Berta Sándor

Az interneten már válni is lehet

Eddig számos érdekes kezdeményezés látott napvilágot az interneten. Az online templomok és misék után itt a legújabb: Németországban - kísérleti jelleggel - már válni is lehet a világháló és a számítógépek segítségével.

A németországi Westerstrede-ben az elválni kivánó párok a helyi bíróság épületében már elektronikus úton is sort keríthetnek a dologra. A Hannoverben található alsó-szászországi igazságügyi minisztérium szóvivője szerint a kisvárosban egyre nagyobb az igény arra, hogy a helyi bíróságok elektronikus úton mondják ki a válásokat vagy így hozzanak ítéleteket. Ezért a válási ügyekben a különböző beadványokat, kéréseket már elektronikus levélben is be lehet terjeszteni, amelyek aztán egy virtuális bírósági fakkba kerülnek. A 2005 közepéig tartó kísérleti szakaszban ugyanakkor az elektronikus mellett hivatalosan, papíron is be kell nyújtani ezeket a dokumentumokat.

Az eJustice nevű program középtávú célja, hogy a jövőben a családi ügyeket és az egyéb családjogi eseteket a jövőben majd csak és kizárólag elektronikus úton dolgozzák fel. Amennyiben a teszt sikeresnek bizonyul, akkor hasonló rendszert vezetnek be az összes, azaz további nyolcvan alsó-szászországi bíróságon is. Ennek az lenne az előnye, hogy az ítélethozatali idők jelentősen lerövidülnének és eltűnnének a bíróságokból a különböző esetek miatt képződő papír-irathegyek.

A rendszer felügyeletét és ellenőrzését az Oldenburgi Területi Bíróság végzi. A hivatal honlapján az érdeklődők - többek között - információkat olvashatnak az új elektronikus rendszerről és az ügyvédek vagy az ügyekben érdekelt más személyek választ kaphatnak a felmerülő kérdéseikre. Ezenkívül a tájékoztató segítségével bárki elsajátíthatja a rendszer használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #5
    Nagy az isten állatkertje...
  • davos80 #3
    Dejó. Ha nem olvasom el, hogy németek csinálják, először amerikára tippeltem volna. Csak ott vannak ilyen f*szságok.