Berta Sándor

Ingyenes médiatartalmakat kínál egy új hálózat

Az OMN-t kifejlesztő két szakember, Mike Homer és Marc Andreessen szerint a rendszer különösen a hagyományos médiavállalkozások, a független filmkészítők és a magánfelhasználók érdeklődését kelti majd fel.

Az Open Media Network (OMN) nevű hálózat bétaverzióját már be is mutatta a Netscape két egykori alapítótagja. Elmondásuk szerint az egyelőre csak bétaverzióban elérhető OMN egy fájlcserélő architektúrán keresztül teszi lehetővé a különböző a multimédiás anyagok csereberéjét, ugyanakkor ez egyben azt is jelenti, hogy ezáltal jelentősen csökken a rendszert használók internet-hozzáférésének sávszélessége.

Az OMN programja a Kontikis hálózat szoftverein alapul. Az ezeket készítő szoftverfejlesztő cég tulajdonosa Mike Homer és ő egyben az Open Media Network alapítvány elnöke is. Az OMN szoftvere a működése során pontosan úgy osztja fel a fájlcserélő rendszerben jelenlévő felhasználók között a rendelkezésre álló sávszélességet, hogy mindegyikük valósidőben nézhesse meg az általa kiválasztott műsort.

Az Open Media Network központi rendszere ugyanakkor megakadályozza, hogy bármilyen módon is a szerzői és a szomszédos jogok által védett mű kerülhessen az online sugározható vagy letölthető filmek, videók és más multimédiás anyagok közé. Az anyagok sugárzása Windows Media Format (WMF) formátumban történik.

A tartalmak nyilvános csereberéje az alkalmazott Creative Common-licencnek köszönhetően lehetséges. Az egyes internetezők egy külön online tv-műsorfüzetből állíthatják össze, hogy mely tartalmakat szeretnék a számítógépükön megtekinteni vagy a PC-jükre letölteni. A Creative Common-licencet például a Wikipedia is támogatja.

A két szakember célja az volt, hogy az OMN-en keresztül bárki megoszthassa a többiekkel akár a házi készítésű videóját vagy zeneklipjét is. A rendelkezésre álló tartalmak bármilyen készülékre letölthetők, legyen az egy televízió, egy számítógép, egy PDA vagy egy mobiltelefon. Az alkalmazott Kontikis-technikát használja többek között az Ernst & Young, a Verizon, az AOL és a Yahoo is, az ezt használó rendszerek jelenleg mintegy húszmillió felhasználót szolgálnak ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!