Berta Sándor

Adatlopás-ellenes szövetség alakult

A Digital PhishNet csoport fő céljának az olyan online bűnözők elfogását tekinti, akik becsapják az áldozataikat vagy visszaélnek a személyes adataikkal.

A szövetség tagjai között éppúgy vannak internet-szolgáltatók, gazdasági szervezetek és cégek, mint igazságügyi szervezetek is. A szervezet reméli, hogy az összefogás eredményeképpen hamarabb a rács mögé kerülhetnek majd azok, akik eddig megúszták a lebukást vagy a komolyabb büntetéseket. A szövetség tagjai közé tartozik az AOL és az EarthLink internetszolgáltató, a Lycos kereső, a Microsoft, a VeriSign, valamint az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az amerikai titkosszolgálatok és az amerikai kereskedelmi kamara is.

Dan Larkin, az FBI internetes bűncselekmények jelentésért felelős központjának vezetője úgy vélte, hogy a reményeik szerint a Digital PishNet hatékony válasz lehet majd azoknak a bűnözőkkel szemben, akik internetes csalásokat követnek el vagy visszaélnek a felhasználók személyes adataival. Csak az Egyesült Államokban minden harmadik ember hetente legalább egyszer kap egy phishing e-mailt, vagyis egy olyan elektronikus levelet, amiben valamilyen módon bizalmas személyes információk, például a banki adatai megadására kérik vagy szólítják fel. A felhasználók tíz százaléka sajnos áldozatául is esik ezeknek a csalóknak.

A szervezet az adatgyűjtést koordinálja majd és direkt kapcsolatot jelent a bűnüldözési szervekhez. Amint egy online csaló a szövetség látókörébe kerül, a vele, illetve a tevékenységével kapcsolatos információkat valós időben továbbítják a megfelelő igazságügyi szerveknek, hogy az illetőnek ne legyen ideje eltűnni a kibervilágban.

A Digital PishNethez csatlakozott a tíz vezető amerikai bank és pénzintézet közül kilenc, az öt legnagyobb internet-szolgáltatóból négy, továbbá öt vezető információ-technológiai (IT) cég. Larin kijelentette azt is, hogy ezenkívül együtt fognak működni az európai és az ázsiai bűnüldözői szervekkel is, szorosabb kapcsolatról azonban egyelőre még nem tárgyaltak ezekkel a hatóságokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #3
    ehh... ha a "RedHat Inc." szerepelne a hírben, sokkal nyugodtabb lennél, ugye ?...
  • pemga #2
    "A szervezet az adatgyűjtést koordinálja majd" - FTeR, erre gondoltál? :)
  • FTeR #1
    eh, abból, hogy ennek az egésznek az M$ is tagja látni, hogy a fő cél nem a személyes adatok védelme...