intelligensebbek is).
  • comet #9
    Ez volt a baj az usa-ban. Emlékeztek az 1-2 évvel ezelőtti áramszünetre ott? Igaz hogy ott a rendszerek nincsenek közvetlenül a netre kötve, de! vannak hozzákapcsolt rendszerek, windows-al amik már a neten vannak! Tehát egy ugrással több volt annak aki azt elintézte. Azóta sztem már változtattak, de volt egy jó hosszú áramszünetük a barom amcsiknak.

    Egyébként minden normálisabb rendszer egyedi gépen megy ilyen környezetekben, tehát nem pc-n hanem mainframe-n. Ilyenje van még a magyar villamosműveknek is, ott egyébként ezt a gépet használják mai napig a számlázás intézésére... :)
  • Yv@n #8
    Ahham, hisz az erőműt szabályzó dolgokat valszeg egy sima dinamikus html oldalon keresztül el lehet érni, hogy a személyzet távolról is irányíthassa :)

    Ilyen rendszerek nincsenek netre kötve.
  • HUmanEmber41st #7
    Ha ilyesmit bárhol meg lehetne csinálni neten keresztül...
    Ettől a gondolattól az összes szakember visítva röhög a padlón...
  • palika22 #6
    Pl.itthon: Betörnek a Paksi Atomerűmű irányító rendszerébe (feltéve ha lehet az interneten keresztül, nem biztos...) és üzemzavart okaznak, leültetik az erőművet. Súlyosabb katasztrófát biztosan nem tudnak okozni, mert a függetlenül működő védelmek ezt megakadályozzák, de azt el lehet érni, hogy az erőmű kiesése miatt a teljes ország villamosenergia rendszere kártyavárként összeomlik.. és lőn sötétség... jó pár órára.
    Más: Fals E-mail utasításokat generálnak a vízművek elosztóinak, akik végrehajtják, gondolván a központból jött... majd lebénul a vizellátás. stb. stb. Gondolom ilyesmit próbálgattak....
  • NEXUS6 #5
    Azér kíváncsi lennék miből állt ez a támadás, eltömték spammel Bush levelesládáját , meg befloddolták a kormányzati portálokon levő fórumokat, esetleg kicserélték a bannereket "make sex not war!" felíratúakra.

    Elég gáz lenne ha valami kártékonyt tudnának a virtuális terroristák egy olyan rendszer ellen tenni, ami elvileg egy kisebb atomháborút is kibír.
  • haxoror #4
    Az akciót a CIA Információs Hadműveleti Központja rendezte és a különböző titkosszolgálatok összesen 75, jelenlegi és egykori munkatársa vett rajta részt.