Berta Sándor

Republikánus képviselők is vizsgálnák az IBM-Lenovo üzletet

Egyre többen kérik, hogy az amerikai hatóságok minél aprólékosabban vizsgálják ki a tranzakciót, legutóbb az amerikai Kongresszus három republikánus képviselője sürgetett egy ilyen vizsgálatot.

Mint ismeretes, az IBM számítógépgyártó részlegét a kínai Lenovo-csoport vásárolta meg. Bár eleinte egyetlen amerikai hatóság sem gördített akadályt a tranzakció útjába, egyre többen ellenzik, illetve kivizsgálnák az üzletet és annak hátterét. Éppen emiatt nem meglepő, hogy az ügyben néhány napja vizsgálódni kezdett a CFIUS, vagyis az Egyesült Államokba Irányuló Külföldi Befektetéseket Vizsgáló Bizottság is. A testület azzal indokolta a lépést, hogy az üzlet akár az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is veszélyeztetheti.

Teljesen érthető az amerikai hatóságok félelme, hiszen a kínai állam és a Lenovo-csoport szoros kapcsolatban állnak egymással. Az egyik felvetés pedig pont azzal kapcsolatos, miszerint elképzelhető, hogy a kínai cég megpróbálna ipari, üzleti titkokhoz hozzájutni vagy ilyen tevékenységet folytatni.

Most három amerikai kongresszusi republikánus képviselő is tüzetesen átnézné a két vállalat által kötött megállapodást, és a CFIUS is már jelezte, hogy az eredetileg előírt 45 napos határidőnél jóval hosszabb ideig fog vizsgálódni az ügyben. A CFIUS pont azoknak a vállalatokat, illetve hátterüket vizsgálja meg, akiknek gazdasági kapcsolataik vannak az Egyesült Államok lehetséges katonai ellenfeleinek számító államokkal. A jelenleg hatályban lévő amerikai törvények pedig a csúcstechnológiájú termékek és ilyen technológiák exportját ezekbe az országokba nagyon szigorú szabályokhoz és engedélyekhez kötik.

A múltban volt már példa arra, hogy az amerikai cégek nem szállíthattak nagyteljesítményű szervereket vagy asztali számítógépeket az ellenségesnek minősített államokba - emlékezzünk csak a COCOM listára, ami miatt Magyarországnak sem lehetett csúcstechnikát eladni. Szintén akadt már példa arra is, hogy nem kerülhetett sor például amerikai high-tech cégek külföldiek által történő megvásárlására.

A Lenovo vezetője Yang Yuanqing elmondta, hogy állnak a vizsgálatok elé és minden kérdésben együtt fognak működni az amerikai hatóságokkal, és kijelentette, semmilyen módon nem akarják veszélyeztetni az Egyesült Államok nemzetbiztonságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Improve #7
    Hajrá vadkapitalizmus...
  • Tetsuo #6
    Ez vmi zsarolásügy akar lenni, csak nem tom ki és miért..
  • NEXUS6 #5
    "... azt hiszem ez komolyan téves, ugyanis az IBM PC részlegét adta el, a számítógépes részlege pedig él és virul, ..."

    Így is van.

    Röhej az egész!!!! Mutasson valaki egyetlen olyan PC alkatrészt, amit ne a távolkeleten, és még inkább ne Kínában gyártanának!!!!

    Vétózzák csak meg az üzletet, és majd ha csődbe jut a cég akkor majd tized árért veszik meg a kínaiak!

    Agyament "patrióták"!
  • Yv@n #4
    Nekem pedig vezetőként az szúrná a szemem, hogy a politikusok beleugatnak a profitomba. Nem adhatom el a külföldi befektetőnek? Szétszereltetni, eladni a felszerelést, a dolgozókat pedig ehajtani a francba, és akkor politikus komák barátkozzanak azzal a párezer munkanélkülivel akiket maguknak köszönhetnek...
  • fishguy #3
    Azért gondoljatok csak bele hogy Kína nagyon nyomul gazdaságilag az elmult néhány évben és lassan de biztosan lépdel az USA ésJapán mögé, most pedig egyenesen az USÁ-ba megy, nekem is szúrná a szemem a dolog szerintem ez nem politika hanem gazdasági verseny.....pontosabban visszaélés a versenyhelyzetben, de lehet hogy tényleg van valami a Lenovo gazdasági kémkedési lehetősége mögött...
  • hornbali #2
    A politika mindenbe beledumál :(
  • BlackRose #1
    "az IBM számítógépgyártó részlegét a kínai Lenovo-csoport vásárolta meg"

    azt hiszem ez komolyan téves, ugyanis az IBM PC részlegét adta el, a számítógépes részlege pedig él és virul, mert ugyanis a számítógépek közé nem csak a PC tartozik, hanem a Power 5 serverek meg szuperszámítógépek is...

    Különben szerintem szarság, hogy az özletbe ilyen durván és ilyen hülye érvekkel beleavatkozik a politika.