ITTK Infinit

Új dimenzió nyílik a web számára?

Frode Hegland, a University College London kutatójának elképzelései alapjaiban változtathatják meg az interneten elérhető információk struktúráját. A tudós Liquid Information névre keresztelt projektjét leginkább a hypertext és a Wikipedia összeházasításaként értelmezhetjük, amelyben minden dokumentum szerkeszthetővé válhat és minden egyes szó potenciális link lehet.

A Heglanddal együtt dolgozó, korábban a számítógéphez használatos egeret feltaláló Doug Engelbart a projektet a web következő stádiumaként értékelte. Az alapötlet egyszerű: az internetet jellemző, hagyományos hypertext alapú összeköttetéseken túllépve minden szó ún. hyperworddé alakulna át. A dokumentumokban jelenleg rendszerint megtalálható egy-két-három link helyett minden szó azzá válna. Ezek a linkek az eddig megszokottakkal ellentétben nem egy, hanem több helyre is mutathatnak. Például egy hírben megjelenő városra klikkelve akár megtudhatnánk, hogy mi minden történt még a településen.

Hegland szerint a technológia történetében elértünk arra a szintre, amikor nem az információ létrehozása, hanem a felhasználása a döntő, illetve az eligazodás a felhalmozott információk között. A projekt 2003-ban kezdődött, de az információfogyasztás racionalizálásának alapötlete 1991 óta motoszkál a kutató fejében.

Tim Berners-Lee, a web jelenlegi formájának megalkotója annak idején szintén egy hasonlóan, oda-vissza is interaktív formában gondolkodott. A mai megcsontosodott struktúrában a felhasználó azonban csak ritkán lehet egy időben termelő és fogyasztó. A Liquid Information elképzelés szerint a fogyasztók is készíthetnek kapcsolódásokat, tehát egy weboldal olvasásakor megváltoztathatnák az ott található információ szerkezetét, egyéb webes forrásokat is adhatnának hozzá.

A projekthez készült egy bemutató oldal is, a CNN weblapjának egy verziója, ahol bármelyik szó fölé visszük nyilacskánkat, megjelenik egy ahhoz tartozó kis menüsor. A menüben számos opciót találunk, például rákereshetünk az adott szóra a Google-ban, megnézhetjük szótárban a jelenését, stb. Hegland is elismeri, hogy a rendszer használata oktatás nélkül nehézkes, de bízik az emberi észben. A kutató álláspontja szerint vége azoknak az időknek, amikor minden kis lépést meg kellett mutatni a felhasználóknak. Ugyanígy vége a névleges interaktivitásnak, ami eddig inkább csak az olvashatóságig terjedt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #7
  ja persze. ezt mond meg a modememnek is..
 • benczurzs #6
  Elvileg ha maga a forráskód hosszú azt lehetne tömöríteni, nem ?
  Akkor máris nem hatványozottan hosszabb, csak lineárisan, vagy ha még nagyobb szerencsénk van, akkor csak loglineárisan növekszik a letöltednő mennyiség nagysága.
 • Taybore #5
  Az meg mekkora szívás, ha ki akarsz jelölni egy szövegrészt, és szarrá idegeskeded magad, mert mindig előjön az a kis menü ahogy mozgatod az egeret...
 • atlagember #4
  Ez mind szép, de ha én nem akarom, akkor mit tehetek?
 • Janek81 #3
  Az oldal forráskódja ~ 4* hoszabb, mint mondjuk ezé pillanatnyilag. Ha több lesz a hozzászólás, nyílván ez a különbség nagyságrendekkel nő, mert az új technikának köszönhetően azon az oldalon az egyre több hozzászólás valszeg hatványozná a forráskódot és ennek következményeképpen a letöltési idejét, valamnt az adatforgalmat. Egy többezer szavas cikknél sokszorozódhat az oldal letöltésének ideje, és a generált adatforgalom. Gondolom kicsit hülyén hangzik ez a széles net egyre nagyobb térhódításának idején, de azért még mindig sokan lógnak modemmel a neten, vagy esetleg forgalomkorláttal.
  Valamit valamiért...
 • Noffir #2
  Közben megtaláltam. A link:
  http://www.liquid.org/hyper3/hp3/HP3_Menu?url=http%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F

  Érdemes megnézni, szerintem szuper!!!
 • Noffir #1
  "A projekthez készült egy bemutató oldal is..."

  Meg lehet tekinteni a fent említett oldalt, vagy nem nyilvános a cucc?