SG.hu

2004 az adathalászat (phishing) éve volt

Az F-Secure közzétette a 2004-es év adatbiztonsági áttekintését. Számítógépes biztonság szempontjából a 2004 két részre osztható. Az év eleje rendkívül mozgalmas volt, a vírustámadások mennyiségileg új rekordot állítottak fel. Június után azonban az élet nyugodtabbá vált, és azóta csak néhány támadás fordult elő.

2004-ben új trendek jelentek meg: nagymértékben nőtt az adathalászó e-mail-csalások száma, megjelentek nyílt forráskódú bothálózatok és a professzionális vírusírás világszerte elterjedt. Az év folyamán a hálózati férgek problémája rámutatott a számítógépes tűzfalak kiemelkedő fontosságára. 2004 folyamán az ismert vírusok száma átlépte a 100 ezret, ezzel együtt a fertőzött e-mailek száma is jelentősen növekedett az előző évekhez képest.


A vírusok mennyisége az utóbbi másfél évtizedben

2004 az eddigi legjobb év volt a vírusírók és egyéb kiberbűnözők leleplezése és letartóztatása szempontjából. Számos ország hatósága indított átfogó akciókat, amelyek a legtöbb esetben sikerrel jártak.

Az első valódi mobiltelefon-vírus, a Cabir megjelenése is a 2004-es évhez fűződik. A növekvő elterjedtség miatt a mobil eszközök egyre vonzóbb célpontot jelentenek a vírusíróknak. Az első valódi mobiltelefon-vírus jelenleg is terjed.

A spamjelenség egyre riasztóbb képet mutat. Manapság az összes e-mail körülbelül 70%-a spam - legtöbbjüket fertőzött otthoni számítógépeken keresztül küldik el. A spamküldők számára kiváló bevételi forrás ez a tevékenység.


Az év a Bagle, MyDoom és Netsky variánsok jegyében telt

"Nem sok közvetlen károkozó vírust láthatunk manapság; a legtöbbjük inkább csendesen próbálja meg átvenni a gép feletti irányítást" - mondta el Mikko Hyppönen, az F-Secure anti-vírus kutatás igazgatója. "A jelenlegi e-mail rendszerek lassan haldokolnak. Attól tartok, hogy a közeljövőben komoly javításokat kell végezni ezeken a rendszereken, amely az alapvető protokollok robusztusabbra cserélését és erős felhasználó-hitelesítés bevezetését jelentené. Ez egy nagy és rendkívül drága feladat, így várhatóan senki nem végzi el a jelenlegi rendszerek összeomlásáig" - összegezte a helyzetet Hyppönen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rutom #3
    Bocs, most latom, hogy az `86. Sorry
  • rutom #2
    Furcsa, hogy 96-ban nem volt virus.... Nekem mar a DOS-os vilagban is volt 92-ben. Vagy az meg nem szamit virusnak?
  • [HUN]PAStheLoD #1
    sose szerettem horgászni , mert kurva unalmas .. neten is pont olyan szar .. ott a google beírod .. és vársz h. kapásod legyen ;]]