Berta Sándor

RFID-chipek kerülnek az új Siemens mobiltelefonokba

A rádiófrekvenciás technika (RFID) segítségével az új készülékek képesek lesznek a rövid távolságú adatátvitelre. A Siemens először az idei CeBIT-en mutatta be az első prototípusokat.

A német vállalatnak már eddig is számos olyan modellje volt és van a piacon, amelyek lehetővé teszik például a parkolójegyek vagy az utazási jegyek mobiltelefonnal történő kifizetését vagy egy repülőjáratra való bejelentkezést. Hasonló projektek már vannak Bécsben, Vogtland régióban és a brazil légitársaságnál. Ezek a rendszerek azonban egy különleges szoftver segítségével működnek, nem pedig az RFID-technika és a Near Field Communication (NFC) technológia használatával.

A szakemberek szerint a nem is olyan távoli jövőben az ilyen RFID/NFC-chippel szerelt mobiltelefonok már alkalmasak lesznek a pénztárca kiváltására. A módszer előnye, hogy mivel a hozzá tartozó szoftver a nyílt Java-platformon alapul, így továbbfejleszthető és elvileg bármilyen mobiltelefonon használható. Maga a fizetés történhet majd például a SIM-kártya segítségével és a kártya rendelkezhet majd egy olyan nyilvántartási-számlavezetési funkcióval is, ami mindezt lehetővé teszi.


Amikor a felhasználó fizetni szeretne, nem lesz más dolga, mint a mobiltelefont odatartani a megfelelő leolvasókészülékhez. Az összeget kétféle módon lehet majd kiegyenlíteni: vagy a SIM-kártya fog hagyományos bankkártyaként is funkcionálni vagy a mobilszolgáltató cég fogja leemelni a pénzt az egyenlegről.

Az NFC-technika segítségével a mobil készülékek kommunikálhatnak majd például intelligens háttérinformációkkal ellátott poszterekkel. Amennyiben egy ilyen poszterbe beépítenek egy RFID-vevőt, akkor a mobiltelefon magától képes lesz lekérni a minket érdeklő információkat vagy webcímeket. Ez az RFID-egység azonban csak akkor kapcsol aktív állapotba, ha a készülék megfelelő távolságban van tőle.


Az idei CeBIT-en a Siemens szakemberei bemutatót tartottak. Egy ilyen RFID/NFC-chippel ellátott mobiltelefont odatartottak a Német Vasút plakátjához és a készüléken azonnal megjelent a menetrendi tájékoztató rendszer. Ilyen módon a jövőben lehetőség nyílhat például egy mozi- vagy koncertplakát előtt a jegyvásárlásra, illetve egy film zenéjének csengőhangként való letöltésére. Jelenleg ugyan ezeket a készülékeket a német cég még csak teszteli, ám a Siemensnél bizakodóak és hamarosan piacra kerülhetnek az első RFID/NFC-chippel felszerelt mobiltelefonok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fityfirity #7
    Vigyázzatok! Aztán majd jól meghekkel titeket.
  • smv #6
    Taníts mester!
  • [HUN]PAStheLoD #5
  • HuAn82 #4
    Váooo egy "igazi" hacker!
  • Atika :o) #3
  • ThomasTheKoRner #2
    kemény vagy...
  • yy #1
    na, újabb lehetőség a hackerek (nekem:)) számára.