Alex

A Nokia szabványosítja a mobilkamerákat

A Nokia és az ST Microelectronics a mobiltelefonokban egyre fontosabb alkotóelem, a kameramodulok szabványosításának érdekében elkészítették azok átfogó specifikációját.

A mobiltelefonok kameramodul iparága műszaki szempontból rohamos fejlődésnek indult, a képminőség és a felbontás terén radikális javulás következett be. A SMIA szabványosítási folyamat célja a kialakuló új követelményeknek való megfelelés mellett lehetőséget teremteni a mobilkészülék-forgalmazók számára arra, hogy több szállítóval dolgozhassanak. A SMIA a kameramodulok funkcionális és optikai működésének meghatározására irányul, amelynek révén a modul költséghatékonyan, többféle forrásból építhető fel.

"A kameratelefonok piaca továbbra is rohamosan bővül majd, hiszen a fényképezőgépek a mobilkészülékek kulcsfontosságú termékkategóriáiban is megjelennek. A Nokia a közelmúltban végzett becslése szerint a kameratelefonok eladásai idén meghaladják a 200 millió készüléket. A SMIA célja, hogy koncentrálja és felgyorsítsa a kameramodulok fejlesztését, amely végül a gyártótól függetlenül mindenképpen csúcstechnológiájú képkezelő mobilkészüléket eredményez majd" - mondta Janne Haavisto, a Nokia Technology Platforms Kamera részlegének vezetője.

"Az ST és a Nokia több mint két éve dolgozik ezen a specifikáción, és mind a két cég jelentős szellemi tőkét fektetett a SMIA-ba" - mondta Marc Vasseur, az ST Képkezelő részlegének igazgatója. "A kategóriájában legjobb pixelteljesítményének, érzékelő- és modulfejlesztési kapacitásának, valamint a teljes gyártási folyamat birtoklásának köszönhetően az ST rendkívüli sikereket ért el ezen a piacon. Az interfészek és a rendszerelosztás szabványosításával a SMIA révén mára jelentősen megnőtt a mobiltelefon-iparágban előttünk nyitva álló lehetőségek száma."

A megapixeles és a még azon is túli képfelbontás iránti igény ösztönözte az interfészek sávszélességének folyamatos tágulását, miközben az áramköri csatlakozók számát és az elektromágneses interferenciát a mobiltelefon formájából adódóan folyamatosan alacsony szinten kell tartani. Emellett jelentős megtakarítás érhető el az által, ha a kamera különálló alrendszerként történő kezelése helyett a kameratelefon-architektúra egészét optimalizáljuk. A SMIA a vonatkozó mértékegység-rendszer meghatározásának kereteit biztosítja, és meghatározza a független technológiai és optimális formatervezési fejlődésnek utat nyitó képkezelési alelem-elosztást. Az elosztott architektúrákon alapuló megközelítés következtében az optika és az érzékelő beépül a SMIA kameramodulba, és a képkezelést például a mobiltelefon fő alkalmazás-processzora végzi majd.

A szabványos mobil képkezelési architektúra (Standard Mobile Imaging Architecture, SMIA) nevű specifikáció a modulok minden szintjére kiterjed, ideértve mind az elektronikus, a mechanikus, és a funkcionális felületet. Olyan kulcsfontosságú területeket is érint, mint az adatsebesség (max. 650 Mb/s), a karakterizálás (az optikai teljesítmény mérőszámai és a szenzorinterferencia szabványai), az optimális teljesítmény, és a megbízhatóság (a környezetvédelmi teszten és ütőpróbán elérendő szint). A vállalatok a SMIA specifikációt a www.smia-forum.org címen díjmentesen bocsátják a mobil képkezelési iparág rendelkezésére.

Bár a Nokia és az ST birtokolja a SMIA specifikáció kulcsfontosságú szabadalmait és egyéb szellemi tulajdonjogait, mindkét vállalat úgy döntött, hogy a szabadalmat bármely harmadik fél számára elérhetővé teszi, és nem lép fel jogai védelmében, a teljes mértékben megfelelő SMIA modult alkalmazók ellen. A vállalatok semmilyen használati vagy szabadalmi díjat nem számolnak fel. A licenc a www.smia-forum.org oldalon egyszerűen letölthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bld #1