Gyurkity Péter

Tízszeresére növekedett az internetes csalások száma

A MessageLabs közzétette legfrissebb felmérését, mely szerint idén közel tízszeresére emelkedett az internetes csalások, a "phishing" támadások száma, és nincs jele annak, hogy ez a tendencia a közeljövőben megfordulhat.

A vállalat januártól számítva 20 millió elektronikus üzenetet fogott el, és míg az év első hónapjában mindössze 337 ezer csalásra utaló emailt fedeztek fel, november hónapban már 4,5 millió esetet regisztráltak. A növekedés leginkább a nyári hónapokban volt tetten érhető: a júniusban regisztrált 264 ezer üzenetet júliusban 2,5 millió újabb email követte, amely a cég szakemberei szerint elsősorban az úgynevezett "zombi" hálózatoknak köszönhető. A vállalat szóvivője megjegyezte, hogy 2003 szeptemberében mindössze 279 esetet jegyeztek fel.

"Az emailek formájában érkező támadások jelentősége folyamatosan növekszik. Az idei év legfontosabb fejleménye kétségkívül a phishing támadások számának rendkívüli növekedése volt, amely 12 hónap alatt többszörösen túlnőtt korábbi jelentőségén, és manapság nemcsak a felhasználók, hanem a nagyobb vállalatok számára is veszélyt jelent" - jelentette ki Mark Sunner, a MessageLabs technológiai igazgatója. Hozzátette, hogy az internetes csalók a közeljövőben a korábbinál nagyobb mértékben koncentrálnak majd az egyes vállalatokra és üzletágakra, és megpróbálják majd kipuhatolni a kiszemelt hálózatok gyenge pontjait.

A jelentések szerint a csalók egy része már most is jóval kifinomultabb technológiákat vesz igénybe: egyes esetekben ugyanis a támadók teljesen automatikusan, mindenféle internetes hivatkozás nélkül jutottak különböző bizalmas információkhoz, és a cég szerint a jövőben még óvatosabban kell kezelnünk az elektronikus levelezést. A vállalat adatai szerint azonban nemcsak a csalások, hanem a vírusok és a kéretlen üzenetek száma is megnőtt. Az idei évben minden tizenhat levélből egy valamilyen vírust tartalmazott, amely a tavalyi érték megkétszereződését jelenti, míg a megvizsgált emailek 73 százalékát kéretlen üzenetként azonosították.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • juhand #1
    Az emberek nagyrésze buta és figyelmetlen ahhoz, hogy meg tudjon felelni a modern számítógépes rendszerek kihívásainak, és persze a bűnözők ezt kihasználják. Kérdés ki mennyire hibás, mennyire lehet törvényekkel csillapítani az emberi rosszindulat és butaság hatásait.