Rónai György

Autofókuszos kamera a mobilokba is

Az Atsana Semiconductor és a "1" stratégiai megállapodást kötött, hogy a nem túl jó képminőséget adó fix fókuszú lencséket lecserélésére közösen fejlesszék ki a mobilokba szánt autofókuszos kamerákat.

Az eddigi kamerás mobiltelefonokban a fókusz minősége a leginkább az "ahogy sikerül" szabványú lencsék miatt igen változó, de ahogy a pixelek száma (a képek felbontása) nő a mobiltelefonok fényképezőiben, az autofókusz lehetősége is egyre fontosabbá válik A növekvő felbontás miatt ugyanis egyre jobban előjönnek majd a gyenge minőségű fix lencsék hátrányai és hibái.

A két cég az 1 Helimorph piezoelektromos aktuátorát kombinálni fogja az Atsana J2211 médiaprocesszorával, a kulcskérdés már csak a programozhatóság. Vijay Dube, az Atsana fejlesztési igazgatójának elmondása szerint a J2211 valósidejű intelligenciát biztosít az autofókusz modulnak, mely az optimális teljesítményhez szükséges fókuszálási algoritmust finomhangolja. Közlése szerint a mobiltelefon gyártók részéről hatalmas az érdeklődés az autofókuszos lencsék iránt, és ez is azt mutatja, hogy valóban hasznos innovációról van szó.

A hagyományos elektromágneses elven működő autofókusz mechanizmusok túl nagy méretük miatt nem alkalmasak a mobiltelefonokban való felhasználásra, ráadásul sokat fogyasztanak és drágák is. Az 1 Helimorph aktuátor szabadalmaztatott spirális szerkezete révén kompakt, olcsó és energiatakarékos megoldás, mely ideálissá teszi erre a területre. Az aktuátor egy piezoelektromos kerámiaszerű anyagból készül, mely feszültség áthaladása esetén megváltoztatja méretét. Ugyan ez az alakváltozás mindössze néhány tizedmikron, de a Helimorph geometriája felnagyítja ezt.

"Ezzel a megoldással a képminőség több mint fantasztikus" - nyilatkozta az 1 elnöke, Mark Shepherd. "A lencse az Atsana J2211 médiaprocesszorával kombinálva olyan új távlatokat nyit meg a mobiltelefongyártók előtt, mint például a vonalkódolvasás, a szövegfelismerés, vagy akár a videófelvétel közbeni automatikus fókuszváltoztatás."

A J2211 végzi az autofókusz metchanizmus vezérlését, de JPEG és MPEG4 kódolásra is képes. A megoldást alkalmazó mobiltelefonok várhatóan már idén megjelennek, ezt alátámasztja az is, hogy az 1 már 2004 harmadik negyedéves szállítási határidővel fogad megrendeléseket az alkatrészekre, az Atsana J2211 pedig már most készen áll a nagy mennyiségű szállításra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #19
    "Minden szolgáltatás éppen annyiba kerül amit az emberek még éppen kifizetnek érte, így a legmagasabb a haszon; a piacot érintő technológiai beruházásokat pedig lépésről lépésre kell végrehajtani egyet sem kihagyva s mind1iket maximálisan kihasználva lehetőleg meg1ezve a konkurens vállalatokkal, így maximalizálható a profit."
    Szerintem ilyen szabályok szerint működhet egy kapitalista (profitorientált) cég v egyéb gazdasági szervezet.
  • Tetsuo #14
    Jah atofókusz még önmagában semmi, 1 rakás paraméter jellemzi a fénygépeket, a többi paraméter az még mind szar..
  • pip #13
    "70E-ért hol kapsz olyan digikamerát, ami sokkal többet tudna a fent leírtnál?"

    barhol. Attol, hogy autofokuszos egy lencse, a kepminoseg meg nem lesz "több mint fantasztikus". Ez egy nagy vicc. Feltetlenul hasznos dolog, de 90%-ban parasztvakitas.
  • papabear #12
    kink=link :o)
  • papabear #11
    70E-ért hol kapsz olyan digikamerát, ami sokkal többet tudna a fent leírtnál? Küldj egy kinket!
    Pont, hogy a lencse fontos, és azt digikameránál is meg kell fizetni.
    Ha tényleg fotózni akarsz, akkor min 120-150E vel számolj...
  • comet #4
    Sok az elírási hiba Gyuszi, at kellene olvasni meg egyszer :)
  • Darth Sith #1
    nekem teccik ez a cuccos. sztem van jövője ennek.