Berta Sándor

Közel 9 százalékos a Firefox részesedése

A holland Onestat internetes piackutató cég friss felmérése szerint a Mozilla Alapítvány szoftverének népszerűsége még mindig töretlen, és a böngésző tavaly november óta 8,45 százalékra tornázta fel piaci részesedését.

A vállalat szerint ugyanebben az időszakban az Internet Explorer népszerűsége 1,62 százalékkal csökkent. Az Onestat.com szakemberei szerint a Firefox népszerűségének növekedése főleg az Internet Explorer kárára történik, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a Microsoft böngészőjének 5-ös vagy 5.x-es változatait használók nem az Internet Explorer 6-os változatára, hanem a Mozilla Alapítvány internetes böngészőjére váltanak át.

Az Internet Explorer piaci részesedése jelenleg 87,28 százalék, és ebbe beletartozik a Microsoft szoftverének az összes változata. A második helyen a Firefox található, míg a harmadik helyen az Apple Safari van 1,21 százalékos piaci részesedéssel. Csupán a negyedik helyre fért fel a veterán Netscape (1,11 %), amely azonban még így is képes volt megelőzni az Operát (1,09 százalék). Érdekesség ugyanakkor, hogy a korábban szintén előkelő helyet elfoglaló Mozilla böngésző már nincs az első öt helyezett között, annak ellenére, hogy a Mozilla Alapítvány ugyanakkora energiát fordít ennek a programnak a fejlesztésére, mint a Firefoxéra.

A Websidestory amerikai piackutató cég szintén közzétette a legújabb felmérését az internetes böngészők piacáról, az Onestat.com-mal ellentétben azonban ez a vállalat csak és kizárólag az internetes böngészők amerikai népszerűségét méri. A Websidestory felmérése szerint az Internet Explorer változatainak összpiaci részesedése szintén 90 százalék alatt van, míg a Firefox 4,95-ről 5,69 százalékra tornászta fel magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Felfedező #43
    A Firefoxnál még "Microsoftos szemmel" nézve sincs egyszerűbb böngésző,
    de gyorabb és jobb se!!
  • h4x0r #42
    en adblocknak megadtam, hogy ads?*, es nincs tobb reklam :-)
  • Sil78 #41
    Az átlagjúzerek is jobban járnának, ha valami normális böngészőt használnának IE helyett. Pl nem szednének össze annyi szemetet (spyware-t meg hasonlókat), még akkor se, ha kifejezetten hajlamosak összevissza kattintgatni, meg veszélyes oldalakat látogatni. Meg pl gyorsabb már alapból is, a Tweak Network kiterjesztéssel meg pláne.
  • Sil78 #40
    Neeem, az AdBlock sokkal jobb, mint a tűzfalba épített reklámszűrők. Pl sokkal célzottabban lehet vele eltüntetni a reklámokat, és úgy, hogy még az üres helye se maradjon meg.
  • [HUN]PAStheLoD #39
    bizony :) de tűzfalba épített adblocker a jau ^^
  • [HUN]PAStheLoD #38
    Ebből következik, hogy te a szuper átlagjúzer vagy, aki teljesen laikus! És ezt minden negatív töltet nélkül írom, mert attól még lehet, hogy atomfizikus vagy vagy éppenséggel író, de eddig nem igazán ültél a gép előtt.. vannak tényezők, mint például biztonság, konformitás (kényelmesség) kezelhetőség szolgáltatások etc etc.. amikben FF egyszerűen legyalulja az IE-t .. és vannak olyan tényezők, amik nem is annyira a felhasználóknak fontosak, mint pl. a szabványos renderelés, meg hogy FF támogatja az RSS-t meg ilyen apróságok...
  • Razgon #37
    AdBlock rulez!
  • Sil78 #36
    A memóriával nekem speciel soha nem volt gondom, pedig csak 128MB-os memória van a gépemben, és folyamatosan fut mellette a Thunderbird is. De ha nálad sokat használ, tedd fel az új 1.0.1 verziót, abban javítottak a memóriakezelésen is.
  • Sil78 #35
    Ahhoz képest, hogy nincs mitől félniük (és ezt korábban többször hangsúlyozták is, meg pl azt is, hogy nem lesz az IE-ből új verzió), kicsit érdekes döntéseket hoztak az utóbbi időben (pl IE7 megjelenésének bejelentése - minden konkrétum nélkül - még a Longhorn előtt)...
  • Sil78 #34
    - Címsoros móka? Pontosan mire gondolsz? Firefoxban is lehet simán a címsorból keresni, gyakorlatilag bármilyen keresővel. Ráadásul tök egyszerű. Gyere át a Firefox topicba, holnap (azaz ma) beírom az összes fajta keresési módot Firefoxhoz.
    - Mi az, amit kerestél, és nem találtál?
    - A beépített letöltésvezérlőhöz is van ám pár kiterjesztés, amik javítanak a használhatóságán (pl a Download Manager Tweak). De ha nem tetszik, ott a FlashGot kiterjesztés, azzal gyakorlatilag bármilyen külső letöltésvezérlő használható Firefoxban.