Hunter

Elhunyt II. János Pál pápa



Szombat este 9 óra 37 perckor véget ért a történelem egyik leghosszabb pápasága. II. János Pál távozását magán lakosztályának ablakaiban a fények kigyulladása jelezte, ami után nem sokkal Camillo Ruini bíboros bejelentette a halálhírt.

"Szeretett pápánk megtért Atyja házába" - intézte szavait Riuni a Szent Péter téren összegyűlt hatalmas tömeghez, ahol a néma csend pillanatai után a tisztelet jeleként hosszú taps és a harangok hangja fogadta a bejelentést. A pápa állapota kedden fordult válságossá miután egy húgyúti fertőzés után szeptikus sokkot és szívrohamot kapott. II. János Pál állapotának súlyossága egyértelműen érezhető volt, amikor a mindig optimista vatikáni szóvivő, Joaquin Navarro-Valls - aki maga is orvos - a péntek reggeli sajtótájékoztatón szinte könnyeivel küzdött.

A pápa utolsó napjait imádkozással töltötte, valamint részleteket olvastak fel neki a bibliából. Péntek délután utolsó intézkedéseként még kinevezett 12 új püspököt.Állapota péntek este vált visszafordíthatatlanná, amikor légzése felszínessé vált, miközben az orvosok szívelégtelenséget állapítottak meg. Szombat reggel Navarro-Valls már arról számolt be, hogy a pápa időnként elveszti eszméletét, később János Pálnál magas láz alakult ki, halálának hírét 22 óra körül jelentették be.

"A Szent Atya ma este 9 óra 37 perckor magánlakosztályában elhunyt" - adta közre egy rövid vatikáni nyilatkozat, hozzátéve, hogy megkezdődtek a halál utáni procedúrák. A pápa utolsó szavait a fiatalokhoz intézte, akik két napon át nevét kántálva a Szent Péter téren imádkoztak felépüléséért. "Kerestelek benneteket, és most eljöttetek hozzám. Köszönet érte" - hangzottak elcsukló szavai péntek este.


A világ 1 milliárd katolikusának szellemi vezetője utolsó napjait torkában egy légzést megkönnyítő csővel töltötte, míg táplálását egy orrszondával végezték. A mesterséges táplálás az izomzatot korlátozó Parkinson-kór okozta nyelési nehézségek következtében vált szükségessé. A pápa közel egy évtizede szenved a gyógyíthatatlan betegségben. Haláltusája drámai húsvét vasárnapi megjelenésével vált egyértelművé, amikor lakosztálya ablakából próbált szavakat intézni a hívőkhöz, sikertelenül.

Február 1-jén szállították először kórházba influenzás tünetekkel, majd 24-én a Gemelli klinikára szállították, ahol gégemetszést hajtottak végre rajta. Az elmúlt években kilenc operáción esett át és 1981-ben túlélt egy merényletet.

Az 1920. május 18-án a lengyelországi Wadowice városában egy nyugalmazott katonatiszt és szabó, valamint egy tanárnő második gyermekeként napvilágot látott Karol Wojtyla II. János Pál néven, 26 évi szolgálattal a római katolikus egyház harmadik leghosszabban hivatalban levő pápájaként vonul be a történelembe. A 16. századi VI. Adrián után ő volt az első nem olasz pápa. A Wojtyla család tagjai hithű katolikusok voltak, azonban nem osztották a lengyelek többségének antiszemita nézeteit. II. János Pál volt az első, aki ellátogatott egy zsinagógába és az auschwitzi holokauszt áldozatainak emlékművéhez, véget vetve a katolikusok és a zsidók elidegenedésének.


Iskolásként kitűnő tanuló és sportoló volt, gyermekkorát azonban beárnyékolta édesanyja és bátyja halála, előbbit 9 éves korában, utóbbit 12 évesként vesztette el. Egy gyermekkori barátja szerint az élet hamar megkeményítette, nem voltak rá jellemző a fiatalok könnyelműségei. Apjával egy egyszerű egyszobás lakásban éltek a templom mögött, az édesapa fia felnevelésének szentelte magát. Karol Wojtyla korai éveinek kedvtelései a vallás mellett a költészet és a színház volt.

Miután 1938-ban elvégezte a középiskolát, apjával Krakkóba költöztek, ahol egyetemi évei alatt irodalmat és filozófiát tanult. Ezidőben alakított egy színjátszó csoportot is, olyan darabokat írva és adva elő, ami rendszerint a zsarnoksággal foglalkozott. Barátai szerint heves és tehetséges színész volt. Lengyelország német megszállása után elmenekült a deportálás és a bebörtönözés elől, 1940 végén egy kőfejtőben vállalt munkát. Néhány hónappal később, 1941 februárjában 61 éves édesapja is elhunyt, nem teljesült vágya, hogy fiát papként láthassa. 18 hónap múlva Wojtyla teológiára jelentkezett az egyetemen, 1946-ban szentelték pappá Krakkóban, ekkor azonban még folytatta tanulmányait, megszerezve a teológiai és filozófiai doktorátust. Pályája 1958-ban hatalmas lökést kapott, amikor kinevezték Krakkó segédpüspökévé. Amikor 1962-ben a II. Vatikáni Tanács megkezdte az egyház megreformálásáról folyó tanácskozásait, Wojtyla egyike volt a szellemi vezetőknek és különös érdeklődést mutatott a vallás szabadságát illetően. Ugyanebben az évben már a krakkói érsek tisztjét töltötte be.

Okosan manőverezett, megnyerve még az akkori kommunista vezetés szimpátiáját is, így 1967-es bíborossá való kinevezését a lengyel kormány is üdvözölte. I. János Pál pápa 1978 szeptemberi halála után október 16-án a bíborosok hét sikertelen szavazás után, a nyolcadik kör végén őt választották utódul. Wojtyla ugyanazt a nevet választotta, mint elődje, aki mindössze 34 napig volt pápa, mielőtt szívrohamban elhunyt. 455 év után ő volt az első nem olasz pápa a történelemben.


Megválasztásakor Jurij Andropov, a KGB akkori vezetője figyelmeztetett, hogy az új pápával még gondjaik lehetnek, és igaza is lett. Hatalmas tömegek fogadták rajongva, bárhova is ment, nem kis feszültséget szítva a kommunista kormányok számára. Egyes elemzők szerint ez volt a szovjet birodalom végének a kezdete. 26 évnyi pápasága alatt 200 látogatást tett 125 országban, 1994-ben a TIME az év emberének választotta. Nem csupán a történelem legtöbbet utazott pápája volt, de nyolc nyelvet beszélt, megválasztása után kezdett spanyolul tanulni és nem félt felhasználni a médiát sem céljai eléréséhez.

Pápaságának nyolcadik évében a Vatikánban megjelentek a műholdas közvetítések és a videokazetták. Míg a többi pápa igyekezett Róma közelében maradni, elzárva és látszólag megközelíthetetlenül, addig János Pál a világ különböző pontjain tett megjelenéseivel folyamatosan a lapok címoldalain szerepelt. 1998-as kubai látogatásakor a keményvonalas Castro még megszokott olajzöld egyenruháját is hajlandó volt öltönyre cserélni az egyházfő tiszteletére.

Emberi jogi küzdelmei keretében a diktátorokra, mint a paraguayi Alfred Stroessnerre, a chilei Augusto Pinochetre és a fülöp-szigeteki Ferdinand Marcosra mért kritikái olyan ellentéteket szítottak, melyek végül kormányaik bukásához vezettek. 1981-ben egy török, név szerint Mehmet Ali Agca kétszer rálőtt a pápára, először azt állítva, hogy a KGB-vel együttműködő bolgár titkosszolgálat megbízásából követte el a merényletet, azonban később vallomásának ezen részét visszavonta. A pápa azonban felgyógyult és megbocsátott merénylőjének.

János Pál azonban a Nyugatot sem kímélte. Egyesült Államokbeli látogatása során vendéglátóit a materializmus és a fösvénység veszélyeire figyelmeztette, és kérte őket, osszák meg javaikat a harmadik világgal.

Sok elemző szerint János Pál érdemei elég vegyesek. Bár az egyház kiterjedt Afrikára és Latin-Amerikára - utóbbi a becsült 1 milliárd katolikusnak közel a felét adja - sok követőt vesztett az iparosított világból, köztük Lengyelországból is. Olyan kérdésekben, mint az afrikai születésszabályozás ellenzésében mutatott hajthatatlansága sok kritikát szült ellene.

A legtöbben azonban nem hiányosságaira, hanem érdemeire fognak emlékezni. Kétséges, hogy volt-e valaha olyan pápa, aki ilyen sikeresen ültette át erejét, eltökéltségét és hitét, világszerte tiszteletet és jó hírnevet szerezve magának. A változó irányvonalak és kétséges erkölcsű vezetők világának II. János Pál kiemelkedő alakja, a modern élet morális központja volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)