Berta Sándor

Mégis lesznek Európában szoftverszabadalmak

Kompromisszumos megoldás született az Európai Unió Tanácsának tegnapi ülésén, a testület ugyanis kis többséggel úgy döntött, hogy az "öreg kontinensen" is lesznek a jövőben szoftverszabadalmak.

A főszerep Németországnak jutott, amely először nagyon határozottan elutasította az ír európai uniós elnökségnek a szabadalmak bevezetésére tett javaslatát, később azonban mégis megszavazta az előterjesztést. A tanács 37 igen szavazattal 30 nem szavazat ellenében abban állapodott meg, hogy elfogadja az Európai Bizottság kompromisszumos javaslatát. Ez ugyanakkor egyidejűleg azt is jelentette, hogy így gyakorlatilag szabaddá vált az út az európai szoftverszabadalmak bevezetése felé.

Az irányelvek megváltoztatására irányuló német, lengyel és lett javaslatokat ugyanakkor a testület nagyon keményen megnyírbálta. A javaslatok ellen végül csak Spanyolország szavazott nemmel, míg Belgium, Dánia, Olaszország és Ausztria tartózkodott. A kompromisszum lényege az volt, hogy a tényleges innovációk védve legyenek mindennemű jövőbeni hátrányos megkülönböztetéstől és intézkedéstől, méghozzá úgy, hogy a szabad szoftverek fejlesztőit se akadályozza semmilyen jogszabály. Ezt korábban erőteljesen követelték az európai jogvédő szervezetek és az "öreg kontinens" szoftverfejlesztői.

Markus Beckedahl, a Netzwerk Neue Medien médiacsoport elnöke egyáltalán nem titkolta felháborodását. Szerinte "Németország a nyilvánosság tiltakozását figyelmen kívül hagyta, és a német kormány egy olyan irányelvet fogadott el, amely meggátolja a kis- és középvállalatok fejlődését és a szabad szoftverek kifejlesztését. A helyzeten az sem javít, hogy Németország komoly javaslatokat terjesztett elő, mivel ezeket olyan mértékben megnyírbálta a testület, hogy így már nem fejthetik ki az eredetileg tervezett hatásukat. Az Európai Unió Parlamentjének korábbi, igazán tartalmas és érdemleges javaslatait sajnos gyakorlatilag teljesen elvetette és figyelmen kívül hagyta az Európai Unió Tanácsa. Éppen ezért teljesen felelőtlen dolog volt a német kormány részéről hogy mégis megszavazta ezt az irányelvet."

A kérdésben Magyarország az igen mellett tette le a voksot. Az ülésen országunkat képviselő Gottfried Péter integrációs államtitkár szerint a döntés alapján ezentúl sem lehet önálló szoftverre szabadalmi védelmet kérni.

A labda egyébként most újra az Európai Unió Parlamentjének térfelén van, ugyanis a tervezetet most visszaküldik ehhez a testülethez, amelyik korábban egyszer már egyértelműen elutasította azt. A kritikus felhangok sehonnan sem hiányoztak, számos szervezet reménykedik, hogy az Európai Unió Parlamentje ősszel, immár a tíz új tagállam képviselőivel kiegészülve, nem fog ragaszkodni a korábbi, az innovációkat korlátozó passzusokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #48
    Alapvetoen azert tudhatod kevesbe, hogy a jovobe hogy allok anyagilag, es hogy pl lesz a penzem ilyesmire, mert azt sem tudod, hogy jelenleg hogy allok penzugyileg, vagy hogy milyen kialtasaim vannak igy nemileg kevesebb eselyed van, hogy megsaccold, hogy a jovoben ez hogyan fog megvaltozni :) - igy mar vilagos a dolog?

    Hehe, nyilvan sok ilyet tudsz meg mondani. Ertelmetlen, de azert jol hangzik.
  • CAD #46
    Nem tudom, te meg foleg nem tudhatod, hogy mi lesz a jovoben, igy kar is errol beszelni, mindenesetre, a szoftver egy termek, ergo technikara, technologiara van szukseg az elkesziteseben... melyeket joszerivel ha egy mod van ra, akkor le is lehessen vedeni.

    Nem ertem miert altok ilyen hulyen ehhez a dologhoz...
  • CAD #44
    Hehe, remelem azert annyi nem lesz.
  • CAD #42
    :) Hehe, orom azert folyton folyvast ilyen magas intellektussal megaldott emberekbe utkozni :)
  • CAD #34
    Jah, es csak hogy ramutassak, hogy egy azon dologrol ket cikkben, hogyan lehet teljesen mashogy írni:

    http://index.hu/eu/patent0519/ - Szabad marad a szoftver - illetve SG-n: Mégis lesznek Európában szoftverszabadalmak

    Index cikk nemileg objektivebb, az van benne amirol szo van, es nem a sufnibol elokapott remisztgetesek kellektara van felsorolva egy kis politikai közhányással.

    FeREE21 :) - thx, jol esett.
  • CAD #32
    Sajnalom, hogz ugy nyilatkoztok dolgokrol, hogy igazabol elkepzelesetek sincs az egeszrol... mind1, ez a ti saratok.

    En szemely szerint programozonak, illetve programtervezo matematikusnak keszulok, es nem tervezek palyat valtani, sott, orulok ennek a dolognak...

    Ami meg az "informatikus"-okat illeti, annyit a dologrol, hogy a nem feltetlenul a pappir hanem a mogotte levo tudas a lenyeg... siman el tudom kepzelni, hogy egy 2 eves okj-s programozo siman ugyesebb / jobb egy adott nyelvben, mint egy progtervmatot vegzett vagy akar villanymernokot vegyzett ember. Persze ha komoly, netan kulfoldi munkahoz akarsz jutni, akkor nem art egy normalis diploma - es tudom most nehany embernek lelkebe taposok, azt a diplomat nem GDF-el, sot talan nem is BMF-el femjelzik.

    Sztem ebben a szakmaban nem nehez gyakorlatot szerezni, nem hinnem, hogy van ember aki gyakorlat nelkul hagyja el pl. progmatot... ha igen... az csak az ember hibaja.
  • sniper #31
    Dehogynincs, csak kijon a fosulirol / 1etemrol, es aszongyak neki az 1. helyen: van gyakorlatod? nincs? akkor viszlat. Hat igy nem is lesz. Meg allasa se. Mar most is csak protekcioval lehet programozoi allashoz jutni, oda meg felveszik a segghulyet is, mer jo elvtars.
  • [HUN]PAStheLoD #28
    "informatikus" már most is túl sok van , lásd 2 hetes OKJ-s képzésre megkapja a papírt amit lobogtathat hogy Ő az _INFORMATIKUS_ persze programozóból sosincs elég szvsz
  • [HUN]PAStheLoD #27
    a cikket nem csak a címét olvastam el , de ebben biztos voltam... van egy főszakértőnk (kovács kálmán mint informatikai és hírközlési miniszter, igaz ő tűzfallal védekezik a vírusok ellen , és mindig peccsel , de attól még nem jelenti azt hogy érti is amit mond...)
  • [HUN]PAStheLoD #26
    és netcafé-t ? :)