Gyurkity Péter

A vírusok növekvő számára figyelmeztet a McAfee felmérése

A McAfee összegző jelentése szerint a tavalyi évben - három éves csökkenő tendenciát megszakítva - jelentős mértékben nőtt az új vírusok és egyéb kártevők száma, és újabb nehéz év elé nézünk.

A McAfee Avert csoport 2005-ben is a spamküldők és a kéretlen üzenetek terjesztését végző botok számának növekedését várja. A csoport szakembereinek véleménye szerint összetettebb programok és kifinomultabb technikák révén a spam jelentősége az idei évben is tovább nőhet. "2005-ben várhatóan még tovább nő az internetes csalások jelentette veszély, amelynek elsődleges oka a vásárlók nagyfokú óvatlansága. Ugyanígy növekedni fog az ismertté vált sebezhetőségek és biztonsági hibák száma, amelyek újabb veszélynek teszik ki a szoftvereket" - áll az Avert közleményében, amely arra figyelmeztet, hogy az összes ismertté vált támadás 60 százalékát reklámok, illetve a különböző biztonsági hibákat kihasználó kártevők teszik ki.

A csoport felmérése szerint a tavalyi év fordulópontot jelentett a vírusok terén, és a közepes, illetve kritikus veszélyességi fokozatot elérő kártevők száma 60 százalékkal, 20-ról 46-ra növekedett 2003-hoz képest. Az összkép azonban mégsem ennyire negatív, ugyanis a rendkívüli növekedés elsősorban a Netsky/Bagle háború miatt következett be, amely az év első negyedévében óriási pusztítást okozott a világhálón, és jócskán megugrasztotta az éves mutatókat.

Az Avert adatai szerint a 10 legveszélyesebb támadó három kategóriába sorolható: eszerint 2004-ben a kémszoftverek, az emailben terjedő vírusok, illetve a kéretlen üzenetek okozták a legnagyobb károkat, míg a biztonsági hibákat kihasználó kártevők száma szintén jelentős mértékben, közel 50 százalékkal nőtt 2003-hoz képest. A szakértői csoport szerint ez a trend az idei évben is folytatódik, és a vírusírók egyre nagyobb figyelmet fordítanak majd a biztonsági hibák felkutatására és kihasználására.

A McAfee adatai alapján az Avert mintegy hétezerre becsüli a spamküldő botok jelenlegi számát, de minden héten újabb 150-200 fertőzött számítógép csatlakozik a zombi PC-k hadseregéhez, így a kéretlen üzenetek egyre növekvő veszélyt jelentenek a felhasználók és a vállalatok számára egyaránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!