Berta Sándor

Júniusban érkezik a Firefox böngésző 1.1-es változata

Véget vetett a találgatásoknak a Mozilla Alapítvány által kiadott új fejlesztési ütemterv. A frissített Firefox-tervből kiderül, hogy az 1.1-es verzió elkészítésének végső határideje 2005 júniusa.

Mint ismeretes, az eredeti tervek szerint a Firefox 1.1-nek már idén márciusban meg kellett volna jelennie, ám a megjelenési időpontot a Mozilla Alapítvány kénytelen volt módosítani. Az internetes böngésző 1.1-es verzióját - ahogy az lenni szokott - megelőzi majd két bétaváltozat is. Először a fejlesztők számára hozzáférhető alfaverzió készül el márciusra, ezt követi majd áprilisban a bétaváltozat. A Mozilla Alapítvány szerint azonban egyik szoftver sem ajánlható végfelhasználóknak.

A Firefox főfejlesztője, Ben Goodger ugyanakkor határozottan cáfolta és visszautasította azokat az időközben - nem minden alap nélkül - felröppent pletykákat, miszerint az új verzió elkészítésének csúszása hátterében az ő Google-hoz váltása állna. A szakember szerint ilyesmiről szó sincs. Goodger elmondta: azért késik a Firefox 1.1, mert a fejlesztők egy, még az előző 1.0-s változatnál is jobb és stabilabb webböngészőt akarnak piacra dobni és ehhez idő kell.

A késésre magyarázat lehet az is, hogy a Mozilla Alapítvány minél jobban ki akarja használni a Firefox népszerűségét és a szoftver egy még stabilabb verziójával újabb felhasználókat akarnak az Internet Explorertől átcsábítani. Tény, a Firefox nemrég átlépte a húszmilliós bűvös letöltési határt,és egy összecsapott új változat sokat árthatna az alternatív böngésző népszerűségének.

Időközben kiderült az is, hogy a Firefox 1.1 tartalmazni fogja a Mozilla 1.8-as verziójának Gecko renderelő motorját. Ezenkívül a fejlesztők főleg a meglévő hibák kijavítására koncentrálnak, így például orvosolják a szoftver MacOS-re készült verziójának néhány hibáját, valamint a letöltésvezérlő is átesik egy generáljavításon, aminek köszönhetően alkalmasabb lesz az egyidejűleg futó letöltések nyomon követésére és kijelzése terén, és kijavítják az FTP-szerverekre való anonim bejelentkezéskor fellépő hibákat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #16
    az IE csak 2 esetben akar mindenáron keresni
    1. ha nem létezik a megadott cím (ha nem elérhető még nem kezd keresni)
    2. ha spybotod van...(egyikről sem tehet, ráadásul regisztriből ki lehet írtani ezt a berögződést)

    Linux kevesebb lehetőség, kevesebb hiba
    csak vicceltem...

    ööö, még Sil nek vettetem fel a firefox topikban, hogy minden megmozdulásra újra tölti az oldalt ,erre aszonta nem újra tölti csak újra rendereli. Nos ha bal oldalt alul kiírja, h getting data from... meg connecting to... akkor az újratöltésnek számít nem?
  • RpPRO #15
    FTeR, ez a hiba jol felhuzott. Csak a 2. linkedet probaltam, de lehalt a rendszer. Mozilla 1.75.

    Mi az istenert all neki 100%-on hajtani a procimat perceken at???? (egy 11x200-on hajtott amd athlon azert nem olyan gyengus).

    Semmit nem tolt egy perc utan, de tovabbra is 100% maradt, se kep, se semmi, aztan elegem lett es kilottem a running processek kozul, pedig meg vagy 6 ablak meg volt nyitva. Sajna nem csak ez a 2 oldal van, rengeteg hasonloval talalkoztam mar.
  • z5oTtu #14
    Fter: nálam nem problémázik a Mistral árlistaval.
    verzió:
    Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; hu-HU; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

    Viszon a WinXp-s Iexplorer-em totál odavan, ákarmit beírok,azt meg akarja keresni a weben. Én már régen váltottam explorerről netscape4.5-re. Tenyleg reg volt. de ha tehetem Linux-ot hasznalok, mert ezzel nincs annyi gond mint WinXX-el.
  • Sil78 #13
    ActiveX eleve nincs benne (illetve ha nagyon akarod, telepíthető hozzá egy olyan ActiveX plugin, ami csak a Windows Media Player vezérlőit tartalmazza), a többit meg ki lehet kapcsolni, főleg, ha az AdBlock kiterjesztést használod, ami jóval egyszerűbb és hatékonyabb, mint a más böngészőkben használt megoldások (alapból is van benne reklámletiltási lehetőség, de az AdBlock jobb). Az IE Kedvencek felülírására is van kiterjesztés, lásd Firefox topic, #322-es hozzászólás.
  • Sil78 #12
    Nem leakes, csak állítsd be rendesen. Mindössze korlátozni kell a memory cache méretét, mert ezt alapból az éppen rendelkezésre álló memória alapján dinamikusan haározza meg. Írd be a címsorba, hogy about:config, és nyomd meg az entert. Bármelyik soron nyomd meg a jobb egérgombot, és adj hozzá egy új, integer (egész) típusú preferenciát. Ennek legyen a neve browser.cache.memory.capacity, az értéke pedig 16384 (azaz 16MB). Ha ez megvan, csukd be a böngészőablakokat, és indítsd újra. (Ez a megoldás jelentősen javíthatja a Firefox teljesítményét, viszont 128MB vagy az alatti memória esetén nem javasolt.)
  • mireez #11
    hát igen.. van ebben is rengeteg javítani való...

    most is mennyi hibát javítottak benne... az 1.0ban már!

    "...Az összesen kilenc darab sérülékenység között a vágólap tartalmának illetéktelen olvasását, fájlok jóváhagyás nélküli letöltését, azonosítási információk megszerzését, a titkosított kapcsolatjelzés meghamisítását lehetővé tevő biztonsági rés egyaránt megtalálható, de cross-site scripting ill. trans-browser jellegű sebezhetőség sem hiányzik a sorból. "

    "...A hibák a Firefox 1.0, a Mozilla 1.7.5-ös, valamint a Thunderbird 0.9 változataiban már javításra kerültek, így az azokra már korábban frissítő felhasználókat nem érintik. Ugyanakkor a magukat a biztonság hamis érzetében ringató, korábbi verziókat használók számára minél előbb javasolt a szoftverek legújabb kiadásaira történő frissítés."

    http://pcforum.hu/hirek/?qnid=9324
  • pemga #10
    Érdekes, hogy a memória-fogyasztás csak a dózeres verzióban jelentős (egyébként mi a jelentős?, a IE helyből 100M, ez meg 8 tabbal csak 50M, úgy hogy ebben ázsiai fontoktól kezdve minden van). Minden frinc-franc megjelenítést ki lehet kapcsolni (AdBlock, regexp-ekkel dolgozik, ami jóval többet bír). A kiterjesztésekkel szarakodás az oprencer sajátosság, én már évek óta mondom, hogy a BeOS alkotott ebben végre, mert ő felhúzott egy ContentType nevű property-t, és onnantól kezdve filesystem szinten volt kezelve az egész kérdés (programoktól függetlenül, kb. mint a weben levő tartalom). Menü és hangvezérlés őszintén kevésbé érdekel, én keyboard shortcutokkal és mouse gesture-ökkel vezérlek attól függően hogy éppen min van a kezem :), de ez nyilván egyéni preferencia kérdése. Mindenesetre a hangvezérlés lenne az első amit kikapcsolnék. Stabilitás, hát szerintem ez inkább oprencerfüggő, nekem nem nagyon szokott megpusztulni, pedig elég intenzíven szórakoztatom (encoding-ok váltogatása, brutál szűrések, háttérben foglalkoztatás nyelvi Translatorokkal, periódikus check-elés (pl. weather plugin), stb-stb.
  • Tetsuo #9
    Jó lenne ha, stabilabb lenne, gyorsabb lenne, lenne benne letöltésvezérlő (jó), ki lehetne kapcsolni a reklámképek, képek, flash, activeX, hang megjelenítést, a kedvencek felülírná az IE kedvenceket, ergonómikusabb lenne a menü, hangvezérelt lenne, nem kéne kiterjesztésekkel szarakodni..
    Egyedüli jó tulajdonsága az Avant Browserrel szemben hogy sokkal biztonságosabb.
  • mir #8
    Javaban is lehet akkora memory-leaket irni, hogy megajaval eszi percenkent, csak persze nem konnyu :)
  • FTeR #7
    az a hibát javítsák ki, h 10 percekre leáll az egész ha kicsit több adatot kell megjelenítenie (pl mistral összesített árlista vagy ez, de még az SG fórummal is képes eltökölni)