SG.hu

Az F-Secure is a mobilvírusokra figyelmeztet

Az F-Secure az utóbbi hetekben egyre több, mobiltelefonokat támadó, rosszindulatú kódot észlelt.

A mobil környezet biztonsági kihívásai hasonlók azokhoz a problémákhoz, melyekkel a PC-k világában találkozhatnak a felhasználók. Egyre népszerűbbek a nyílt platformú intelligens telefonok - a Symbian operációs rendszer például jelenleg több mint 20 millió mobiltelefonon fut. 2004 tavaszán egy trójaivá alakított Mosquitos nevű játékot találtak, amely a felhasználó tudtán kívül emelt díjas számokra küldött üzeneteket, így láthatatlan költségeket generált a mobiltelefon.

Június 15-én észlelték a Cabirt. A Cabir egy olyan féreg, amely vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül másolja önmagát más telefonokra. Június 16-án észlelték a Cabir.B-t. Ez az új variáns kis mértékben különbözött az eredeti változattól. Ősszel kezdett terjedni a Cabir.B: azóta számos országban, például Kínában, Indiában, Törökországban, a Fülöp-szigeteken és Finnországban is észlelték. A féreg még ma is terjed, ahogy a fertőzött mobiltelefonok tulajdonosai egyik országból a másikba utaznak.

November 19-én észlelték a Skulls.A-t. Ez a trójai a telefon ikonjait halálfejekre cseréli, és szinte használhatatlanná teszi a készüléket. November 29-én észlelték a Skulls.B-t.

December 9-én észlelték a Cabir.C-t., a Cabir.D-t. és a Cabir.E-t. December 21-én a Skulls.C-t, a Cabir.F-et és a Cabir.G-t.

A rosszindulatú kódok utolsó hullámát népszerű mobiltelefonos játékok kalózmásolatainak álcázták. Futtatáskor a kód Skulls és Cabir variánsokat telepít, és megpróbálja megtámadni a telefonra telepített biztonsági megoldásokat. A kód megkísérli kiiktatni az F-Secure Mobile Anti-Virus szoftvert is, de nem jár sikerrel.

A jövőben várhatóan új típusú támadásokkal találkozhatunk: a játékokba, képernyővédőkbe és más alkalmazásokba rejtett trójai programokkal, melyeknek hatása lehet túlszámlázás, tárolt információk felfedése illetéktelenek előtt, felhasználói adatok törlése vagy eltulajdonítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!