Gyurkity Péter

Börtön a magas memóriaárak miatt

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium bejelentette, hogy a négy vádlott börtönbüntetést kapott a memóriaárak magasan tartására irányuló nemzetközi konspirációban játszott szerepük miatt.

Az ítélet szerint Heinrich Florian, Günter Hefner, Peter Schaefer, valamint T. Rudd Corwin négy és hat hónap közötti börtönbüntetés mellett fejenként 250 ezer dolláros bírságot köteles befizetni, és együtt kell működniük a minisztériummal a nagyobb memóriagyártók ellen indított kiterjedt nyomozásban. "A DRAM ágazatban indított széleskörű trösztellenes nyomozásban a mostani eset az első, amelyben a vádlottak beismerték bűnösségüket. Ám a nyomozás tovább folytatódik, és mindent elkövetünk annak érdekében, hogy az összeesküvésben részt vett összes hazai és külföldi vállalati vezető elnyerje büntetését" - jelentette ki Scott, D. Hammond, a minisztérium trösztellenes csoportjának igazgatója.

Elmondta, hogy az Infineon már szeptemberben elismerte, hogy 1999 és 2002 között mesterségesen magasan tartotta a memóriaárakat, és belegyezett a 160 millió dolláros büntetés megfizetésébe. A Micron novemberben szintén hasonló bejelentést tett, de a cég valószínűleg elkerülheti a komolyabb pénzbírságot. A Samsung és a Hynix ügyében még folyik a nyomozás.

A nagyobb memóriagyártók ellen először Michael Dell, a Dell vezérigazgatója emelte fel hangját, és egyik nyilatkozatában kartellbe tömörüléssel vádolta a gyártókat. Az Infineon négy alkalmazottja esetében bebizonyosodott, hogy számos találkozón vettek részt, ahol a nagyobb vállalatok megállapodtak a memóriaárak magasan tartásáról, és egyeztették további terveiket. A bíróság az eladásokkal kapcsolatos információk kicserélésében is bűnösnek találta a vádlottakat, és a büntetést a Sherman Trösztellenes Törvény alapján szabta ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #21
    csodálkozom.
    úgy látszik nem mindenki kapott a tortaszeletből...
  • Mike at home #20
    ez mekkora baromsag

    en ha mem gyrto lenenk, most telepulnek ki USA-bol ebben a perben
  • Rafaelo #19
    és puncikra vadásznak a nagy kertjeikben
  • formatuq #18
    mintabortonbe kuldik, komornyikuk lesz, golfozni jarnak, meg koktelt isznak.
  • TheZsenyka #17
    "Nem értek hozzá, de nem a gyártó dönti el mennyiért adja a termékét?"

    Tömören: de

    Kevésbé tömören: az egész arról szól, hogy vannak különféle gazdasági szektorokban jelenlévő érdekcsoportok. Ha az érdekek ütköznek, van két lehetőség:

    1., pár ember "véletlenül" fának rohan az autójával és a probléma "magától" megoldódik
    2., jogi útra terelik a dolgot, nagy port kavarnak aztán valaki(k) kap(nak) a zseb(eik)be egy rakat lóvét, amitől egy szempillantásra mindenki elfeledkezik a történtekről.

    A családok kivetik maguk közül a mohóbbakat aztán vagy lesápolják a rosszcsontokat és cserébe visszaengedik őket, vagy elhappolják a területüket.
  • blackeagle #16
    de ,de itt a lényeg hogy szándékosan összebeszéltek a gyártók ,amit nem szabad ,nincs versenyhelyzet
  • Gladiator #15
    Nem értek hozzá, de nem a gyártó dönti el mennyiért adja a termékét?
  • blackeagle #14
    "A M$-nek jelenleg milliárdok állnak rendelkezésre arra, hogy bárkit megvegyenek!!!!"
    ja ,kivéve a virus ,trójai ,meg egyéb okosságok íróit.
  • bitubo #13
    anyuk faszát,megérdemelték !!!
  • NEXUS6 #12
    Kartellt ugyan bizti nem tudna alkotni a M$, amiért is elkaphatnák, de bizonyos piacok 90%-át viszont a kezében tartja.

    Régebben ilyenkor szétkapták az adott céget. (Pl AT&T telefon piac)
    De az IBM ellen is indítottak ilyen vizsgálatot, amit a cég éppen hogy megúszott.

    A M$ lassan több évtizede sikeresen lavírozik, hiába indítottak különböző oldalakról támadást ellene (Office alkalmazások, böngésző, médiapléjer, stb) még nem akadt egy olyan tökös bíró/politikus aki egy ilyen végső per/vizsgálat mögé állt volna.
    A M$-nek jelenleg milliárdok állnak rendelkezésre arra, hogy bárkit megvegyenek!!!!