SG.hu

Létrejött a Sulinet Digitális Tudásbázis

Az Oktatási Minisztérium az EU ajánlásaival összhangban nagy hangsúlyt fektet az élethosszig tartó tanulás alapkompetenciáira épülő oktatási módszertanok bevezetésére a közoktatásban is.

Az oktatás tartalmának, a tananyagoknak a fejlődése, változása tetten érhető a mindennapokban - elég csak összehasonlítani az általunk és gyermekeink által tanult tananyagot. A munkaerőpiaci és a korunknak megfelelő általános életviteli igények azonban az ismeretek gyarapodásán kívül egyéb képességek, készségek kifejlesztését is elvárják az oktatástól. Az idegen nyelvek ismerete, a számítógépek kezelésének képessége, valamint az önálló tanulás mind olyan "kompetencia", amelyet a modern oktatástól elvárhatunk.

Az oktatáskutatás, valamint a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében végzett oktatási programcsomag-fejlesztések mellett az oktatás-tanulás támogatása digitális tananyagokkal és egyéb, az oktatást kiegészítő digitális tudáselemekkel a Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) program keretében. Az SDT kiemelt célja a létrehozott digitális tananyagok újrafelhasználhatóságának és értékállóságának biztosítása, ezért az elemeket egy eszközfüggetlen tárolóban tárolja, amiből tetszés szerint építhetők fel új tananyagok mind a tantervi, mind az otthoni tanulás segítésére.

Az SDT webes felületen keresztül a Sulinet portálon érhető el, egy tananyagszerkesztő és egy csoportos szerkesztést segítő modullal együttesen. A munkacsoportos tevékenység során a tanár-diák együttműködésben a kapcsolatfelvétel 5 fajtáját támogatja a rendszer: belső üzenő, e-mail, chat, fórum, nyilvános fórum, melyek segítségével a felhasználók közösen hozhatnak létre új tartalmakat.

A program 2004 szeptemberétől vált hozzáférhetővé a középiskolai földrajz és történelem anyagokat felölelően, majd év végéig további 8 tantárgy (matematika, fizika, biológia, kémia, magyar nyelv, magyar irodalom, ének-zene, mozgókép és médiaismeret) anyaga kerül a rendszerbe. Távlati tervként szerepel a jelenlegi 7-12 osztályosoknak szóló tudásanyagok vertikális bővítése a tanterv teljes lefedésével és az idegennyelvi tartalmakkal.

A Sulinet portál az SDT-t kiegészítő feladatokat, játékokat, módszertani ajánlásokat, egyéb, virtuális közösség formáló információkat tartalmaz. Ezek közül is kiemelendő a Sulinet Elektronikus Könyvtár, amely a tananyaghoz kapcsolódó könyveket, kordokumentumokat tartalmaz majd. Az Elektronikus Könyvtár feltöltése az elkövetkező hónapokban, leghamarabb októbertől várható.

További, az oktatásban kiválóan használható segédanyagok az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által "Digitális oktatási segédanyagok fejlesztése" címmel meghirdetett pályázat eredményeként létrejövő tartalmak és a Nemzeti Audiovizuális Adattár (NAVA) filmjeinek tömege is, amelyek 2004. december 31-ig, folyamatosan válnak elérhetővé. A pályázat célja olyan digitális, az oktatásban használható tartalmak létrehozása és azok adatbázisban (egységes keretrendszerben) való megjelenítése volt, amelyek lehetővé teszik, hogy a tanárok és a diákok maguk állíthassák össze a tanításban, illetve a tanulásban segítő szemléltető, kiegészítő tananyagrészeket. Ezzel az IHM nem csupán az infokommunikációs megoldásokban rejlő lehetőségek megismertetését, hanem a felhasználók kreativitását, önállóságának kibontakozását is segíteni kívánta.

Mindezen információk az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által útjára indított, az utóbbi évek legnagyobb informatikai infrastruktúra-fejlesztési programjának — a fél év alatt mintegy 2500 szélessávú végpont bekötését megvalósító Közháló Programnak — köszönhetően az interneten válnak elérhetővé az oktatási intézmények számára. A közháló 2004 szeptemberéig eljutott csaknem 2000 iskolába, továbbá művelődési házakba, valamint az IHM eMagyarország Programjához kapcsolódó intézményekbe és teleházakba is. Az IHM tervei szerint idén szeptember 30-ig valamennyi korábbi Sulinetes végpont integrálódik a Közhálóba, egy évre rá pedig - a program első fázisának végére - további 2600 közoktatási intézménybe jut el a 21. század informatikai közműve. A további, nem iskolákhoz kötődő bekötésekkel együtt jövő év szeptember 31-ére összesen 7300 szélessávú végpontot adnak át csaknem 2500 településen. A program elősegíti a területfejlesztést, erősíti a kistelepülések lakosságmegtartó képességét és esélyt kínál számukra az információs társadalomba való bekapcsolódásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!