CW Számítástechnika

Részletesebb hibaüzenetek kerülnek a Windowsba

Az új eszköz a már meglevő hibajelentő továbbfejlesztett változata lesz és a jelenleginél sokkal több információt küld a hiba körülményeiről, például hogy milyen szoftverek futottak, vagy hogy a felhasználó milyen dokumentumokat nyitott meg.

A Microsoft a szoftverhibák, lefagyások elleni hatásosabb küzdelem reményében valóságos "fekete dobozt" épít a Windowsba. Az eszköz a már meglevő hibajelentő továbbfejlesztett változata lesz, amely a jelenleginél sokkal több információt küld a hiba körülményeiről, például hogy milyen szoftverek futottak, vagy hogy a felhasználó milyen dokumentumokat nyitott meg. "Ezt úgy kell elképzelni, mint a repülőgépeken az adatrögzítőt, bármi probléma fellép, ott a "fekete doboz" és segít megérteni, mi történt" - mondta Bill Gates.

A felhasználók maguk állíthatják be, hogy operációs rendszerük egyáltalán elküldje-e az adatokat a Microsoftnak és hogy mennyit. Greg Sullivan, a Windows termékfelelőse elmmondta, hiba esetén a felhasználók egy ablakban megtekinthetik, milyen adatok kerülnek elküldésre és akár szerkeszthetik is azokat. Így ha valaki nem akarja senki tudomására hozni, hogy a szoftverhiba fellépésekor megnyitott e-mailje mit tartalmazott, kitörölheti az erre vonatkozó részleteket. "Kapsz egy kérdést, amely arra vonatkozik, hogy el akarod-e küldeni az adatokat és pontosan leírja, mi kerül küldésre, ezután akár karakterenként lehet belőle törölni" - magyarázta Sullivan. A Microsofthoz beérkező hibajelentések természetesen névtelenek lesznek.


Vállalati környezetben az adminisztrátorok állíthatják be a hibajelentések küldését, mégpedig a legnagyobb részletességgel. Az üzleti felhasználók számára lehetőség lesz, hogy a hibaüzeneteket az informatikai részlegen dolgozók is megtekintsék, ha például a vállalat egyik dolgozójának lefagy a PC-je. Az informatikai szakemberek így nem csak arról értesülhetnek, hogy valamelyik alkalmazott számítógépén az Internet Explorer lefagyott, hanem akár arról is, hogy éppen milyen weboldalt nézett a dolgozó.

A módszer várhatóan kívívja a magánszférát védő aktivisták ellenszenvét, azonban iparági szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy már jelenleg is léteznek olyan vállalati szoftverek, amelyek segítségével nyomon követhető a dolgozók tevékenysége és sok vállalat él is ezekkel.

Az elküldött információk alapján a Microsoft elemezheti a hibákat és akár konkrét javításokat is készíthet. A vállalat egyes hibajelentéseket megoszt az alkalmazások fejlesztőivel is, annak érdekében hogy azok javítani tudják termékeik minőségét. A redmondiak emellett javítanának a felhasználókhoz visszaérkező válaszokon is: egy hiba előfordulása után a felhasználó konkrét tippeket kaphat, hogy kerülhetné el a problémát, vagy hogy javítsa ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #36
    Nagyon is sok értelme volt eddig is, max nem értesültél róla. Hidd el, a megfelelő emberekhez eljutottak a hírek. (És utána is lehet nézni, nem hasraütésszerűen írtam amit írtam.)
  • Felfedező #35
    Igy legalább lesz valami értelme a hibajelentésnek...mert eddig nem hiszem, hogy sok volt..
  • asysoft #34
    Ha valaki nem tudja alapvetően kezelni, tényleg ne használja. Autót sem vezet az ember csak úgy-jogosítvány kell hozzá. (Persze ez még nem jelent semmit, de legalább ennyi kell...)
    BeOSnál mountolni kellett-szerinted az felhasználóbarát? (Meg persze meglehetősen alacsony volt az ismert hardware-eszközök száma.) Konzoloknál meglehetősen kevés funkciót kell ismerni, kezelni-szerintem ha a nextgenek tényleg a PC kiváltására törekszenek, ezek is bonyolultabbak lesznek.
    MacOS X viszont szerintem is userfriendly-bb a Winnél, ott talán csak az 1 gombos egérre való optimalizáltság zavaró (valahol a bonyolultabb egyszerűbb).
  • NEXUS6 #33
    "Csak akkor lenne reális alternatíva, ha ugyanilyen egyszerű lenne, akkor meg megint röhögne rajta mindenki hogy lámáknak való..."

    Az a gáz, hogy egyesek elég sznob módon állnak a számítástechnikához: csak az használja aki ért hozzá!
    Sajnos a M$ az imidzsével, a sok blikfangos nevű teknológiájával még adja is a lovat az ilyenek alá. A win xp viszonylag júzerfrendli, főleg ha csak egy másik windózhoz hasonlítjuk, és nem mondjuk egy BeOs-hoz, vagy egy konzolhoz (azon is van ám OS!).

    Kérdezem én, a hülyeség jele az ha valaki porszívózik, házimozizik vagy autót vezet? Ezek némelyike legalább olyan bonyolult szerkezet, mint a számítógép, aztán mégsem kell OS-t telepíteni hozzájuk, rendszeres időszakonként.

    Szuperdolog csinálni egy szar rendszert, aminek működtetése elég magas szakértelmet kíván, aztán nagy kegyesen különböző címeket/jogosítványokat osztogatni hozzá (persze pénzért).

  • NEXUS6 #32
    "Amigád elküldte a Commodore-nak?:)"

    Nem küldte el, de ha olyan elterjedt lett volna a net hogy értelme legyen, akkor nem lett volna nagy vasziszdasz beépíteni ezt a funkciót;))))))))))))))
  • FTeR #31
    huh, melyik OS (nem win és nem is lin, vmi régebbi) is dobott annyi hibaüzit minden esetben, h "Fatal Error!" és kész?
  • h4x0r #30
    En elvagyok a "Segmentation fault (core dumped)" uzenetekket is...
  • FTeR #29
    értem én, csak a hozzáállást próbálom hangsúlyozni.

    1. a winben az a durranás, hogy egyszerű, ez az ami miatt a gépek nagyobb részén megtalálható, ez az amiért egyszerű ember megkér, hogy szedjem le a linuxot és szerezzek neki valahonnan wint.

    2. szted, ha még több cuccot tennének bele, hogy kielégítség az olyan potenciális vásárlókat mint Te, akkor mit mondanának rá? A szemét még jobban ki akarja szorítani a többit? Érted amit mondok? Ha nincs benne akkor az a baj, hgoy semmit sem tud és azt is rosszúl, ha van benne, akkor az, hogy a szemét monopolra tőr.

    3. ha köv. vinbe bekerűlnének fícsörök, amiket Te a KDE nyomán hiányolsz, mit szólnál? a szemét lekoppintotta?
    Egyébként meg ha már itt tartunk az ablakos dolgot win terjesztette el (nem kitalálta, terjesztette), mert ha linuxon múlna még mindig csak konzol lenne, a start menüt meg M$ találta ki...és nem is olyan régen, még nagy linuxosok fikázták, a start menüt mert minek és egyébként is milyen hülyeség, hogy Start-ból lehet leállítani a gépet (amiben egyébként nincs logikai hiba, hiszen a leállítás folyamatát indítjuk el), mostmeg már mindenki a KDEre veri a mellét, hogy mennyivel jobb.
  • mechorg #28
    simán : )
  • strogg #27
    FTeR
    Elvégre igazad van abból a szempontból, hogy nem tilos másokét lekoppintani:) Csak azt mondom; Lássunk tisztán.Semmi durranás nincs ezekben a winekben. Még ha fő hír is lett:)))))

    A másik. Szvsz nem azért izélték fenékbe az m$-t, mert tele van a windows, mert szegénykém nagyon buta alapból. inkább azért, mert ami benen van arra van felhasználva, hogy erejét latba véve a versenytársakat félreállítsa.

    Lehet egyéni szubjektum, (és lehet tényleg csak az), de a fájlkezelés, és GUI tekintetében a KDE erősen ráver az xp-re is.