SG.hu

Már a héten elfogadhatják a szoftverszabadalmakat

Az EU holland elnöksége még az idén el akarja fogadtatni a szoftverszabadalmi irányelvet.

Mivel erre már nincs idén más lehetőség, vagy a Halászati vagy a Mezőgazdasági, esetleg a Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsa találkozóján akarják elfogadtatni a döntést.

A számítógéppel alkalmazott találmányok - azaz a szoftverötletek - szabadalmaztathatóságáról szóló irányelvjavaslatot a halászati tanácsi ülésen akarják vita nélküli, u.n. A-itemként elfogadtatni. Eddig jóhiszeműen akár tévedésnek is lehetett vélni a szoftverszabadalmi jogalkotásról szóló EU-s történetet, azonban erre az utolsó percben meghozott lépésre már nem lehet így tekinteni azaz valószínűleg karácsony elött egy héttel, a halászati tanácsi ülésén szavazzák majd meg a számítógéppel alkalmazott találmányokról szóló törvénytervezetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kridzso #11
    tudtam hogy ez lesz
    hogy rohadna rá az ég a billgecire meg arra a rohadt tutyimutyi európai unióra. azért nem hiszem el, hogy ennyire nincsenek tisztában a törvény fontossgával!!!! amikor egyik pillanatban 400 millió euróra bünteti a tetü micro$oftot, akkor képes elfogadni egy ilyen $z*r törvényt
    marha barmok
    azért a mi kormányunk se kutya, függetlenül pártoktól. mert állítom, hogy mind2 épp olyan hülye, hogy megérse a döntés súlyát
  • GulaSoft #10
    Ez röhely! A halászati, vagy a környezetvédelmi miniszterek találkozóján akarnak szavazni a szoftverszabadalmakról!!!!!!! Ez önmagábnan is röhelyes!!!!!
  • h4x0r #9
    A buta managerek csak rövid távon terveznek előre. Így minden profitorientált lesz. Lehet, hogy hosszútávon megérne egy dolgot OSS-é tenni, de a manager csak azt látja, hogy nem lesz X milla a számláján.

    Amerikai szabadalmas...
    Szerintem...
  • DrGreen #8
    Ez ugye csak valami buta tréfa. És ezt ők is értik, tudják? Vagy én vagyok túl "konzervatív"? PErsze a pénz beszél, a többi kutyagumit se ér, de nem látják a lobbizók, hogy ez mennyire visszafogja vetni a szoftverfejlesztéseket? Nem a szoftverfejlesztőket - mármint nem a nagy cégeket - kellett volna megkérdezni erről? Jah. Persze ők nem fizetnek semmit...

    Keserűség gyűlik bennem, mikor azt látom, hogy ahol pénz, ott a döntés joga és a(z) (i)gazság.
  • Razgon #7
    Szerintem már most nagyobb.

    A lobbi 10000L megy, ezt jól példázza ez az eset is...

    Viszont a szabadalmak elfogadásával a nem amerikai szoftveripar fogja uralni a piacot. A szabadalmak vissza fogják vetni még őket is hosszú távon.

    Hiába fogják írni, hogy 99 dollár, senki nem fog frissíteni. Ez jól látszik az office-ok esetében, ahol nem igazán jól fogy az Office 2003... A legtöbb cégnek az Office97 is tökéletesen megfelel.
  • Dömsödi #6
    Szép új világ.
    Nem mersz majd egy programot hobbiból ingyen irni, és terjeszteni (a sajátod) mert félsz, hogy valami nagy cégnek megtetszik, és beperelnek érte. Rá fél évre meg nagy csinandratávál beharangozzák, hogy micsoda nagyszabású fejlesztések révén hoztak létre egy programot, és csak 99 dollár. Aztán ha megveszed, és jobban megnézed akkor kiderül, hogy a tied...
    A meggyöződésem, hogy a software ipar hamarosan sokkal nagyob lesz mint a jelenlegi olajipar.
    Azután az Isten se álitja meg a nagy softwarecégeket. Menni fog a softwarelobbi ezerrel. (nem mintha már most nem menne)
  • Razgon #5
    Az a gond, hogy droidok fognak szavazni a kérdésről.
    Gondolom a titkos bankszámlájukra "utalódott" egy nagyobb összeg, és most muszály megszolgálni.

    Azért ordító a dolog, mert sok ország visszavonta a támogatását. Nem is értem, hogy ennek ellenére hogyan lehet elfogadni VITA NÉLKÜL..Egy halászati tanácskozáson...
  • Dömsödi #4
    Sajnos, olyanok szavaznak akiknek halvány lila gőze sincs az informatikáról. Tudásuk kimerül abban, hogy megirnak egy levelet a worddel.
    A döntésnek beláthatatlan következményei lehetnek.
    Talán ahhoz lehet a legjobban hasonlitani, hogy ha egy könyvben mondjuk Leslie L. Lawrence leírja azt a mondatot hogy:
    "A kulcsot a zárba illesztette, és kinyította az ajtót."
    Na ha ezt a mondatot mondjuk leírja Nemere István, akkor őt Lőrincz L. László(Leslie L Lawrence) minden további nélkül beperelheti szabadalomsértésért.
    Az informatikában alapszabály:
    NEM LEHET OLYAN PROGRAMOT IRNI, AMELYNEK EGYES RÉSZEI MÁS PROGRAMOKBAN MÉG NEM SZEREPELTEK!
    Ezzel a törvénnyel a nagy cégek járnak jól, akiknek elegendő pénzük lesz, hogy a kis, magán szoftware fejlesztőket bepereljék, és lecsukassák.
    Hiába talál ki majd valaki akármilyen hiper super -mondjuk- képtömöritőt, mert bejelentkezik egy nagy cég, mondván, hogy sérti a szabadalmi jogaikat. (Esetleg csak annyiban, hogy a tömörítés kezdetekor megszámolja, hogy összesen hányféle szin szerepel a képben) Ezután az illetőt lecsukják szabadalomsértés vádjával, a nagy cég meg más néven a sajtjaként emlegetve hülyére keresi magát a programmal.

    Az természetesen, rendben van, hogy a kész teljes programok kapjanak védelmet. Azonban ezekből ténylegesen kilopni valamit (Exe, gépi kodu file)az gyakorlatilag nagyobb munka mint újra megírni egy hasonló programot.
  • Razgon #3
    Eszméletlenül kilóg a lóláb (jó kis képzavar)...

    Ilyenkor nem indul valami vizsgálat korrupció gyanújával?

    Ha ezt csak így keresztül lehet vinni, akkor az EU szart sem ér.
  • [HUN]PAStheLoD #2
    ah .. valaki(k) sokat fizettek ...