Gyurkity Péter

2,4 GHz-es ikermagos processzorokat ígér az AMD

Az AMD értesítette partnereit részletes terveiről, melyek szerint az év közepén megjelenő ikermagos chipek sebessége 1,6 és 2,4 GHz körül alakul, míg fogyasztásuk nem haladja meg a 95 wattot.

Az AMD új processzorai a fogyasztás szempontjából három kategóriába sorolhatók: az Opteron 160, 260 és 860 1,6 GHz-es órajelen mindössze 30 wattot fogyaszt, a 2 GHz-es sebességen futó Opteron 170, 270 és 870 processzorok 55 wattot, míg a csúcskategóriás Opteron 175, 275 és 875, valamint 180, 280, és 880 jelzésű chipek - 2, illetve 2,2 GHz-es órajelen - 95 wattot fogyasztanak. Ez utóbbi chipek valamivel később jelennek majd meg, de az AMD mindenképpen szeretné még az idei év vége előtt, legkésőbb az utolsó negyedév elején piacra dobni a teljes processzorcsaládot.

A 95 wattos fogyasztás elfogadhatónak mondható, és bár ez az érték némileg magasabb, mint a jelenleg kapható 130 nanométeres Opteronok fogyasztása, még mindig alacsonyabb az Intel Xeon chipek maximális fogyasztásánál, amely eléri a 103 wattot. Az AMD ikermagos processzorai állítólag kivétel nélkül 90 nanométeres technológiával készülnek majd. A processzorgyártó korábbi nyilatkozatai alapján a szakemberek biztosra veszik, hogy a készülőben lévő ikermagos chipek kompatibilisek lesznek a jelenleg kapható, szintén 90 nanométeres technológiával készülő Opteron processzorokkal, amelyek a Socket 940 foglalatba illeszkednek. Az AMD szóvivője példaként említette a HP ProLiant DL535 szervert, amelynél egy szimpla BIOS frissítéssel megoldható a probléma, így nem szükséges az egyéb alkatrészek lecserélésre. Hozzátette, hogy az IBM, a HP, valamint a SUN szerverei kivétel nélkül támogatni fogják az ikermagos processzorokat, de egyelőre nem szolgált részletes információval.

Az ikermagos processzorok bemutatása mindenesetre nagyot lendíthet a szerverprocesszorok piacán, és egy esetleges siker felgyorsíthatja az asztali változatok fejlesztését. Az AMD egyelőre nem kommentálta a hírt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #43
    jahhh :DDD tied a pont... a legtöbb ember meg még a könyvtárstruktúrával sincs tisztában windowsos környzeteben (kvázi "a gépet se tudja bekapcsolni").
    linuxosdihoz meg én nem értek, dehát akkoris a windows az elterjedtebb.
  • KIP #42
    Hova ez a nagy rohanás... nem is értem így is nagyon gyorsan avul el minden számteches alkatrész, bár jól adagolják a technikát a multik, hogy a sok ottvan topon emberke mindig a legjobbal domborítson...lol
  • hornbali #41
    Mert az oké hogy a FarCry AMD-re van optimalizálva, na de 25 Fps az azért elég sok.
  • hornbali #40
    Hát a Doom 3 alatt mért eredmények elhanyagolható különbsége arra utal sztem hogy a FarCry 64 biten mindenesetre jobban fut mint 32 biten.
  • mir #39
    az 1 nagy halom PR szoveg, meg az, h ha _majd_ kesz lesz a 64bites verzio 1 regisztracio elleneben szepen letoltheted.
  • hornbali #38
    Ha lenne kedves valaki egy kis fordítést végezni akkor kiderülhet hogy a Far Cry hogy is áll a 64 bittel, csak mert én nem tudok angolul.

    Ezt kellene lefordítani.

    Előre is köszönet minden vállalkozó kedvű embernek.
  • hornbali #37
    Ebben igazad lehet, de igazából akkor tudjuk ezt majd meg ha az Intel 64 bies processzorai is elérhetőek lesznek.
  • hornbali #36
    Osztom akkor neked is egy kicsit az ész, OK???
    Nah szal kapásból kérdem én hogy ki beszélt itt 3.8/1066os EE-ről :D:D:D
    SENKI :D:D:D:D
    Én a "sima" 3,8 Ghz 800 Mhz FSB ről beszélek, világos???
  • Troppauer #35
    Faraszto vagy
  • mir #34
    de az opteron nem dragabb, mint a xeon... hanem olcsobb.