Berta Sándor

Továbbra is népszerűek a zenei fájlcserélők

A Zürichi Egyetem Marketing Tanszéke által készített felmérés szerint a megkérdezett fiatalok 70 százaléka elismerte, hogy rendszeresen töltenek le zeneszámokat és zenei albumokat a különböző P2P-hálózatokról.

Tény ugyan, hogy a fájlcserélő hálózatokat látogató felhasználók száma valamelyest csökkent, ám hiába voltak a P2P-rendszerek többször is a célpontjai a zenei jogvédő szervezetek, így például az amerikai RIAA támadásainak, a népszerűségük azóta is töretlen, a fiatalok körében még mindig nagy népszerűségnek örvendenek a zenei fájlokat letöltésre kínáló fájlcserélő rendszerek.

A válaszadók 40 százaléka havonta legalább öt vagy annál több zenei fájlt vagy albumot tölt le ilyen módon a világhálóról, és csak 22 százalékuk nem tölt le semmilyen formában zenét az internetről. A fájlcserélő rendszerek közül a legismertebb a KazaA, amelyet a fiatalok 83 százaléka ismer, ezt követi az eMule (41 százalék) és a Morpheus (36 százalék). A legkedveltebb zenei irányzat a hip-hop, az r'n'b és a pop. A felhasználók 73 százalékban csak egy-egy számot töltenek le, míg teljes albumokra jóval ritkábban, csak az esetek 24,6 százalékában kerül sor.

A felmérésnél a svájci egyetem hallgatói arra voltak leginkább kíváncsiak, hogy aki illegálisan tölt le zenéket a világhálóról, az vajon vásárol-e még legálisan zenét. A válasz magukat a felmérést készítőket is meglepte, ugyanis a fiatalok 8 százaléka válaszolt úgy, miszerint rendszeresen vesz zenei albumokat az üzletekben. A leggyakrabban, az emberek felénél online zenei boltokat használnak, és átlagosan mintegy 32 svájci frankot adnak ki egy-egy műért. A fiatalok 71 százaléka elismerte, hogy általában maguknak vagy a barátaiknak le is másolják a megvett zenei albumokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WiLDoR #2
    "A fiatalok 71 százaléka elismerte, hogy általában maguknak vagy a barátaiknak le is másolják a megvett zenei albumokat."

    ezen nem értem mit kell csodálkozni. amikor egy albumon van 2, esetleg 3 hallgatható szám a 10-ből, meg még 5-6 remix, akkor nem értemi miért csodálkozik mindenki, hogy nem veszik meg az origin cd-ket?
    szemetet senki sem vesz sok pénzért.
    én ha veszek, akkor is csak úgy, hogy letöltöm, meghallgatom, ha nagyon tetszik, megveszem origin-be, ha nem akkor meg úgyis gyalu...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    Ez a 8 százalék hogy lepte meg a felmérést készítőket? Kevesellték vagy sokallották ?