Alex

Megvalósult az érintés nélküli fizetés

A Visa Europe Máltán jelentette be a világon elsőként működő EMV támogató módszerét, amely lehetővé teszi az alacsony értékű tranzakciók esetében történő rádiófrekvenciás, érintés nélküli fizetést.

Az EMV 'Chip és PIN' infrastruktúrába befektetést felhasználva a Visa érintés nélküli módszer lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogyha a kártyát egyszerűen a terminálhoz közelítik, a fizetés fél másodpercnél rövidebb idő alatt megvalósul. A módszert egy standard Visa Smart Debit és érintésnélküli leolvasóhoz társított Ingenico eladási hely segítségével mutatták be. Egy hasonló, a kapcsolat nélküli fizetést lehetővé tevő Near Field Communications (NFC) héjjal ellátott Nokia 3220 mobiltelefonnal történő fizetést szintén bemutatták.

Az új megoldás a kártyatulajdonosok számára a készpénzfizetésnél gyorsabb és biztonságosabb fizetési módszert jelent. Továbbá, az érintés nélküli technológia lehetővé teszi a Visa tagbankok számára, hogy a műveletek mennyiségét a nagy mennyiségű, alacsony értékű ügyleteket igénylő vásárlási helyeken történő fokozott mértékű elfogadás és használat megvalósításával növeljék. Ezeken a helyeken, mint például a gyorséttermek, vegyeskereskedések, tömegközlekedés, illetve automaták hagyományosan a készpénzfizetés dominál. A vásárlók számára komoly előnyt jelent, hogy a pénztárnál időt takaríthatnak meg.


A jövőben a kis összegű fizetéseket PIN-kód nélkül is elvégezhetjük

A jelenlegi ISO 14443 Radio Frequency Identification (RFID, rádiófrekvencás azonosító) előírással kombinált EMV technológia lehetővé teszi a kártyatulajdonos számára a kényelem és a biztonság tökéletes egyensúlyát. A kibocsátó bank az érintés nélküli kártya alkalmazásával a legmagasabb érték alatti, valamint a bank által meghatározott és ellenőrzött teljes offline értékhatárig teljesíthető gyors fizetést nyújt. Az azonnali fizetéshez a kártyatulajdonosnak a PIN-kódot nem kell megadnia, e helyett a biztonságot egy műveletszámláló biztosítja, amely abban az esetben, ha a kártyatulajdonos a bank által előzetesen engedélyezett offline limitet eléri, online módon engedélyezett Chip és Pin műveletet kér, ezzel megakadályozva a kártya elvesztése vagy eltulajdonítása esetén a korlátlan használatot.

A nagyobb értékű műveletek teljesítése továbbra is teljes Chip és Pin azonosítással történik. Várható, hogy a kártyatulajdonosok az érintés nélküli fizetést lehetőségét biztosító kártyát napi rendszerességgel használják majd mind nagyobb, mind pedig kisebb értékű kártyás fizetésekre. Amikor a kártyatulajdonos teljes Chip és Pin azonosítással történő műveletet végez, a biztonsági számláló újraindul. Ez azt jelenti, hogy a kártyatulajdonosok ritkán fogják elérni az alacsony értékű tranzakciók off-line értékhatárát, így ritkán lesz szükség a Chip és PIN azonosításhoz való visszatérésre.

"A Visa, valamint a tagbankok számára ez az első EMV kártya használatával történ, működő készpénzkímélő lehetőség, amelynek során az érintés nélküli fizetést biztosító kártyával történő fizetés még a leggyorsabb készpénzfizetésnél is gyorsabb. Ez a Visa tagok, a kártyatulajdonosok, valamint a kereskedők számára óriási lehetőséget jelent" - közölte Radu Obreja, a Visa Europe Magyarországért felelős vezetője.

Az érintés nélküli fizetés a Near Field Communications (NFC) héjjal ellátott Nokia 3220 mobiltelefonnal szintén megvalósítható. Az EMV alkalmazást az NFC-borításban biztonságosan tárolja egy integrált smart card-ellenőrző, amely teljesen kompatibilis a Visa érintés nélküli fizetést biztosító kártyájával. Az NFC lehetővé teszi a mobiltelefonok, valamint egyéb elektronikus berendezések közötti érintés-alapú kapcsolatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #8
    Múltkor láttam egy reklámot, amiben pont ezt hirdettél. Állítólag errefelé nagyon terjed.
  • Devla #7
    M.o.-n általában ha valaki meglátja az előnyt ebben, akkor az a legtöbb embernek hátrány lesz :D
  • [HUN]PAStheLoD #6
    muti a telcsid ... acca had próbáljam ki .. had csinálaj egy fényképet .. na lécci lécci :DD

    mellesleg megint a végtelen maradiság tombol bennetek, mert ismét egyből a hátrányát látjátok meg a dolgoknak...
  • Cat #5
    az NFC mindössze pár centis távolságból működik, azaz majdhogynem hozzá kell érinteni az érzékelőhöz.
  • Wilddog #4
    Az lesz a mókás, ha egy pénztárnál valaki fizetni készül, ellibbentek mellettük és a ti mobilotokról húzza le a tételt. Vicces.
  • atlagember #3
    Hurrá, akkor csak fel kell szállnom a hetes buszra egy ilyen készülékkel, és máris miegdob mindenki egy százassal. Végülis sok kicsi sokra megy.
  • Cat #2
    a világ nyugati felén jóval elterjedtebb a kártyás fizetés mint nálunk - itthon többségében pusztán arra használják, hogy pénzt vegyenek fel automatából. Ha szinte mindent ezzel fizetsz, akkor felesleges a napi nullázás, hisz pin kod megadásakor amugyis törlödik. Meg sztm ez ugyis csak biztonsági szelep, amit te állíthatsz majd be, mint manapság a fizetési limitet
  • Devla #1
    Az igazi az lenne, ha mondjuk minden nap lenulláznák a számlálót, így nem kéne rendszeresen - és váratlanul - PINkóddal szórakozni. Ha valaki elveszíti a kártyáját, 1 nap alatt úgyis letiltatja.