Alex

Vezetéknélküli X-Micro csatlakozási pontok

A X-Micro vezetéknélküli szélessávú routerjének tesztje után most a gyártó számítógépekbe szánt csatlakozási pontjait vettük szemügyre.

A vállalat három ilyen eszközét vizsgáltuk meg, egy PCI kártyát, egy laptopokba készült PCMCIA modellt és egy bármelyik USB csatlakozóval rendelkező gépbe egyszerűen bedugható verziót. Az első kettő 108 Mbites elméleti vezetéknélküli adatátvitelt igér, az USB-s modellnél ez az érték 54 Mbit. Mindhárom ismeri a 802.11b és a 802.11g szabványokat, és specifikációik szerint maximálisan 300 méteres távolságot tudnak áthidalni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A PCI verzió antennája eltávolítható, ami nemcsak a beszerelést könnyíti meg, de ha szükséges, kicserélhetjük egy nagyobb adóteljesítményű, szabványos RPSMA csatlakozású verzióra. Beszerelésnél érdemes arra figyelni, hogy a hangkártya, a monitor stb. kábelei ne legyenek az antenna útjában. A kártya tetejét egy nagy, felmatricázott fémlemez teljesen eltakarja, mely a gyártó logója mellett a termék nevét, a modell kódját, mac adressét és szériaszámát is tartalmazza.

Az USB és a PCMCIA verzió csomagolásának mérete akkora, hogy a telepítő-CD éppen elfér benne, vastaságuk pedig alig másfél centi. Az eszközöket formára öntött habszivacsba ágyazva találjuk, mely megvédi őket a sérüléstől. Mindegyik verzió dobozában rövid, angol és német nyelvű tájékoztatót és egy install CD-t találunk windowsos meghajtóprogramokkal, és a legszükségesebb tudnivalók ismertetésével. Érdekesség, hogy a korongokon csak az adott változat driverei vannak, nem pedig a teljes termékcsaládé, azaz véletlenül sem választhatunk rossz verziót.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A szokványos kinézetű PCMCIA kártya fekete színű, külső oldalán két LED van, egyik a működést, másik az aktivítást jelzi. A miniatűr USB kártya leginkább egy flash memóriára emlékeztet. Az átlátszó kék borításon át ezen már csak egy lámpácska mutatja a müködést, és használat közben vad villogással jelzi sugárzását. Kis mérete miatt bármely tárcába vagy zsebbe elfér, és nagyon látványos megoldás bármely számítógép gyors vezetéknélküli hálózatba kapcsolására. Egyiken sincs külső antennacsatlakozási lehetőség - habár az USB eszközön ennek valóban nem lenne értelme, de a PCMCIA modellen elfért volna.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Gépbe rakás után a Windows mindegyik modellt automatikusan felismerte, és azonnal látható volt róluk a vezetéknélküli router is. Ugyan mindegyik modell szoftverének felülete eltérő, de ugyanazokat a dolgokat konfigurálhatjuk rajtuk. A főmenüben választhatjuk ki a frekvenciát és a használni kívánt hálózatot. A jelszintet és a kapcsolat minőségét egy csík jelzi, és az értéket százalékban is kiirja.

A szoftver lehetőséget ad profilok készítésére, azaz akkor is csak egyszer kell végigmennünk a beállításokon, ha hordozgatjuk laptopunkat több céges hálózat között. Mindegyiknél külön eltárolhatjuk az adatátviteli módot, az SSID és a WEP titkosítást. A többi menüpontban olyan alapdolgokat állíthatunk be, mint hogy legyen-e külön ikon a tálcán, vagy hogy kikapcsoljon-e az eszköz ha nem használjuk, hogy csökkentse az áramfogyasztást. Azért, hogy hatótávolságán belül ne értelmezhesse senki adatainkat háromféle titkosítási módszert ismernek, a WEP, WPA és a WPA-SK szabványokat. A WEP 64 és 128 bites módban is használható.

A mindenre kiterjedő termékcsalád lehetővé teszi, hogy bármely környezetben gyorsan összeállíthassunk egy nagysebességű hálózatot, melynél később az sem számit, ha valamely elemét máshova mozgatjuk. Használatukkal nem kell bedrótozni a lakást, vagy lyukakat furkálni az irodában, és a biztosított sávszélesség nagyobb adatok átvitelére is megfelelő. Míg a PCI verziót stabilan vezetéknélküli hálózatba kötött gépekbe ajánlanánk, addig az USB modell jó szolgálatot tehet például LAN-partikon.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A PCI verzió nettó ára a Mistral szaküzleteiben 7992 Ft, a PCMCIA változaté 6992 Ft az USB modellé pedig 4900 Ft.