Gyurkity Péter

Az amerikai Legfelsőbb bíróság dönt a Grokster és a Morpheus ügyében

A nagy kiadók tovább folytatják a fájlcserélő hálózatok elleni küzdelmet, és a fellebbviteli bíróság számukra kedvezőtlen döntése után az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé viszik az ügyet.

A testület beleegyezett, hogy megvizsgálja az ügyet, így most már egyedül az ő döntésükön múlik, hogy a fájlcserélő hálózatok felelősségre vonhatók-e a felhasználók cselekedeteiért. A kiadók szerint ugyanis az internetezők nagy része a fájlcserélő hálózatokon keresztül jut hozzá nap mint nap a legújabb albumok és filmek kalózmásolataihoz, és az engedély nélküli letöltések miatt minden évben óriási bevételtől esnek el.

A fellebbviteli bíróság augusztusban a kiadók ellen döntött, és kijelentette, hogy a p2p hálózatok és a mögöttük álló vállalatok - a videólejátszókat gyártó cégekhez hasonlóan - nem felelősek a szerzői jogok megsértéséért. De az amerikai kiadókat tömörítő szövetségek - az MPAA, illetve a RIAA - nem fogadták el az ítéletet, és továbbra is ragaszkodnak álláspontjukhoz.

Az ügy pikantériája, hogy mire a Legfelsőbb Bíróság meghallgatásai megkezdődnek, addigra a négy érdekelt kiadó - a Vivendi Universal, az EMI Group Plc, a BMG Music Entertainment, valamint a Warner Music - beindítja saját fájlcserélő hálózatát, ami a megfelelő díj ellenében hasonló letöltéseket kínál. "Hatékony szabályozás hiányában a legális online szolgáltatások soha nem terjedhetnek el, és nem tölthetik be az őket megillető szerepet" - jelentette ki Mitch Bainwol, a RIAA igazgatótanácsának elnöke.

A fájlcserélő hálózatok érdekeit képviselő szervezet ugyanakkor azon véleményének adott hangot, hogy az ügy kompromisszummal is lezárható, amely a kiadók számára is hasznosabb megoldás lenne. "A decentralizált p2p technológia szükségszerűen túléli majd a napjainkban nagy hatalommal bíró vállalatokat" - adott hangot véleményének Adam Eisgrau, a P2P United igazgatója. A Legfelsőbb Bíróság ítélete legkorábban júniusban várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #3
    úgy érti fellebbeztek, ilyet szabad...párszor, aztán kuss a nevük ;)
  • Razgon #2
    Nem fogadták el az ítéletet... Nem semmi.
    Akkor én sem fogadom el, hogy nem szabad másolni.
  • asdasdasd #1
    "a legális online szolgáltatások soha nem terjedhetnek el, és nem tölthetik be az őket megillető szerepet"

    Minoseget, olcson....