Gyurkity Péter

Százmilliós büntetésre számít a Samsung

A világ legnagyobb memóriagyártójának számító Samsung bejelentette, hogy amerikai leányvállalata mintegy 100 millió dollárt különít el, amelyből az árak más cégekkel egyeztetése miatti büntetést fedezik.

"A Samsung Electronics hivatalosan is megerősíti, hogy a Samsung Semiconductor Inc. 100 millió dolláros pénzügyi alapot hoz létre, amely az Amerikai Igazságügyi Minisztérium által indított nyomozással kapcsolatos. A nyomozás végeredményét egyelőre nem lehet megjósolni, így fel kell készülnünk egy a Samsung számára kedvezőtlen döntésre is" - áll a vállalat közleményében.

Amint arról korábban hírt adtunk, az Igazságügyi Minisztérium a 2001 és 2002 között mesterségesen magasan tartott memóriaárak miatt indított nyomozást a nagyobb gyártók ellen, és az ügyben többek között a Micron, a Hynix, valamint az Infineon szerepét is vizsgálják. Az Infineon szeptemberben elsőként ismerte el felelősségét (négy személyt börtönre is itéltek), míg a Samsung, a Hynix, valamint a Micron vállalták, hogy részt vesznek a vizsgálatban, és mindvégig teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal.

A Igazságügyi Minisztérium azzal vádolja a gyártókat, hogy különböző titkos megállapodások révén felsrófolták a személyi számítógépekben, a szerverekben, a mobiltelefonokban, a digitális kamerákban, valamint a játékkonzolokban használt memóriachipek árát, és törvénytelen módon jutottak nagyobb haszonhoz. Az Infineonra kiszabott büntetés elérte a 160 millió dollárt, amely a harmadik legnagyobb összeg a trösztellenes ítéletek történetében.

Az elmúlt években a memóriaárak rendkívüli ingadozást mutattak, és ez egyes esetekben éles tiltakozást váltott ki a felhasználók, illetve a vásárlók érdekeit védő szervezetek részéről, amelyek összeesküvéssel vádolták a nagyobb gyártókat. A memóriagyártók mindeddig tagadták ezen vádakat, de a jelek szerint hamarosan el kell fogadniuk a vereséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Janek81 #21
    Nem. Ha nincs rá pénzed, úgyse fogod megvenni. Inkább kenyeret veszel a családnak az arra szánt pénzből. Ez persze egy szélsőséges eset, de csupán a szóban forgó dolog és a lopás közti különbségre próbálok rávilágítani... Elismered vagy sem, amit mondtál (#1, #15) az hülyeség.
  • Tetsuo #20
    Ha memó kell a gépedbe, s a gyártók mind összejátszanak, akkor kényszer elé vagy állítva nem? De. %=%!/+%!
  • Janek81 #19
    Elolvastad, amit írtam? Nem hiszem...
    Oké, hogy így történt, de attól te még dönthettél úgy, hogy nem veszed meg...
    Viszont arról nem tudsz dönteni, hogy mikor lopjoanak meg és mikor ne, az csak úgy megtörténik, akkor is, ha nem akarod...
  • hungi #18
    janek: de van, mégpedig úgy ahogy a cikkben is irták: 3 öltönyös leült, azt azt mondták: mennyiért adjuk? 10000? 20000? 30000? Rendben!
    És lőn. Mi meg itt a Földön szopunk...
  • Janek81 #17
    "Ha én ellopok tőled 100e ftot s nem adom vissza, akkor dutyiba kerülök. Ha egy óriásvállalat igazgatója v managere javaslatára milliónyi embert károsít meg többszáz millió dollárral, akkor elég csak elkülöníteni egy alapot.."
    Ennek a dolognak köze nincs a lopáshoz: eldöntheted, hogy megveszed, de azt nem, hogy meglopjon valaki az utcán vagy bárhol.
  • Sil78 #16
    Jaja, Emitel suxx. Ahhoz képest, hogy egyébként 100% Matáv tulajdonban van évek óta (mivel a Matáv kijátszotta a koncessziót), itt valahogy eszük ágában sincs megadni ugyanazokat a kedvezményeket, mint ahol más szolgáltó van.
  • Tetsuo #15
    Ha én ellopok tőled 100e ftot s nem adom vissza, akkor dutyiba kerülök. Ha egy óriásvállalat igazgatója v managere javaslatára milliónyi embert károsít meg többszáz millió dollárral, akkor elég csak elkülöníteni egy alapot..
    Ha valaki olyan magas pozícióban van, a marha sok pénzért vállalja a felelősséget s ha még vissza is él a lehetőségeivel akkor nagyságrendekkel jobban büntetném mint egy átlagembert (ugyanígy a politikusokat is ha csalnak, hiszen nekik példát kéne mutatniuk). Japánban és pl régen Mo-n is volt hasonló.
    Bocs ilyen véleményem van, valaki szerint ez hülyeség, valaki szerint rendben van hogy termékeket többszáz százalékos haszonnal adjanak el és abból legyen vkinek 10dik luxusháza, míg aki a memóriákat építi a gyártósoron napi 12 órában, nem keres havi 30e ftot.
  • Cat #14
    de, a 8ik biztosan
    matávkábeltévé volt, de sokat pattogtam upcnál, hogy azt akarok, mivel azon van chello
    bekötötték, igaz, csak a házba kellett behozni 8 métert a kapualjtól.
  • TeszteloPontHu #13
    A Sony is ezt csinálja pl. a PS2 memóriakártyájával. 13000 Ft egy 8 MB-os kártya. Ennyiért 512 MB-os USB-s pen drive-ot lehet kapni (ami még a nagyobb memóriaméret mellett még bonyolultabb is, lévén egy USB-s interfészt is be kell építeni)...
  • TeszteloPontHu #12
    Másik kábelszolgáltató nem oda nem fog menni, hanem sehova sem. Pesten sincs tudtommal egyetlen kerület sem, ahol választani lehetne a kábelszolgáltatók között. A kábelTV jelenleg monopólium Mo.-on.