JohnnyCage

Enyhít videómásolási korlátozásain a Microsoft

A redmondi (Washington) szoftveróriás enyhít azon megkötésein, amelyek a rögzített TV programok, és egyéb videótartalmak másolását korlátozzák a társaság új multimédia operációs rendszere alatt.

A társaság eltökélt célja, hogy túllép az iróasztalokon, és a felhasználók nappalijába is bejut. A Microsoft ennek megfelelően hamarosan kiadja a Windows XP Media Center Edition elnevezésű operációs rendszert, amely a Windows XP alapjaira épül, felhasználói felülete, illetve képességei azonban teljesen különbözni fognak attól. A szoftveróriás a Media Center Edition kiadást olyan számítógépekhez kínálja, amelyek az otthoni szórakoztatóközpont szerepét töltik be, és leginkább videók megtekintésére, illetve zenehallgatásra használatosak.

A Microsoft korábban úgy tervezte, hogy a merevlemezen rögzített, illetve DVD-re másolt televízió programokat csak a felvételt készítő rendszeren lehet majd lejátszani, és nem lesz lehetőség a felvétel másolására, továbbadására.

A megkötés egyértelműen a szórakoztatóipar szerzői jogi aggodalmait hivatott volna megnyugtatni, a szoftveróriás utóbb azonban mégis egy engedékenyebb stratégia mellett döntött, amely "nagyobb szabadságot ad a felhasználóknak abban, hogy miként használhatják fel a rögzített műsorokat, ugyanakkor a műsorszolgáltatóknak is megadja a lehetőséget, hogy szabályozzák műsoraik felhasználását".

A Microsoft szerint azok a TV műsorok, amelyeket a műsorszolgáltatók meg kívánnak védeni a másolástól, az új megkötések szerint sem lesznek továbbadhatók. Azokat a felvételeket, amelyek másolását a TV adók nem tiltják, a felhasználók szabadon másolhatják majd, és minden Windows XP Media Center Edition operációs rendszert futtató számítógépen megtekinthetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!