Rónai György

2004 a kamerás telefonok éve

Tavaly az eladott telefonok mindössze 3 %-a rendelkezett integrált kamerával, azonban 2004-ben ez már 12 % lesz, amely a növekvő telefoneladások miatt valójában 7-szer annyi digitális fényképezővel ellátott telefont jelent majd.

A mostani jelentés a 2003-ban eladott telefonokból indul ki. Az előrejelzés szerint 2009-re minden telefonban legalább 1 megapixeles kamera lesz majd, és kiterjed az évenkénti digitális kamera eladásokra is, cégekre lebontva. Míg tavaly még csak a csúcskategóriás telefonokat jellemezte ez, addig idén már a belépő szintű megoldásokba is betör.

David Kerr, a Global Wireless Parctice elnöke szerint a legnyilvánvalóbb jele a digitális kamerával ellátott telefonok terjedésének, hogy a NEC, a Nokia, a Samsung, és a Panasonic is jóval több ilyet adott el, mint ahány digitális fényképezőt a világ legnagyobb gyártója, a Sony. Valójában egyes egyedül a Samsung és a Sony Ericsson van abban a pozícióban, a digitális kamerák piacán elért pozíciójuk révén, hogy a kamerás telefonok iránti keresletet egyátalán az évtized végéig kielégítse. Azok a DSC gyártók (Digital Still Camera - Digitális fényképezőgép), akik nem tudnak valamilyen mobiltelefon gyártóval szövetségre lépni (pl. az Olympus), könnyen szorult helyzetbe kerülhetnek emiatt az év során.


A múlt héten bemutatott LG 8000 kamerája 1.3 megapixeles

Neil Mawston jelentése szerint,2003-ban 16 %-os piaci részesedéssel még a NEC volt a világ legnagyobb kameratelefon gyártója. Nekik 10-ből 9 termékük tartalmazott integrált digitális fényképezőt. A teljes kimutatás szerint míg 2003 folyamán 84 millió kamerás telefont adtak el, addig digitális fényképezőt mindössze 49 milliót. A gyártók egyre felhasználóbarátabb és olcsóbb megoldásokkal rukkolnak majd elő, és 2006-ra már minden második készülékben legalább 1MP-es kamera lesz.

A jelentés persze arra nem tér ki, hogy az optikai résszel mi lesz, pedig az köztudottan egy fontosabb alkotóeleme a digitális fényképezőknek. Sem a megapixelek, sem a digitális zoom növelésének nincs értelme egy bizonyos határ után, ha az optika nem elég jó minőségű. Ily módon pedig nincs is sok értelme a kamerás telefonok piacát a professzionális digitális kamerák piacával összehasonlítani, mert tudásban sosem fogják megközelíteni őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sztavrosz2 #22
    Nemtom, de ha csatlakoztatható normális kamera a mobilra (normális optikával, sőt akár zoomal), akkor talán kivitelezhető lenne és az LCD meg ott lenne a mobilon, de ez a jövő zenéje (és lehet, hogy a telefongyárak is így tervezik).
  • Tetsuo #21
    Ezek már zselés akkuval mennek? A folyadéklencse milyen minőségű (mi várható)?
  • RpPRO #20
    Csak azt nem ertem, h miert nem lehet ezekbe a csilli-villi telefonokba ey normalis akut belerakni??? Atlagban lemerulnek max 3 nap alatt... Az en mezei ericsson t65om mar majdnem 2 eves es meg mindig jo egy hetig birja. Ja, ha fenykepezni akarok, van 2 jo fenykepezo gepem.
  • davos80 #19
    Így van
  • Dave77 #18
    Erről a mobiltelefon-hisztériálól csak annyit, hogy már a csapból is ez folyik. A gyártók mást nem tudnak kitalálni, tegyünk bele kamerát növeljük a megapixelt és vegyél, vegyél, vásárolj. Örökké ilyen reklámokat látni, elvakítva az emberek (főleg fiatalok) agyát, hogy a WC-n ülve ha nincs budi-papír akkor erről a fontos eseményről képet készítve tudassam azt barátnőmmel... szánalmas.
    Más: Ne hasonlítsuk már össze ezeket a "játékszereket" a (digitális)fényképezőgépekkel. Aki foglalkozik fényképészettel, vagy egy kicsit is szereti, hobbifotós, az csak mosolyog az ilyeneken...
    Úgyhogy az első hozzászóló ne írjon már ilyet, hogy "tényleg hülye lesz, aki külön fényképezőgépet vesz integrált telefon helyett." Vazz...
  • skristof #17
    ezis lol
  • skristof #16
    lol
  • Pharaoh #15
    Tényleg. Máskor elolvasom a cikket mielőtt írnék.
  • Pharaoh #13
    Egy mobilba épített fényképezőgép soha nem fogja az igazi fasza optikával szerelt gépeket felváltani.
    Elég ha összehasonlítjuk a kompakt és a rendes (digi)fényképezőgéppel készűlt képeket. Miába a 100Mpixel, ha szar a lencse.
  • davos80 #12
    Vicces, mi?