Berta Sándor

Elfogták a Google nevével visszaélő csalót

Bűnösnek vallotta magát New Yorkban az a holland férfi, aki lehetséges Google-befektetőket vert át. A férfi azt ígérte a rászedett embereknek, hogy Google-részvényeket fog nekik szállítani és azt állította, hogy már hozzáférhető a vállalat részvényeinek első csoportja.

Persze a csalás ténye már azonnal szemet kellett volna szúrnia a becsapottaknak, hiszen közismert, hogy a Google még jó néhány hétig nem lesz fellelhető a tőzsdén. A csaló Shamoon Rafiq-t amennyiben bűnösnek találják az ellene felhozott vádpontokban elméletileg 51 és 63 hónap közötti börtönbüntetés vár. Azért úszhatja meg viszonylag ilyen kevéssel, mert beismerő vallomást tett. Szakértők szerint, amennyiben nem ismerte volna be a tettét, akkor akár 70-80 hónapnyi börtönbüntetést is kaphatott volna.


A Google kaliforniai központja

A pórul járt ügyfelek 2,8 millió dollárt akartak átadni a férfinak, ebből az elkövető őrizetbe vételéig el is utaltak 500 ezer dollárt. Rafiq egy úgynevezett Venture-Capital vállalat partnerének adta ki magát, aki a Google alapítóival közösen járt a Stanfordi Egyetemre. A valóságban azonban Shamoon Rafiq a British Telecom New-York-i kirendeltségének középszintű menedzsmentjének volt a tagja. A vádlott 2003 novembere és 2004 januárja között kereken 186 ezer dollárt költött el éttermekben, sztriptízbárokban, hotelekben és ékszerüzletekben. A férfi ügyvédje - többek között a beismerő vallomásra hivatkozva - azt akarja elérni az amerikai hatóságoknál, hogy a védence Hollandiában tölthesse le a rá kiszabandó börtönbüntetést.

Azt az amerikai rendőrség és az ügyészség egyelőre nem kívánta elárulni, hogy min bukott le Shamoon Rafiq. A Google részéről eddig még senki sem akarta kommentálni az esetet, sőt az sem biztos, hogy a vállalat tesz-e majd feljelentést a férfi ellen. Pedig az biztosan kijelenthető, hogy az ügy jelentős presztízsveszteséget okozott a tőzsdei megjelenésre áhítozó cégnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Herkulles #2
    Ez relatív, attól függ honnan nézzük. A szegény becsületes államporgárhoz mérten, vagy a tömeggyikosok oldaláról, vagy a károsult fél részéről...
  • Devla #1
    Akinek az 51-63 honap olyan keves az vonuljon be par evre a bortonbe...