SG.hu

Microsoft Tanárképző Labor nyílt az ELTE-n

A Microsoft Magyarország és az ELTE Természettudományi Kara megnyitotta a Microsoft Innovatív Tanárképző Labort, melynek fő célja a jövő tanárainak felkészítése az oktatástechnológia robbanásszerű fejlődésének kihívásaira. A Laborban a legkorszerűbb infokommunikációs eszközök használatát, és azok oktatásba való beépítését sajátíthatják el a tanárjelöltek.

A Microsoft Magyarország és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara a mai napon ünnepélyes keretek között megnyitotta a Microsoft Innovatív Tanárképző Labort és Klubot. Az eseményen részt vett Sipos János, közoktatási helyettes államtitkár, és Greg Butler, a Microsoft globális közoktatási stratégiájáért felelős igazgatója is.


"Nagyon fontos, hogy a jövő pedagógusai már most, tanulmányaik során, megismerkedjenek a legkorszerűbb szoftverekkel, és ne csak elfogadják, hanem képesek legyenek tökéletesen használni és továbbfejleszteni azokat. Célunk, hogy ezek a tanárjelöltek az itt szerzett ismereteiket beépítsék saját oktatási módszereikbe, és ezáltal újfajta tanítási metódusokkal álljanak diákjaik elé" - mondta Kárpáti Andrea, az ELTE TTK Multimédiapedagógiai és Oktatástechnológia Központjának vezetője.

A hazai oktatástechnológia - a digitális taneszközök és az internetes tudásforrás megjelenésével, és az Oktatási Minisztérium innovativitása és elkötelezettsége révén - robbanásszerű változások előtt áll. A fejlődés azonban nem lehet sikeres a pedagógusok megfelelő felkészítése nélkül, és különösen fontos a tanárjelöltek, a jövő oktatóinak felkészítése az infokommunikációs technológiák használatára. A jelenleg praktizáló innovatív oktatókon túl, ők az elsők, akikkel meg kell ismertetni az újfajta eszközöket, és megmutatni számukra a fejlődési lehetőségeket, hogy ezen a területen is naprakész tudással kezdhessék tanári pályájukat, és iskoláikban katalizátorai lehessenek az informatikával segített oktatási innovációnak.


A Microsoft a 2003 szeptemberében indított Társ a Tanulásban (Partners in Learning) kezdeményezés értelmében célul tűzte ki az infokommunikációs technológiák oktatásban történő, minél szélesebb körű, elterjesztését. A globális méretű, ám mindig a helyi körülményekhez igazított Társ a Tanulásban program keretében a vállalat több százmillió dollár értékű támogatást nyújt világszerte, a tanárok és diákok fejlődéséhez szükséges eszközök és tananyagok formájában. A jelenleg átadott Innovatív Tanárképző Labor és Klub e világméretű kezdeményezés egyik mérföldköve hazánkban.

"Jó érzés, hogy vállalatunk a Társ a Tanulásban kezdeményezés keretében olyan programokat támogathat, melyekről tudjuk, hogy közvetlenül is befolyásolni fogják gyermekeink jövőjét - mondta Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. "Biztos vagyok benne, hogy a most átadott Tanárképző Labor beváltja a hozzá fűzött reményeket, és a technológia fejlett, hatékony felkészülést tesz lehetővé a jövő tanárainak!"


A Tanárképző Labor egy 16 géppel, aktív táblával, kivetítővel, szkennerrel, nyomtatóval és mobil informatikai eszközökkel felszerelt terem, melyben a hallgatók gyakorlati szemináriumokon vehetnek részt "Számítógéppel segített tanítás és tanulás" témakörben. A Labor 100 Mbit/s-os sebességű hálózaton, egy tűzfalon keresztül kapcsolódik az internetre, így mind a 16 gépen lehetőség van a szélessávú szolgáltatások igénybevételére. A gépeken az általánosan használt - iskolákban is elérhető - Microsoft szoftverek futnak, beleértve a grafikus és webszerkesztő, kommunikációs és kiadványszerkesztő programokat is. A cég Learning Gateway oktatási keretrendszerének - melyet a tisztaszoftver program keretében lényegében teljes egészében megkapnak az iskolák - telepítése jelenleg van folyamatban.

A Laborban általános bevezető és haladó képzések egyaránt folynak. Az általános kurzusok célja az oktatásban használható informatikai eszközök bemutatása és megismertetése, a haladó tanfolyamok a magasabb szintű digitális oktatási környezetek és megoldások - ezen belül a legújabb Microsoft fejlesztések - bemutatását tűzték ki célul.


Az új intézmény egyetemi szintű képzéseket indít pályakezdő és gyakorló tanárok részére. A Labor első sorban a nappali tagozatos egyetemi hallgatók kiszolgálására törekszik, őket készít fel az informatikai eszközök iskolai alkalmazására. A tanártovábbképző szakképzésekre azonban már gyakorló pedagógusok is jelentkezhetnek. A Laborhoz kapcsolódó Médiatár több száz nívós hazai és külföldi multimédiás CD-ROM-mal, valamint oktatófilmmel segíti a hallgatók képzését.

"Az Oktatási Minisztérium legfontosabb oktatáspolitikai céljaival összhangban lévőnek tekinti, és ezért örömmel üdvözli a Tanárképző Labor átadását. A tanárok hihetetlen mértékben meg tudják növelni a diákok tanulás iránti motivációját a korszerű eszközök és módszerek alkalmazásával" - mondta Sipos János közoktatási helyettes államtitkár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Geza ba #6
    Nem vót ingyé'. Kapott az ELTE egy új számítógépes labort.
  • Laci #5
    "és ne csak elfogadják, hanem képesek legyenek tökéletesen használni és továbbfejleszteni..."

    Mert el is kell ám fogadni. Aki ellenkezik az ne számítson túl sok jóra! Nekem ne mondja az m$ hogy fogadjam el a windózt, mert én már tudom hogy nem ésszerű ezt tennem... Undorító erőszakoskodás...és annak szokott szüksége lenni az ilyen módszerekre, akinek mondjuk gagyi terméke van de minnél jobban el akarja adni...
  • Laci #4
    "... melynek fő célja a jövő tanárainak felkészítése az oktatástechnológia robbanásszerű fejlődésének kihívásaira."

    Milyen kihívás?? Az újra és újra összeomló windózok helyreállításában tett minnél sikeresebb kísérletekre keresbek megoldást vagy mégis mire??? Megint a demagóg baromság!

    "Nagyon fontos, hogy a jövő pedagógusai már most, tanulmányaik során, megismerkedjenek a legkorszerűbb szoftverekkel, és ne csak elfogadják, hanem képesek legyenek tökéletesen használni és továbbfejleszteni..."

    Ehemm... És mégis mi köza van a Microsoftnak a "legkorszerűbb szoftverekhez"???? Újabb demagógia

    "hogy ezen a területen is naprakész tudással kezdhessék tanári pályájukat, és iskoláikban katalizátorai lehessenek az informatikával segített oktatási innovációnak."

    Ugyebár itt is az megy mint az XP Starter Editionnál. Azt akarják mindenki windózzal kezdjen. Mert aki először lát valamit egy bizonyos területen az éltalában nem gondol arra hogy az mondjuk egy kalap sz... és nem gondol arra sem, hogy a többi lehetőség esetleg jobb. Megy az agymosás 1000-el...

    "A Labor 100 Mbit/s-os sebességű hálózaton, egy tűzfalon keresztül kapcsolódik az internetre"

    Hát ehhez szükség is lesz jó tűzfalakra, de gyanítom egy idő után azok is kizárólag memóriarezidens programként tudnak csak szolgálatot teljesíteni...

    " Microsoft szoftverek futnak, beleértve a grafikus és webszerkesztő, kommunikációs és kiadványszerkesztő programokat is. A cég Learning Gateway oktatási keretrendszerének - melyet a tisztaszoftver program keretében lényegében teljes egészében megkapnak az iskolák - telepítése jelenleg van folyamatban."

    Így állapodik meg az m$ mindenkivel hogy aztán más normális rendszerek használatára esély se legyen. Ilyen erőszakosan könnyű elterjedtnek maradni...

    "ezen belül a legújabb Microsoft fejlesztések - bemutatását tűzték ki célul."

    Tekintve hogy a mikroszoft az elmúlt 20 évben szinte mindent másoktól koppintott el, kiváncsi lennék mik is azok a "legújabb Mikrosoft fejlesztések"...

    "... korszerű eszközök..." Najó... No comment...

    Amúgy meg mintha az lenne ide kiírva, hogy "Informatikai hírek RÖVIDEN"

    Erre a semmitmondó demagóg baromságra mégis oldalak mennek el. Ezt nem értem...

    #3-ban meg benne van a lényeg hól összefoglalva...
  • whitehawk #3
    Attól még, hogy egy technológia a windowsnak csak az XP verziójában van benne még nem feltétlenül új.
    Továbbra is a hülye számtektanárok képzése a cél?
  • h4x0r #2
    Ingyenreklam...
  • xoraxax #1
    Sok bácsi a windows képernyőkímélőjét bámulja. Ehehehehehe.