SG.hu

A Windows Server 2003 biztonságosabb a Linuxnál

A VeriTest vizsgálata szerint a Microsoft Windows Server 2003 megbízhatóbb, mint a Red Hat Enterprise Linux AS 3.0.

A Microsoft bejelentette a VeriTest független tesztelő- és elemzőcég által elkészített tanulmány eredményeit, melyek szerint valós üzleti folyamatokat szimuláló felhasználási környezetben a Windows Server 2003 megbízhatóbb, mint a Red Hat Enterprise Linux AS 3.0.

"Az ügyfelek elmondták, hogy a megbízhatóság szempontjából nem az az elsődleges szempont, mekkora a kernel hasznos üzemideje, vagy az épp szükséges funkció rendelkezésre áll-e. A felhasználók valódi problémái abból adódnak, hogy idővel maga a rendszer nem felel meg a megbízhatósági követelményeknek" - mondta Martin Taylor, a Microsoft Platform Strategy Group vezetője. "Ez a tanulmány igazolja, hogy a Windows Servert egyszerűbb karbantartani, kiszámítható és időben biztosít hozzáférést a szükséges erőforrásokhoz."

A VeriTest a rendszerek frissítésével és újrakonfigurálásával kapcsolatos feladattal bízott meg informatikai rendszergazdákat, amelyek célja az informatikai környezet megbízhatóságának fokozása volt. A teszt alapján az alábbi következtetések vonhatók le:
 • Hibamegelőzés: A Windows Server 2003 négyszer több alkalommal akadályozott meg olyan eseményeket, amelyek a végfelhasználó számára nyújtott szolgáltatások kiesését eredményezték volna.
 • Szolgáltatáskiesés: A Red Hat Linuxot használók átlagban 15 százalékkal hosszabb ideig tartó szolgáltatás-kieséséről számoltak be.
 • A Windows Server 2003 20 százalékkal gyorsabban és 8 százalékkal sikeresebben oldotta meg a hibajegyeket.
 • A Windows több mint kétszer annyi problémát talált meg, mielőtt a hibajegyet megkapta volna.
 • A Windows 21 százalékkal több proaktív feladatot végzett el.
 • A feladatok végrehajtása átlagban 31 százalékkal gyorsabb a Windows Server 2003 esetén.
 • A Linux környezetet érintő változtatások jóval több függőséget és törést okoztak (pl. a javítások hatása a hálózati szolgáltatásokra)

  A VeriTest a vizsgálat során egy valós életből vett, közepes méretű üzleti környezetet szimulált, melyhez két, független, informatikai szakértőkből álló csapatot vett igénybe. Ez biztosította, hogy a tanulmány eredményei a valós környezetben lezajló reakciókat mutassák.

  A fenti, nemzetközi példákat támasztja alá a Duna Televízió Rt. választása is. Magyarország első műholdas televíziója többszöri platformváltás után döntött a Microsoft alapú levelezőrendszerre történő átállás mellett, mely egyszerűbb, megbízhatóbb és olcsóbban üzemeltethető infrastruktúrát eredményezett mint a korábbi Linux alapú megoldás: "A Microsoft Exchange Server 2003 bevezetése számunkra azt jelenti, hogy házon belül, központilag menedzselhetjük a kommunikációs szervert, amely a tevékenységünk támogatásához igényelt szolgáltatásokat nyújtja, és munkatársaink kívülről, akár mobiltelefonról is elérhetik a levelezőrendszert. Mindez a hatékonyság növelése, a biztonság és a költségcsökkentés terén egyaránt nagy előrelépést eredményezett. Az Exchange üzemeltetése ma feleannyiba kerül számunkra, mint a mellette használt és vele együttműködő Linux szerveré" - mondta Bódis Péter, a Duna Televízió informatikai vezetője.
 • Hozzászólások

  A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
  Bejelentkezéshez klikk ide
  (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #10
   Ezt a durva bullshit marketing dumát.

   Süllyedjen el a topic slash fizetett hírdetés oda, ahol az SG átlagos színvonala van.
  • entreri #9
   Az számít ki ül a gép előtt. A wint is be lehet jól állítani. Linuxot is.

   Kinek mi tetszik, vagy inkább ki mihez ért. Mert hát amíg a rendszergazda képzőben csak a winről beszélnek, addig az a nyerő.
  • FTeR #8
   :D szövegértés rulzzz

   egyébként nem értem ménem jobban látható helyen van ez a cikk, ha nem rövid hír lenne, már vagy 100nál tartana flame és az mennyivel poénosabb lenne
  • AL7 #7
   Jé, ez a Duna TV-s rész még ma reggel 7:55-kor még mintha nem lett volna benne a cikkben :D
   De ugyebár ebben az idézetben is lehet némi PR szöveget találni... vagyis a megfogalmazás, ahogy Bódis Úr is fogalmaz: "Az Exchange üzemeltetése ma feleannyiba kerül számunkra, mint a mellette használt és vele együttműködő Linux szerveré"
   Itt a kulcsszó a "ma"... mert ugyebár az egy pillanatnyi állapot, amit megfogalmazhatunk úgy is, hogy ebben a hónapban nem kell fizetni érte, míg egy linux szerver fenntartása minden hónapban állandó költség, de az M$ konstrukciójáért csak évente 1* fizetnek x forintot, ami mondjuk még így is kevesebb, mint a linux költsége egész évben :D
   De ez csak egy saját vélemény volt a témában, számokkal alátámasztani nem tudom, és nem is tisztem :D
  • AL7 #6
   Jah, a cikk pontos helye a linux.hu oldalon... Ahol ezt a fajta "független" bejelentéseket FUD-nak hívják...
   A teljes cikk megtalálható: itt
  • AL7 #5
   "A Microsoft bejelentette a VeriTest független tesztelő- és elemzőcég által elkészített tanulmány eredményeit, "

   A kutya itt van elásva!!! Ha az MS jelenti be, akkor az hogy a pi...-be független? Másrészről viszont... hallott már valaki is erről a VeriTest nevű M$ által pénzelt, de ettől független szervezetről?

   Egyébként kár, hogy az $G nem néz utána egy ilyen hír valódi igazságtartalmának, és az is gyanút keltő, hogy senki sem merte saját nevén vállalni a cikket!

   Linux.huoldalon egyébként pár hónappal ezelőtt jelent már meg cikk ebben a témában, érdemes megkeresni, és elolvasni. Itt pontosan az általam felsorolt "lólábakat" sorolják fel, amiket ha az ember kilógni lát egy ilyen cikk kapcsán, akkor lehet tudni, hogy ki áll a háttérben.
  • Laci73 #4
   Ööö...megszámolták?
  • gz8 #3
   A Windows Server 2003 négyszer több alkalommal akadályozott meg olyan eseményeket, amelyek a végfelhasználó számára nyújtott szolgáltatások kiesését eredményezték volna.

   Nem is sejtem, hogy miért...
  • Gemnon #2
   Én is független vagyok :D
   Telepítettem, már Windows 2003 szervert (trial) és telepítés után első indításkor tele volt szeméttel. Azt sehol, nem írta a manuál, hogy húzzam ki a hálókártyából a tyúkbélt. A Debian valamiért soha nem csinált ilyet.
   Így én is valószínűnek tartom, hogy a Windows 2003 Server biztonságosabb akármelyik Linuxnál. Azzal a kitétellel, ha nincs hálózatra kötve.
  • comet #1
   AHAHAHAHAHAH