SG.hu

Közösségépítő portált indított az Oracle

Magyar Bálint oktatási miniszter jelenlétében 2004. november 26-án a budapesti Városligeti Általános Iskolában az Oracle bemutatta a Think.com néven világszerte ismert internetes oktatási és közösségépítő eszközt.

A Think.com portál keretében a diákok saját e-mail címeik és weboldalaik révén érdeklődésüknek megfelelő területeken fejleszthetik kreativitásukat, akár iskolán belüli csoportokban, akár a rendszerhez csatlakozott másik 17 ország diákjainak körében. Az oldal a határokat nem ismerő világháló segítségével egyben a nyelvtanulás és a nemzetközi kapcsolatok építésének eszköze is lehet, legyen szó akár ausztráliai iskolákról, vagy a határon túl élő magyar diákokról. Emellett a megoldással a tanárok multimédiás óraterveket, tananyagokat és kutatási feladatok adhatnak ki, amelyek segíthetnek a tanulást megnyerő és ösztönző élménnyé alakítani.

A világ több országában - köztük az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Új-Zélandon - már sikeresen bevezetett, és több mint 225 000 ezer diák által használt oktatási megoldás a legmodernebb internetes technológia alkalmazásával most - a régiónkban elsőként - a magyarországi oktatás korszerűsítésében is segíthet.

A portál a tagoknak olyan egyszerűen használható eszköztárat nyújt, amely nem igényel programozói ismereteket, mégis nagyon széles körű lehetőséget nyújt a kreativitás kibontakoztatására. Minden tanuló saját e-mail címet kap és weboldalt építhet magának, amellyel tárolhatja és bemutathatja munkáit. Lehetőségük nyílik különféle szöveges, képi, videó, audio és HTML tartalmak megjelenítésére. A résztvevők interaktív tevékenységekbe kapcsolódhatnak be, így részt vehetnek online vitafórumokban, szavazásban, ötletelhetnek társaikkal, vagy akár megjelenhetnek egy-egy téma szakértőjeként. A tagok különféle elektronikus megjegyzések ("cetlik") felragasztásával véleményezhetik társaik oldalait. A rendszer web-alapú, így a diákok böngészőn keresztül otthon, az iskolában vagy a könyvtárban is hozzáférhetnek a portálhoz.

A magyar tanárok és a diákok egyelőre a Think.com angol nyelvű változatát használhatják, amelynek megismerését részletes, könnyen érthető, magyar nyelvű útmutató segíti. Azonban a magyar nyelvű változatra sem kell sokáig várniuk: a következő tanévtől az angol, a spanyol, a kínai és a thai nyelvek után elkészül a magyar változat is.

A Városligeti Általános Iskolában az elmúlt hónapokban Vagács Zsuzsanna tanárnő vezetésével ismerkedtek meg a tanulók az új lehetőségekkel. Már a tanév kezdetekor felkerültek a tanárnő oldalára az évkezdéshez szükséges információk - például a tanszerlista és a tanév rendje -, amelyekhez természetesen a szülők is hozzáférnek. Elkészültek a diákok első személyes weboldalai is. A városligeti mellett már néhány vidéki intézmény is ismerkedik a megoldással, közülük is a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola nyelvi előkészítő évfolyamos diákjai kezdték el legnagyobb számban saját oldalaik építését.

"Látható, hogy az oktatás új kihívások előtt áll. A tanár által kijelölt lineáris tanulási folyamat helyett az egyéni kezdeményezéseken alapuló, csoportmunkára épülő megismerési folyamat válhat meghatározóvá az iskolai oktatás mindennapjaiban. E jelentős módszertani megújulást támogatja minden, a virtuális közösségépítést elősegítő, azt működtető rendszer, mint például az Oracle Think.com keretrendszere. Ezért is tartom fontosnak és támogatandónak ezt a kezdeményezést, amely ráadásul nem ró külön anyagi terheket az iskolákra, hiszen az Oracle díjmentesen bocsátja szoftvereit a rendelkezésükre." - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter az iskolában szervezett avató ünnepségen.

"Örülök, hogy vállalatunk egyéb oktatási kezdeményezései után végül a Think.com is kezd gyökeret ereszteni Magyarországon. Remélem, hogy a közeljövőben számos iskola vállalkozik a használatára, és így hazánkban is - a külföldi példákhoz hasonlóan - diákok ezrei számára nyújthat segítséget az Internet a tanuláshoz, a készségek fejlesztéséhez" - nyilatkozta Füzes Péter, az Oracle Hungary ügyvezető igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    eh . már volt szerencsém hozzá , előbb az iskolának kell regelnie , hogy utána a diákok regelhessenek .. a magyar iskolák közül eddig 4 regelt .. a többi X tízezerben meg hiába van net , a tanárok kb az orrukig látnak info téren