JohnnyCage

Megjelent az Athlon 64-hez szánt Windows XP bétateszt változata

A szoftveróriás Microsoft kedden, az Athlon 64 processzorok hivatalos kiadásával egyidőben jelentette be az új processzorhoz készített 64 bites Windows XP operációs rendszer bétaváltozatának megjelenését.

A Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems elnevezésű operációs rendszer az Advanced Micro Devices (AMD) új Athlon 64 processzoraihoz készül, amely lehetővé teszi a "hagyományos" 32 bites x86, illetve az AMD64 platformra épülő 64 bites szoftverek együttes futtatását. Az új operációs rendszer az Athlon 64 chipek mellett természetesen az Opteron alapú munkaállomásokon is használható lesz.

A szoftveróriás mostani bejelentése komoly sikernek számít az AMD számára, mivel a társaság új, 64 bites processzorainak sikere a Windows támogatás meglététől függhet.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

Az új Windows változat egyik leglényegesebb funkciója a "Windows a Windows 64-en", amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a 64 bites operációs rendszeren is ugyanúgy futtathassák korábbi alkalmazásaikat, mint korábban. A funkciót az AMD x86-64 alapú processzorainak azon kialakítása alapozza meg, amely egyaránt támogaja a 32, és 64 bites programkódok végrehajtását.

"Ügyfeleink korábban elsősorban a 32 bites alkalmazások nem elég hatékony futtatási lehetősége miatt tartózkodtak a 64 bites rendszerekre való áttéréstől" - mondta Chris Jones, a Microsoft Windows kliens divíziójának elnökhelyettese.

Az új Windows verzió fejlesztése azonban valamivel lassabban halad, mint ahogy az AMD korábban remélte. A processzorgyártó korábban arra számított, hogy a bétaváltozat az év közepére elkészül, és a végleges verzió is megjelenik még az év vége előtt. A Microsoft szerint a végleges változat azonban csak valamikor a jövő év első fele után láthat napvilágot. A Windows Server 2003 for 64-Bit Extended Systems végleges verziója a jövő év első felében jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien_AM #22
    Ja az Opteronhoz kell nitrogén hütés? :D (csak vicc volt)
    Egyebként en is megneznem azt a Xeon - Opteron tesztet hol van ijen?
  • Power #19
    Összemérhetnék, de sok értelme nem volna.
    Úgyanis az Itanium csúfos vereséget szenvedne, az összes win-x86-os alkalmazás alatt, még egy 1,6-os XP-től is.
    Amúgy is teljesen más piac.

    Ezek az azonos piacra szánt profeszorok :)
    Athlon 64 - P4
    AthlonFX - P4EE
    Opteron - Xeon, Itanium2

    Az utolsó párt nem tesztelték, de az a nagyközönséget nem is érdekli.
  • Zro #18
    De az Opteron ott van, az Itanium még sincs. Minden esetre megnéznék már egy normális tesztet, mindjárt kint vannak a procik még sem láttam még sehol... Sőt japánban már régen kint vannak.
  • Cat #17
    az itanium nem a mindennapos felhasználók windowsába, asztali gépekbe szánt processzor
    az itaniumot az opteronnal kell összemérni, ugyanis ezek vannak felkészítve 4, 8, 16 vagy még több chip összekötésére
  • aliens #14
    érdekes, ez egy beta xp, de már van hozzá service pack .....
  • Crokin #13
    Itt vannak.
  • DEx- #8
    Láma kérdés2: Most mivel lesz ez a 64 bites proci jobb?
    A 932 biten kívül. :-]
  • b #4
    szerintem a májkroszoft szupportnál örömmel fognak a kérdésedre válaszolni. a regisztrációs számodat majd készítsed elő.

    egyébként, ahogy egy előttem szóló mindta, linuxot vígan tudsz rá nyomatni. :)
  • Pharaoh #3
    Persze, hisz az Athlon 64 támogatja a 32 bites progikat is.
  • vice #1
    Lehet, hogy láma kérdés: ha én holnap veszek egy Athlon 64-et, meg egy kompatibilis alaplapot, fel tudom installálni rá a jelenlegi Windows XP Professional-emet?