Gyurkity Péter

Mégsem támogatja az Itaniumot a 64 bites Windows XP

A Microsoft döntése értelmében a Windows XP operációs rendszer 64 bites változata nem támogatja majd az Itanium processzorokat, és a fejlesztésnél kizárólag a 64 bites x86 chipekre koncentrálnak majd.

A szoftveróriás vezetése szerint a 64 bites x86 processzorok kiválóan illeszkednek az asztali operációs rendszerhez, míg az eredetileg szerverekbe szánt Itanium nem sok eséllyel szállhatna versenybe riválisaival. A vállalat azonban nem hagy fel a platform támogatásával, és az operációs rendszerből külön változat készül, amely kifejezetten az Itanium processzorokra épül majd.

"Véleményünk szerint az x64 rendszerek rugalmassága, valamint az, hogy szabadon választhatunk a 32 és 64 bites alkalmazások között, egyértelműen jelzi, hogy a mainstream szerverek, illetve a munkaállomások terén a Windows Server 2003 Standard x64 Edition, és a Windows XP Professional x64 Edition a legjobb választás. A csúcskategóriás Itanium szerverek számára azonban elkészítjük az operációs rendszer optimalizált változatát, amely Windows Server 2003 Enterprise and Datacenter Editions for Itanium-based systems néven kerül forgalomba" - jelentette ki a Microsoft szóvivője.

A bejelentés mindenesetre nem rázta meg sem az Intelt, sem a szerverpiacot, hiszen a legtöbb eladó időközben felhagyott az Itanium-alapú rendszerek forgalmazásával. Szakértők szerint azonban ennél sokkal fontosabb, hogy Itanium ügyében a Microsoft rövid időn belül két alkalommal is betartott az Intelnek. A szoftveróriás ugyanis már novemberben leszögezte, hogy az operációs rendszer kifejezetten clusterekre fejlesztett változata nem támogatja a platformot, márpedig az Itanium legerősebb piacát éppen a clusterek jelentik. A felmérések szerint az Itanium rendszerek nagy részén jelenleg is különböző Linux disztribúciókat futtatnak, és a jelek szerint a szoftveróriás nem tartja érdemesnek vállalni a harcot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yv@n #10
    Arra céloztam hogy a cikk úgy kezdődik, mintha MS srácok most ülnének még csak le, hogy "na kezdjünk bele a fejlesztésbe"
  • mir #9
    ez a windows elsosorban a workstation piacra keszult volna, oda, ahonnan az intel HP duo jol kivonult nagy sertettsegeben, hogy a sun 80%abol egyet sem tudtak elvenni, ellenben a HP jo bebukta a maga 20%at :) tehat megszunt a piac amire fejlesztettek :)
  • entreri #8
    Hatalmasat fog kaszálni megint az MS. Naná, hogy meg kell venni egy új op. rendszert ha ki akarod használni a géped.
  • Gabest #7
    Ha lenne is windows itaniumhoz, nem sok program futna rajta. A programok nélküli operációs renccerek pedig nem túl sikeresek, lehetne sorolni őket..., ha még emlékeznénk rájuk :)
  • FTeR #6
    elmúltak a régi szép idők, amikor hw-re írtak szoftvert és nem szoftverhez gyártanak hwt
  • Geza ba #5
    "...while the product is still under development. This product is intended for testing and evaluation purposes only. It should not be used for production purposes, and should not be placed in a production environment."

    Tehát nincs kész, csak beta verzió.
  • h4x0r #4
    "jelek szerint a szoftveróriás nem tartja érdemesnek vállalni a harcot."

    Huh, meg vagyok lepve. Tenyleg... Eddig mindig, mindenhol harcoltak :-)
  • Zedas #3
    Most is simán letöltheted a WinXP x64-et, egy éves serialt kapsz hozzá ingyért.

    http://www.microsoft.com/windowsxp/64bit/evaluation/default.mspx

    Tehát kész, csak még nem bolti termék...

    Az Itaniumos verzió pedig már nagyon rég óta elérhető a 2003-ból, nem tudom mit túráztatják magukat.
  • Yv@n #2
    "és a fejlesztésnél kizárólag a 64 bites x86 chipekre koncentrálnak majd."

    Majd?? Miaz hogy majd? Hát már rég a végső simításokat kéne végezniük, nem?
  • blackeagle #1
    "jelek szerint a szoftveróriás nem tartja érdemesnek vállalni a harcot."
    Első jó döntésük hosszú évek óta