SG.hu

Kétmillió új magyar internetező 2006-ig?

[Magyarorszag.hu] A lisszaboni célokról, Magyarország információ-technológiai fejlődéséről és a közeljövő céljairól volt szó pénteken a Millenáris Parkban, az eMagyarország 2005 szakmai napon. A szaktárca 2006-ig kétmillió új internetezőre számít hazánkban.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter bemutatta az eMagyarország program 2005-ös és 2006-os terveit. A program egyik célja, hogy 2006-ra kétmillióval gyarapodjon a hazai internetezők tábora, és az otthon internetezők aránya elérje a 25 százalékot. Ehhez a Sulinet Expressz program folytatására, az internet-tarifák évi 15 százalékos csökkentésére van szükség, valamint arra, hogy a közösségi internet-pontokon minél többen megismerhessék, milyen előnyöket kínál számukra a világháló.

A második cél a Közháló-program folytatása, amely minőségi ugrást hoz majd az oktatásban, az egészségügyi szolgáltatásokban és a tudományos kutatásokban. Őszre a teljes közoktatási tananyag rendelkezésre áll majd digitális formában - mondta Kovács Kálmán. A készenléti szervek munkáját a zárt láncú, szélessávú, biztonságos kommunikációt lehetővé tevő EDR rendszer segíti majd. Folytatódik az elektronikus ügyintézés feltételeinek megteremtése az önkormányzatoknál, az elektronikus aláírás elterjesztése. Ide tartozik a közérdekű adatok nyilvánosságát szolgáló információszabadságról szóló törvény hatályba lépése is.

Komolyan átformálhatja az internetes szolgáltatások piacát a harmadik generációs mobilszolgáltatás 2006-os indulása, hiszen a 3G mobil szélessávú kapcsolatot tesz lehetővé, teret nyit új multimédiás alkalmazások számára, és szerepet kaphat az elektronikus ügyintézésben is.

A program ötödik eleme az oktatási és kulturális központként is funkcionáló Jövő Háza a Millenáris Parkban, ahol tudományos kiállításokat tartanak, interaktív játszóházat rendeznek be, a látogatók hozzáférhetnek az NDA és NAVA tartalmakhoz és megtekinthetik a kortárs digitális művészeti alkotásokat.

A lisszaboni célokat hátráltató versenyképességi akadályokat már sikerült feltérképezni, elbontásuk azonban még várat magára - mondta előadásában Somogyi Ferenc. A külügyminiszter szerint a tárcának a hagyományos diplomáciai feladatok ellátása mellett keresnie kell a módját, hogy szolgáltató jellegű minisztériummá váljon, és támogassa a gazdasági folyamatokat is. Azt is tervezik, hogy a külképviseleteken szélessávú közösségi internet-pontokat hoznak létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zeus #7
    Sajnos ma itthon katasztrófa a helyzet!
    Ami ott a link alatt van az szó szoros értelmében maga a paradicsom.
    Mindíg le vagyunk maradva, mindíg is le leszünk.
    NÁLUNK MINDEN SZ*RT EL LEHET, ÉS EL IS ADJÁK!!!

    szomorú......
  • gregor #6
    Sziasztok!

    Az internetezéssel kapcsolatos cikk az index.hu weboldalróL:http://index.hu/tech/net/adessel0114/

    Szerintetek ha többen fizetnének elő a netre akkor olcsóbb lenne?Szerintem nem csak a net elérése drága,hanem maga a számitógép is.
  • TeszteloPontHu #5
    Nem családról van szó (abból talán összesen nincs 2 millió), hanem emberkéről. Tehát pl. 1 család előfizet az 2-3-4-x új előfizetőt jelent.
  • archkoven #4
    A környezetemben meglepően sokan kezdtek el netezni, többüknek azelőtt még a számítógéphez sem volt semmi köze.
    Én egyébként nem érzem, hogy a net olyan megfizethetetlenül drága lenne. Akinek megélhetési gondjai vannak, az fele ennyiért sem fog netezni, nála biztos nem a net áll az első helyen.
  • gregor #3
    Sziasztok!

    Szerintem olcsóbb nem igen lesz a szélessávú net,bár akkor lehetséges,hogy többen fizetnének rá elő.Igaz a net eléréséhez szükséges számitógép se olcsó.
  • GABOR16 #2
    Nincs is ennyi családnak számítógépe Magyarországon.
  • Frank99 #1
    persze, "kis kacsa fürdik...."

    majd ha olcsóbb lesz.

    aki eddig nem fizetett elő, ezután nem is nagyon fog.

    de ekkora mértékben biztos nem fog nőni...