52
  • h4x0r
    #52
    Nem csodalom... :-/

    En ugy vagyok vele, hogy a "Digitalis jovo" ugyanolyan nem megvalosithato otlet, mint a "Szocialista jovo": tulsagosan el voltak szallva az ideologia megalkotoi.

    Pl. szivesebben fexem az agyban egy analog konyvet (:-) olvasgatva, mikozben kakaot/sort/akarmit iszok, mint ue. egy teszem azt laptoppal.

    Analog konyvek 4ever :-)
  • atlagember
    #51
    Nem véletlenül szeretnék megmenekülni ettől a jövőtől.
  • FTeR
    #50
    Semmi gond :)
    Azért vagyunk itt, h tájékozódjunk ;)
  • h4x0r
    #49
    Bocs, tevedtem... Megesik az ilyesmi :)
  • FTeR
    #48
    "...Ebben az időben már elkészült néhány jelfogós számítógép, mint például a MARK-I meg a többi. Ezeken módja volt számolni, ám nagyon lassúnak bizonyultak. Ellenben rendelkezésére állt egy mechanikus analóg számítógép, a Bush-féle differenciálanalizátor meg még sok – akkor általánosan használt – elektromechanikus számológép is. Sajnos, egyikkel sem lehetett másodpercenként néhány műveletnél nagyobb sebességet elérni.
    Neumann az aberdeeni vasútállomáson 1944-ben ismerkedett meg Hermann Goldstine-nal, aki hadnagyi rangban – matematikusként – a szomszédos aberdeeni kísérleti lőtéren a lő- és bombázási táblázatok számításait irányította. Elmondta, hogy a hadsereg a Pennsylvaniai Egyetemen egy elektronikus számolóberendezés, az ENIAC kifejlesztésén dolgozik, s azt 1000 művelet/ másodperc sebességűre tervezik. Neumann-nak épp egy ilyen gépre volt szüksége. Elment, megnézte, s egy év múlva már a számítógépprojekt igazgatója volt.
    Neumann és Goldstine ettől kezdve – egészen Neumann haláláig – együtt dolgozott a számítógépek fejlesztésén. Az ENIAC két tervezőjével, John W. Mauchlyval és Prespert J. Eckerttel azonban nem alakult jól a viszonyuk, ráadásul együttműködésük sem volt túlságosan szoros. Konfliktus akkor támadt közöttük igazán, amikor Neumann nem járult hozzá ahhoz, hogy a saját maga által feltalált tárolt program elvét a négyük nevén szabadalmaztassák.
    Neumann a tárolt program elvét alkalmazta az ENIAC-ban, majd elkészítette az ENIAC utáni számítógépnek, az EDVAC-nak a teljes leírását. Ez volt az első igazi dolgozat a számítógépekről. Azért, hogy megakadályozza Mauchly és Eckert szabadalmaztatási szándékát, közölte a leírást, és így lehetetlenné tette, hogy az elvet szabadalmaztassák.
    Ezután a négy ember útjai szétváltak. Mauchly és Eckert számítógépgyárat alapított, s abból született meg később a UNIVAC-számítógépeket sorozatban gyártó cég és az amerikai számítógépipar.
    Neumann és Goldstine Princetonban megalkotta az IAS- vagy Neumann-gépet. Ez leginkább abban különbözött a korábbi két számítógéptől, hogy párhuzamos működésű volt, tehát sokkal gyorsabban számolt bármelyik korabeli számítógépnél, felépítése pedig – fő vonalaiban – megegyezett a mai modern számítógépekével.
    Ezért a világ tájékozottabb fele ma is ezt a gépet tekinti minden számítógép dédapjának."
  • Tetsuo
    #47
    Digitális ide v oda. Egyben biztos vok: a fontos dolgokat papírra vetik még sokáig.
  • h4x0r
    #46
    A "matematikai alap" fogalomkorbe tartozik mindez. En nem csak a formalis leirasra gondolok, hanem a filozofiai alapokra is. Amugy amit elmondtal, azt mind megfogalmazta Neumann formalisan is. De sok elv is tole szarmazik.

    De nem tudok arrol, hogy Neumann a konkret szamitogep tervezeseben benne lett volna. Csak egy link Neumannrol (rovid, de angol osszefoglalo) a Wikipediaban.

    Ja, igen: Szerintem Neumann minden idok egyik legkiemelkedobb matematikusa. Es Einstein szerint is :-)
  • FTeR
    #45
    "Azt akarod ezzel mondani, hogy az MS ratyi HW-t vett egy, a marketing szemszogebol veve igencsak fontos esemenyre? Mert az eleg gaz lenne."

    én nem akarom magyarázni a bizonyítványt, csak írtam, h hw hiba

    "Tenyleg? Tudtommal Neumann csak a matematikai alapokat fektette le (a szam. tech. ben) es nem pedig a konkret implementaciot tervezte. Ha nem tevedek."

    De, tévedsz. A mai számítógépek (nem csak a PC) a Neumann-elvű számítógépen alapúlnak. A kezdetek kezdetén, az ő ajánlata vált elfogadottá. Több pntba szedte, h szerinte 1 számítógépnek, hogy kéne kinéznie működés szempontjából. Ezeknek a pontok szinte teljes mértékben a mai napig is érvényesek. Neki köszönhetjük a bináris működést, azt hogy ugyan azon a háttértárolón van a program és az adat (merthogy addig nem úgy volt), a címezhetőséget, a soros utasítás-végrehajtást stb., stb.
    Neumann matematikus volt, és a számítógép a matematikából fejlődött ki, emiatt számít "logikusnak" minden ami vele kapcsolatos. Szal a csak a matematikai alap a szg alapját jelenti.
    Mivel az akkori technikával nem tudtak teljesen megbízható hw-t készíteni (ma se tudnak, de azért jobb a helyzet) olyan programokat kelett írni, ami kiküszöböli ezt a hibát és ezt meg is fogalmazták.
  • h4x0r
    #44
    "nem lettél letolva és minden programnak vannak hibái, csak általánosítottál (mint most is), ami nem igaz"

    Nem konkretan az SP2 vs. Linux vitara gondolok. Ott az erveles menetet ba... rontottam el. Arra gondolok, hogy nehanyan elkezdtek egy "Anti-Windows fikazo trendet" inditani, aminek a fo erve a "jol be kell allitani..." volt. Ebbe a dologba akartam belebokni :-)
    Altalanositasrol meg annyit, hogy kb. 10 embertol hallom allandoan a "nekem sosem volt fagyasom/spywareem/virusom/..., szal nem tom, mi a baj" szintu allitasokat.

    "- ez a válasz a biztonságra volt és nem a stabilitásra."
    ... amik kez a kezben jarnak (soxor)

    "plusz, a hibauzenetből kiderűl, hogy hw hiba/hiányosság miatt szállt el, ami persze visszavezethető arra, h a cucc nem kezelei rendesen a memóriát"

    Azt akarod ezzel mondani, hogy az MS ratyi HW-t vett egy, a marketing szemszogebol veve igencsak fontos esemenyre? Mert az eleg gaz lenne.

    "(Neumann megmondta, h alapvetően hibás hwre stabíl progit kell írni)."

    Tenyleg? Tudtommal Neumann csak a matematikai alapokat fektette le (a szam. tech. ben) es nem pedig a konkret implementaciot tervezte. Ha nem tevedek.

    "ráadásúl a vita az XP-SP2 vs. akármilyen linux volt, a fenti kifagyás meg vmi bétás média centeren volt..."

    ...ami egy lebutitott WindowsXP, egyesek szerint a MythTV designjaval.

    /OFF
    Ezeket a MediaGeci Editionokat set-top boxokba akarjak, vagy mezei PC-kbe?
  • FTeR
    #43
  • FTeR
    #42
    lényegen nem véltoztat haxor rosszúl emlékezett a vitára
  • NEXUS6
    #41
    Hogy tisztább legyen a kép:
    2 fagyás (szerintem inkább 3) volt az egyik a médiacenteres, a másik(ok) meg boxon.

    A boxon a srácnál volt a memcsiüzenetes. Aztán meg amikor BG jáccott a műsorvezetővel egyet linkelve, akkor az egyik gép szinte nullára lassult. Nem is mutatták a végét, szerintem az is totál befagyott.

    És akkor nézzük, hogy mi is ez a forca játék?
    Gyakorlatilag, egy GT koppintás!!! Semmi több, pár száz kocsival, tuninggal, miegymással. (persze ez sem kis teljesítmény)
    DE, NEM BG vagy a M$ valamelyik felvásrolt kis cégecskéje találta ki!!!!
    Ugyan valami újjításra akarta felhívni a srác a figyelmet, hogy itt már egyénire dekorálhatjuk a kocsit, de hát mit ad isten pont itt fagyott le a szerencsétlen;)))), szóval akár el is hihetjük nekik, hogy valamit azért ők is beleraktak egy kb 6-7 éve kitalált ötletbe;)))
  • NEXUS6
    #40
    "aha, persze"

    Ja, azt mondom én is.
  • FTeR
    #39
    "pedig mi tagadás egyik se volt valami lángész."
    aha, persze
  • NEXUS6
    #38
    A M$ maga egy nagy parasztvakítás!;(

    Mindent ellopnak, amit csak lehet (utána meg még szabadalmaztatják is), az áraikkal a vevőket is lopásra sarkallják, aki meg fizet azt annyira megfejik, hogy kiszipkázzák a pénzt az egész iparból. Ezzel meg az agresszív üzletpolitikájukkal megsemmisítik az ellenfeleiket, amivel lelassítják a fejlődést, konzerválják a technológiát.

    De végül is csak ők a legnagyobb cég a szakmában, nem igaz? Valakinek ez is elég, hogy nyalja BG seggét, de hát ezen nem lehet csodálkozni, Sztálinnak is Hitlernek is volt annyi katonája, hogy a világot lángba borítsa, pedig mi tagadás egyik se volt valami lángész.
  • FTeR
    #37
    most így vissza olvasla látom, hogy rosszúl emlékszel!
    "Csak arra probaltam ramutatni, hogy eppenseggel le lettem ba... tolva, mert azt mertem allitani egyszer, hogy az XP-nek is vannak hibai."

    -nem lettél letolva és minden programnak vannak hibái, csak általánosítottál (mint most is), ami nem igaz

    "A valasz az lett, hogy "csak jol be kell tudni allitani, es erteni kell hozza". Ha mar a keszitoi sem tudjak rendesen beallitani, akkor mi van?"

    - ez a válasz a biztonságra volt és nem a stabilitásra. plusz, a hibauzenetből kiderűl, hogy hw hiba/hiányosság miatt szállt el, ami persze visszavezethető arra, h a cucc nem kezelei rendesen a memóriát (Neumann megmondta, h alapvetően hibás hwre stabíl progit kell írni).
    ráadásúl a vita az XP-SP2 vs. akármilyen linux volt, a fenti kifagyás meg vmi bétás média centeren volt...
  • NEXUS6
    #36
    Hát ez a prezentésön télleg egy hatalmas bukta volt: kékhalál, 1fps-es slideshow.

    Az a gond, hogy a M$ általános "magasszínvonalú" termékei miatt fel sem tűntek a bakik, a srác is alig esett ki a szövegéből pedig a keze alatt halt meg a hardver.
  • h4x0r
    #35
    Ez a digitalis jovo szerintem csak parasztvakitas :-(
  • NEXUS6
    #34
    Hát erről a M$ féle jövőkpről nekem csak az jut eszembe, hogy '95-96 környékén a M$-nek még az volt a hívatalos véleménye, hogy a net az nem egy komoly dolog, az csak szexképek letöltésére való.

    Amúgy az a jövő, hogy számítógéppel csinálunk mindent?


    Valaki ébressze már fel őket!
    Ez a jelen!
  • Tetsuo
    #33
    Mert lebillen a 3cm-es vastagságról :)
  • blackeagle
    #32
    Miért ? :)
  • h4x0r
    #31
    "pár fej biztos porba hullott a bemutató után"
    Persze egy irtozatos leb@szas utan. >:-)

    BG: "George, tuja egy ceg ugy mukodik..."
    George: (unottan) "mint egy ora..."

    Gondolom ismeros :-D
  • h4x0r
    #30
    A PC-t nem tudod a TV tetejere tenni :-)
  • FTeR
    #29
    pár fej biztos porba hullott a bemutató után
  • HUmanEmber41st
    #28
    Látod Laci77! Ezt én sem értem, miért vesz olyan ember DVD playert, akinek van PC-je??? (DVD ROM-mal, 5-6-7+1 es hangkarival )??? A PC minden formátumot lejátszik a DVD meg amit beleraknak és kész.
    Szerintem is elég a PC, tudjon mindent, aztán kész.
    Ha külön veszel konzolt, DVD-t, akkor még mindig nem tudsz NETezni..
  • h4x0r
    #27
    Csak arra probaltam ramutatni, hogy eppenseggel le lettem ba... tolva, mert azt mertem allitani egyszer, hogy az XP-nek is vannak hibai. A valasz az lett, hogy "csak jol be kell tudni allitani, es erteni kell hozza". Ha mar a keszitoi sem tudjak rendesen beallitani, akkor mi van? Egy picit gaz. Ettol amugy lehet meg jo az XP.

    Maradjunk annyiban, hogy van meg mit fejlodnie minden rendszernek. Amugy nem flamelni akartam, csak megjegyeztem valamit a szollasszabadsag jegyeben, bokve egyet az MS-en (nem MSN :-).
  • Laci73
    #26
    Vajon a pekingi olimpián is őt nézhetjük az amerikai olimpikonok bevonulásakor? :)

    Az utolsó cikkbeli mondathoz: abban egyetértek hogy a PC (egyáltalán a számitógép mint olyan) lényege éppen a sokoldalúság. Nem kellenek célspecifikus eszközök - a Gép maga a csoda!
  • mechorg
    #25
    Boldog családapa dizájn ---> minden családapának vindóz kell hogy boldog legyen a családja. Végülis ez a reklám lényege, nem?
  • Razgon
    #24
    ÉS még jól be is szaggatott... Én sem fikázni akarok, de egyet kell értenem blackeagle-el, semmi újdonságot nem láttunk.

  • blackeagle
    #23
    Nagyon jó ez a video. Azt nem értem még mindig ,hogy mit kéne látnom. Most 2005 -ben az a nagy szám ,hogy 2 ember játszik egy autós gameval ? Ezt a dos-os screamer2 is megcsinálta és még jobb is volt , ja és nem fagyott le a menübe lépkedéstől.
    Nagyon komolytalan.
  • Razgon
    #22
    Serious :)))
  • strogg
    #21
    Valszeg ha összefutnék billy-vel egy krimóban én is nagyon szívesen söröznék vele, nem pedig orrbavágnám. Ettöl még amit az m$ csinál engem felháborít, és olyannak tartom a céget, mint azt tudjátok.
  • Dredd
    #20
    Lefagy a jövő :D
    Egyébként én nem igazán értem, mi ez a hatalmas ellenszenv Bill bácsi irányába (eltekintve az irigységtől). Ő legalább nem úgy lett milliárdos, ahogyan mifelénk szokás, nem a közpénzt lopta milliárdjával. Jókor volt jó helyen, és nem hagyta elmenni a lehetőséget. Ha a helyében lettem volna, tuti én is ugyanezt csinálom. Ráadásul nincs elszállva a pénzétől, nem a drog/nő/vesztegetés és hasonló botrányitól hangos a bulvársajtó. Ezeken a felvételeken sem látszik rajta, hogy ő egyike a világ leggazdagabb embereinek, egyszerű ing nyakkendő és zakó nélkül, kötött pulcsi. Nekem ez szimpatikus.
  • Csudri #19
    Forza fagyás

    Itt a videó a fagyásról! Az sem egyszerű, amikor szegény Conan-nek 1FPS-sel fut a játék és elkiabálja magát, hogy "Ez egy rakás szar!" :D
  • Razgon
    #18
    Nekem csak annyi a bajom, hogy Bill ezt a digitális jövőt kizárólag M$ szoftverek használatával képzeli el. Így aztán ez a jövő nem is annyira a felhasználók, hanem a M$ jövője...

    A többi meg majd kiderül.

  • strogg
    #17
    Csak 1 röpke észrevétel:) Ha azt nézem a winXP mennyit tud milyen árért, akkor azt kell mondjam billy egy hiéna. Az ellenkezöjéröl pedig nem nagyon tudtok meggyözni.
    Pláne addig, amíg a BSa-t pénzeli, aki az "m$ police". Diktatórikus hiéna. Semmivel sem jobb, mint a RIAA,MPAA hiénái. Semmivel.
    A Media Center-t meg hagyjuk, mert a megjelenésekor pont itt az SG fórumában röhögtük magunkat hülyére rajta, ugyanis egy az egyben lelopták a több éves MythTV nyílt forrású projecktet. És ahogy nézem azt is rosszúl, ha íg fagy, kb: 10x nagyobb hardveren:))) (MythTV 300-as cerkán már jól futott nekem :)))
  • Axon
    #16
    Lehet kritikát gyakorolni, hogy már megint csak egy windóz fikázás jön ki a cikk taglalásából, de maga az írás is erről szól, ez a lényege, ez lett kiemelve bevezetőnek.
    Billi gyereknek megint lefagyott a gépe, de jó kis bó'tos révén rögtön mosolygott és megpróbált elsütni egy poént. Úgyhogy ha majd lefagy a felhasználók gépén a windóz akkor ők is mosolyogjanak és reccsincsenek egy jó kis poént mellé.
  • juhand
    #12
    #10 Nekem már 2 éve a PC-m a média központom. Az elején sokat kellett szarakodni a DivX kodekekkel, de már minden megy. Minek erről pofázni. Amiről Billi bácsi beszél az egy DRM-el agyon fűszerezett fizess azért is, hogy bekapcsolod a géped világ.
  • tigeroo
    #11
    szerintem most akasztja fel magát:DD
  • Garfield
    #10
    Nna, gondoltam, hogy ebből a hírből is csak primitív színvonalú Windows-fikázás lesz...

    Inkább el kéne gondolkodni az általa mondottakon és azon, hogy egyáltalán nem beszél hülyeséget.