Berta Sándor

3D-s kijelző mobiltelefonoknak

Egy egyszerű celofán segítségével egy átlagos mobiltelefon kijelzője átalakítható egy 3D-s képernyővé. A celofánfólia nem tesz semmi mást, csupán megváltoztatja a kijelzőből áradó fény polarizációját.

Ezáltal lehetővé válik, hogy a felhasználó egy 3D-s szemüveg segítségével három dimenziós képeket és grafikákat tekinthessen meg. Az eljárást Keigo Iizuka kanadai fizikus dolgozta ki. A szakember korábban már kifejlesztett egy hasonló módszert, akkor a hagyományos laptopkijelzőket változtatta át gyakorlatilag ugyanígy 3D-sé.


Iizuka felfedezte, hogy egy csupán 25 ezred milliméter vékony celofánfólia már képes a fény polarizációjának 90 fokkal való megváltoztatására, elforgatására. Amennyiben a kijelzőnek csak az egyik felét takarják le ezzel a különleges fóliával, akkor 3D-s képek hozhatók létre. A képernyő bal oldala ugyanis a bal szemnek, míg a jobb oldala a jobb szemnek megfelelő képet mutatja így meg. A 3D-s képet azonban csak egy háromdimenziós szemüveg segítségével lehet megtekinteni, amelynél az adott üvegek csak az adott szemnek megfelelő fényt engedik át.

Ahogyan egyéb esetben, a valós életben is ilyenkor maga a kép a felhasználó agyában áll össze. Az ilyen 3D-s képeket fel is lehet venni, ehhez csupán egy olyan különleges kamerára van szükség, amely két párhuzamos objektívvel rendelkezik.


Bárki 3D képet láthat, ha a képernyő felét lefedi celofánnal, és 3D szemüveget vesz fel

Iizuka bebizonyította, hogy egy speciális objektív használatával már egy hagyományos fényképezőgéppel is megtekinthetők a 3D-s felvételek, sőt ezeket akár egy mobiltelefon kijelzőjén is meg lehet jeleníteni vagy elküldhetők egy másik személynek is. A fotókat bárki megtekintheti, csupán a kijelző egyik felét le kell takarnia a különleges fóliával és egy 3D-s szemüveget kell felvennie. Iizuka úgy véli, hogy a fólia, illetve a módszer elsősorban a számítógépes játékosok számára lehet érdekes, de használható gyakorlatilag az élet bármely területén, így például akár az építészetben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #40
    a nem olyan kiforrot enyhe

    elsa gladiac és relevator óta volt nálam 3 ati is és egyikkel se csinált semmit

    egyszerúen semmi jelet nem küldött a szemügére
  • HUmanEmber41st #39
    Azt megmondaná valaki, h mi az a narancs-fekete-fehér cucc, ami kiáll a mobiljából? Mintha napelem volna, de szerintem mégse
  • dez #38
    Hát, TFT monitorral eléggé... kompromisszumos lehet a dolog... Mivel hogy állítod azt 100+Hz-re? Az is kérdéses, hogy mennyire tökéletesen tud váltogatni a képek között frémenként (frissítési idő). Meg ugye ehhez az alapnál jóval magasabb fényerőre kell állítani a monitort (mivel feleződik az egy szemre eső fényerő), ami nem erőssége a TFT-knek. Szóval kétségeim vannak.

    A másik, hogy állítólag az eDimensional saját drivere ATI-khoz nem olyan kiforrott.
  • Tetsuo #37
    ez szar, fókuszálni kell meg a felbontás a felére csökken, meg a felvétel nem olyan egyszerű ahogy leírták, meg a telefonod mellé hordjál szemüveget LOL
  • Mice #36
    atinál hogy?? pls!!! tell me!!!
  • Mice #35
    uott ahol az nv opengl és d3d beállítása az asztal\jklikk-nél

    enable stereo


    test stereoval meg mutatja a benne rejlő potenciált
  • Mice #34
    :P nekem is van egy bibííí még a gefi2ti idejében vettem 10k-ért :)

    nfs4ben imádnivaló volt amikor a kanyarban jövet ki akart jönni a monitorból a busz:))))

    azóta is amiatt bosszankodok, hogy mr. ati cse$ik stereodrivert csinálni :(((

    majd ha lesz egy gyorsabb nv kártyám...
  • 12346 #33
    kösz mindenkinek.
  • 3DAY #32
    eDimensional 3D szemüveg megy TFT-m monitrokkal és ATI kártyákkal is. Itt lehet megvenni:Link
  • Deniboj #31
    Az milyen szemüveg? Linket adsz róla?