Gyurkity Péter

Felülbírálták a Microsoft-Eolas ügy korábbi döntését

A szövetségi fellebbviteli bíróság tegnap csaknem a visszájára fordította a korábban megszületett döntést, és felmentette a szoftveróriást a hatalmas kártérítés befizetése alól.

A szabadalomsértés miatt megindult per a Kalifornia Egyetem és az Eolas Technology közös kezdeményezése volt, amely a várható következmények miatt óriási vitát váltott ki a világhálón. A korábban meghozott ítélet ugyanis maga után vonhatta volna a rendkívül elterjedt Macromedia Flash és Adobe Acrobat beépülő programokat felhasználó, több millió internetes oldal módosítását, és minden bizonnyal alaposan felforgatta volna a világhálót. A mostani döntést mindkét fél győzelemként értékelte, bár kétségtelen, hogy a Microsoft örülhetett jobban, hiszen a hatalmas, 565 millió dolláros kártérítés befizetéséről szóló passzust is megsemmisítették.

"Az igazán fontos kérdésekben számunkra kedvező döntés született, míg a Microsoft számára elsőrendű ügyekben egyértelműen veszítettek" - jelentette ki Trey Davis, a Kalifornia Egyetem szóvivője. A Microsoft ugyanakkor azt állítja, hogy a fontosabb kérdésekben ők nyertek, különös tekintettel azon állításukra, miszerint a technológia már a Kalifornia Egyetem által emlegetett szabadalom bejegyzése előtt használatban volt. A szoftveróriás szóvivője hangsúlyozta, hogy a korábbi döntés előtt nem tették lehetővé a Viola nevű böngésző bemutatását, amely pedig 1993-ban készült, tehát több mint egy évvel megelőzte a szabadalom bejegyzését.

A fellebbviteli bíróság döntése világszerte kedvező visszhangot váltott ki. A World Wide Web Konzorcium (W3C) - amely korábban felkérte a szabadalmi hivatalt, hogy vizsgálják újra a Kalifornia Egyetem által benyújtott szabadalmat - szintén méltatta a döntést, amellyel szerintük a bíróság a helyes irányba mozdult. "Ez igen jó hír számunkra" - jelentette ki Daniel Weitzner a W3C részéről. "Lassan végkép megbizonyosodhatunk arról, hogy a Kalifornia Egyetem szabadalma nem veszélyezteti a világháló működését. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a döntés gyakorlatilag egyik felet sem kiáltja ki győztesnek, és nem befolyásolja a szabadalom újbóli bevizsgálását."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kis-Bob #9
  Az EU a g.ci? gondold már át!!!!! Neked jobb, ha a monopol helyzetben lévő cégek sanyargatják az EU-t?
 • Tetsuo #8
  www.sg.hu :)
 • FTeR #7
  tudtok adni 1 linket, ahol kicsit bővebben lehet olvasni a témáról?
 • Supergamer_real #6
  "Az EU rájött arra, hogy gazdaságilag nem versenyképes a recesszióval küzdő USA-val szemben sem,"

  Ezt az égbekiáltó ökörséget nagyon remélem te sem gondoltad komolyan és csak véletlenül hagytad le a smile-t a végéről.
 • tomo #5
  en speciel az idiota szoftverszabadalémakra gondoltam. vajon tenyleg akarjuk hogy ez legyen itt is? per per hatan innovacio helyett...
 • Hierogli #4
  Mifele EU?
 • IMYke2.0.0.0 #3
  Az EU rájött arra, hogy gazdaságilag nem versenyképes a recesszióval küzdő USA-val szemben sem, ezért próbál az IT területén összfrontos támadást indítani, és kisajtolni - érzehetően mondvacsinált indokokkal - minél több zöldhasút az ottani cégekből.
  Geci dolog ez az EU.

  ===============================
  .:i2k:. melóból:
 • JZO #2
  aligha...
 • tomo #1
  tenyleg ezt az oruletet akarja europa?