Berta Sándor

Az USA biztonságát veszélyezteti az IBM - Lenovo üzlet

Az Egyesült Államokba Irányuló Külföldi Befektetéseket Vizsgáló Bizottság (CFIUS) nem kevesebbet gyanít, mint hogy amennyiben az üzlet tényleg létrejön, a Lenovo munkatársai ipari kémkedést folytathatnak.

Mint ismeretes, az IBM óriáscég vezetői nemrég bejelentették, hogy a vállalat megválik az évek óta csak veszteséget termelő számítógéprészlegtől. A Kék Óriás eladósorba került üzletágát a kínai Lenovo-csoport vásárolta meg. Eddig úgy tűnt, minden rendben van az üzlet körül, hiszen egyetlen hatóság sem talált semmi kivetnivalót a tranzakcióban. Azonban úgy tűnik, hogy ennek az idillnek hamarosan vége szakad.

Nemrég megbízható körökből kiszivárgott, hogy mégsem lesz ennyire sima az ügy, az indok pedig nem más, mint hogy egy ilyen tranzakció "veszélyeztetheti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát", mivel az új tulajdonosok kémkedésre használhatják az IBM egyik amerikai gyárát. Az ügy pikantériája, hogy korábban ilyen gyanú fel sem merült a hatóságoknál és az Egyesült Államok Versenyhivatala már engedélyezte a tranzakciót, míg a CFIUS-nál az IBM idén januárban kérvényezte az üzlet jóváhagyását.

A bizottság összetétele meglehetősen érdekes, hiszen képviselteti magát benne például az amerikai védelmi és a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után létrehozott belbiztonsági minisztérium is. A testület elnöki tisztét az amerikai pénzügyminisztériumot képviselő személy tölti be. A pénzügyminisztérium szóvivője egyelőre nem kívánta kommentálni pletykákat és a bizottság tervezett napirendjéről sem akart tájékoztatást adni. A testület feladata az, hogy megvizsgálja amerikai cégek vagy azok részlegeinek külföldi befektetők által történő megvásárlásait és hogy kiderítse: az adott üzlet veszélyt jelent-e az Egyesült Államok nemzetbiztonságára.

Ilyen indok miatt egyébként a CFIUS például 2003-ban már megvétózta a Global Crossing nevű cég megvásárlását a hongkongi Hutchinson Whampoa cég által. A kínai vevő ugyanis azt követelte, hogy a tranzakció után adják át neki a Global Crossing vízalatti kábelhálózata feletti ellenőrzési jogot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Most jönnek az európaiak.
  • Macc #2
    Az amierikai nemzetbiztonsag bekaphatja... Erre hivatkozva meg csorbulni fog parszor a "demokracia"... Az amerikaiakat mar jol beidomitottak.
  • Mice #1
    aranyos :) most már tudom hogyan mentjük meg a győri kexgyárat:)