Rónai György

ATI: 3D-s játékokat a mobilokba!

A grafikus chipgyártó szerint az új IMAGEON 2300 GPU kitűnő minőségű, és sebességű 3D-s teljesítményre képes a mobiltelefonokban, és mindemellett rendkívül kis mértékben növeli csak a fogyasztásukat.

A ténylegesen 3 dimenziós játékok már a közeljövőben valósággá válhatnak, köszönhetően a GPU gyártó legújabb IMAGEON 2300 multimédiás, és grafikus társ-processzorának. A ma bemutatott újdonságban az ATI a sokéves 3D-s tapasztalatit ötvözi, és így egyáltalán nem sajnálták belőle a tudást.

Az IMAGEON 2300 fejlett 2D és 3D megjelenítésre képes, ezenkívül valósidejű MPEG4 dekódolást, és 30 FPS-el történő videólejátszást is támogat. Olyan videóbemeneteket támogat, amelyekre 1,3 vagy akár 2 MPixeles felbontású kamerát is lehet kötni, illetve ezt még JPEG kodekkel is megtámogatja a képek be és kitömörítéséhez. A chip egy főképernyőt, és egy mellékképernyőt is képes meghajtani egyidőben, és még integrált framebuffer is van benne.

"A felhasználóknak végre valódi konzolszerű játékélményben lesz részük a mobiltelefonokon is, az új ATI chipkészlet segítségével. Nagyon meggyőzőek az IMAGEON 2300 paraméterei. A hardveres 3D motor segítségével például az eredeti 2003-as MotoGPII kódot olyan teljesítménnyel, és minőségben tudtuk futtatni, amelyet soha azelőtt nem láttunk, az eddigi szoftveres megoldásokkal." mondta el Adam Comiskey, a THQ Wireless menedzsere.

Az IMAGEON támogatja az OpenGL ES renderelő API-t, amely a jóöreg OpenGL API megfelelő kivonatának tekinthető, ráadásul ezt még az ATI néhány saját eljárással is kibővítette, a jobb teljesítmény érdekében. A cég szerint a cél az, hogy a tartalomfejlesztőknek megkönnyítsék a 3D-s játékok, és alkalmazások készítését ilyen eszközökre.

Az új chipből egyébként már készen vannak a mintapéldányok, a tömegtermelése pedig valamikor az első negyedévben kezdődik meg. Arról egyelőre nem adott hírt az ATI, hogy mely cégek fogják a chipet hasznosítani a mobiltelefonjaikban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • p00h #20
    egyr nagyobbak és résletesebbek a telefonkijelzők, szal sztem már elég jól lehet rajtuk jáccani, ha éppen erre vetemedik az ember
  • Csacsis #18
    "és a vízbül veszi ki a zoxigént! teccikérteni?"
  • Aquli #16
    az n-gage-ben is 3d nem? akkor ez most miert olyan uj?
  • RpPRO #15
    Juheee! Majd ezekhez is kell letolteni wappal driver updatet :)) ures perceimben meg majd quake 3-azom. :P
  • RelakS #13
    kvakkwörld fájt mobillal? :D:D
  • selwik #12
    Erre tényleg van igény? Nem hiszem el, hogy egy 5x5 cm-es kisfelbontású képernyőn egy játék élményt nyújt. Gondoljatok el pl. egy fps-t, a célkereszt kb 1 pixel. Ki látja azt? Belevakul az ember egy óra alatt.
  • Cat #11
    az emberek szeretnek a "győztes"re szavazni - a választások után többen emlékeznek ugy, hogy a nyertes pártra szavaztak mint akik ténylegesen ezt tették (ezt nem én mondom, hanem bizonyított tény)
  • gyraph #9
    Errol az Enkédzs lecsuszott... :) .
  • Sub #8
    hmm:meg én!!!
    Kiválló 5let! Hajrá ATI! Rulez!!!
  • Cat #7
    ez egy processzor, nem pedig telefon te tök
    bármibe bele lehet rakni (akár pdaba is), szóval az hogy te egy képen te max. a telefon kinézetét látnád, az ezt kihasználó szoftver már megint külső tényező