Berta Sándor

Napi 5 millió dollár büntetést kaphat a Microsoft

A napi pénzbírság összegét az Európai Versenyhivatal a konszern átlagos napi forgalmának öt százalékában állapította meg, ami elérheti akár az 5 millió dollárt is.

Az Európai Unió versenyhivatala a következő két hétben dönt arról, hogy kiszab-e extra pénzbírságot az amerikai szoftveróriásra. A testület azután döntött így, hogy az elmúlt hetekben egyre több kritika érte a Microsoftot az Európai Unió 2004 márciusi döntésének gyakorlatilag semmibe vétele, illetve sajátságos, egyedi értelmezése miatt. Mint azt Jonathan Todd, az Európai Bizottság szóvivője elmondta, a napi pénzbírság összege akár 5 millió dollár is lehet.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság és a Microsoft közötti vita tavaly március óta húzódik. A versenyhivatal szándékát megerősítette az Európai Szabad Szoftver Alapítvány (FSFE) is, amelyet az ENSZ szerzői jogi szervezete, a WIPO kért fel hivatalos megfigyelőnek. Az FSFE arról számolt be, hogy a Microsoft továbbra is megnehezíti szervertermékei hálózati részeinek licencelési feltételeit. Előfordult, hogy a redmondi cég 600 dollárt kért el szerverenként azoktól a cégektől, amelyek be akartak tekinteni a vállalat által fejlesztett programokba vagy fel akarták használni azok egyes részeit.

Az alapítvány az is feljegyezte, hogy az amerikai cég azt szerette volna elérni, hogy a szoftvereinek a forráskódjaiba betekinteni akaró vállalatok csupán kétszer nyolc órányi időt kaptak volna, azonban nem lett volna lehetőségük az őket érdeklő kódrészek kinyomtatására. A forráskódokat ráadásul csak a Microsoft által biztosított körülmények között lehet megnézni. A Microsoft mindenesetre még két hét haladékot kapott. Amennyiben változtat a magatartásán, elkerülheti a külön pénzbüntetést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HuHa #29
    www.videolan.org nyilt forráskódú, platformfüggetlen media/stream lejátszó. Előnye, hogy codecekre nincs szüksége egyáltalán, profin kezeli a DVD-ket is vagy a több hangsávval/felirattal ellátott .mkv és .ogm fileokat, a félig letöltött .avi-kat is megnyitja, ezenkívül kiváló alternatíva a szvsz pocsék Quicktime helyett (bár hang kikódoláshoz kell hogy legyen fenn QT codec). Azt hiszem mindent elmondtam róla. Nekem jobban bejön mint a szintén sokat emlegetett Mediaplayer classic. Egy hátránya van elég gépigényes, de ez ma már nem lehet probléma.
  • PLaci #28
    Mi az a VLC? (tényleg nem találkoztam még vele)
  • HuHa #27
    Hát nem tudom, Firefox, Thunderbird, VLC player, Total Commander, Winamp elég szépen futnak, pedig megvan az alapból beépített MS változatuk. És ne mondja senki Mediplayer jobb mint VLC player, mert még elhiszem:)
  • bundee #26
    Hat, fogd fel igy a dolgot - van egy monopolhelyzetben levo progid, ami zart forraskodu. Van tokeletes alternativaja, nyilt forraskodu, es joval alacsonyabb koltsegu, kevesebb kotottseggel. Na, szoval te most vagy megmutatod a forraskododat, hogy tudjuk mit eszunk, vagy bukod a tobbmilliardos eu-s allami megrendeleseket.

    Szerintem te is megmutatnad :-)
  • Cat #25
    a vita abbol van, hogy azáltal, hogy nem ismerik mások az operációs rendszer müködését, az alkalmazások szintjén sem tudnak versenyezni az MS saját alkalmazásaival. Tehát mivel az MS jobban ismeri a saját oprendszerét, mint bárki más, emiatt nem lehet igazi outlook, stb. konkurens programot csinálni, mert sokkal mélyebben beágyazhatja a rendszerbe, jobban együttmüködnek egymással, gyorsabbak, stb.

    Az EU meg abbol indul ki, hogy ennek olyannak kellene lennie mint a Matáv internetszolgáltatásának. Van az Axelero (a matáv saját cége), akinek ugyanugy viszonteladó, mint az interware, datanet stb. (ez azért kulonosen jó példa, mert az axelero-matáv is mutyizik közösen, azaz jobb feltételeket biztosít neki mint a többieknek): Nem a legjobb, de még mindig jobb lenne mint ami most van.
  • mousee #24
    "Téma: Mi közük van a tetveknek a kodhoz ?
    Ha én irok egy programot, annak a forráskodját nem fogom senkinek sem mutogatni. EU nak mi a baja ? :) idiotaság."

    Teljesen jogos. Igaz nagy szenya az M$, de most télleg jogosan védi azt, ami az övé...
  • KDOG #23
    nah jah, kell a francnak a sok roma, ill román :)
    Ha azok eutagok lesznek, akkor sok áláminiujum meg réz tünik el minden tagálambol.

    Téma: Mi közük van a tetveknek a kodhoz ?
    Ha én irok egy programot, annak a forráskodját nem fogom senkinek sem mutogatni. EU nak mi a baja ? :) idiotaság.
  • Chappy #22
    fizessenek csak, van ott pénz...
  • Omega #21
    Nem tudom ezen mit vagytok úgy odáig, lesz egy új tagállam és kész ennyi.
  • pemga #20
    Egy kérdés: MIBŐL?!? A saját lakosságának nem képes melót találni, folyamatosan nő a munkanélküliség. Így piszkálja az MS-t ahol éri, hogy húzzon haza (kifárasztásra játszanak), másik oldalról pedig nyomja a saját cuccokat, hogy tudjanak melót adni a sajátjaiknak (vagy mondjuk inkább úgy: sajátjainknak. pl. SAP, Önkormányzatok átállítása linuxra, stb.). Ez működőképes politika lehet (Kína is így kezdte), kérdés, hogy BokorGyuri hogy fog reagálni :).