SG.hu

IHM: műholdon fognak az iskolákba jutni a tananyagok

Az IHM lehetővé teszi gimnáziumok, szakközépiskolák és szakiskolák számára, hogy műholdas adatszórás segítségével jussanak az oktatási segédanyagokhoz.

A nagy méretű adatállományok - mint pl. videoanyagok - letöltése dial-up, de akár ASDL 64/384 kapcsolaton keresztül is jelentős leterheltséget jelentenek, vagyis az oktatás digitális anyagokkal történő kiszélesítése megköveteli egy más jellegű adatszórási forma bevezetését. A minisztérium "Műholdas adatszórás" című pályázatán valamennyi érvényes pályázati anyagot benyújtó iskola nyert. A pályázatnak köszönhetően 504 középiskolába juthat el folyamatosan működő, műholdas adatszórás felhasználásával az információ egy központi helyről a vételre alkalmassá tett intézmények egy-egy számítógépére.

A nagyméretű adatállományok egyidejűleg több számítógépre történő letöltése az iskolák internetkapcsolatát nagymértékben leterhelné, ám a pályázat révén megvalósult egyirányú műholdas átvitel lényegesen gyorsabb megoldást kínál. A műholdon rendelkezésre álló sávszélességgel a nagyméretű tartalmakat közvetlenül az iskolák szervergépére sugározzák, ily módon teszik azt hozzáférhetővé a diákok számára.

Az Oktatási Minisztérium által felügyelt, naprakész internetes tartalmak a műholdas adatszórással eljutnak oda, ahol az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatának köszönhetően megvalósultak a műholdas adatszórás feltételei. A kiépült technika lehetővé teszi nagyobb videoanyagok, illetve élő videoközvetítés átvitelét is. Az oktatási anyagok műholdas továbbításának fontos ismérve, hogy hatóköre nem áll meg az országhatárnál. A szolgáltatás tesztüzemmódban az AMOS-műholdon rendelkezésre álló 1 MHz sávszélesség felhasználásával elindult. A teljes 10 MHz sávszélességet előreláthatólag 2004 szeptember végétől biztosítja a műholdas szolgáltató. Ettől az időponttól kezdődik az iskolákba telepített szerverek rendszerbe állítása és integrálásuk a lokális hálózatba.

A Műholdas Adatszórás alapprogramba beletartozik az Országos Széchenyi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtára, a kormányzati portál, az MTI, valamint az Index portálja és még további oktatási és egyéb publikus portálok, amelyek száma összesen 1013 db.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #7
    A kommunsita kormányunk ismét mert nagyot álmodni.
    Bocsánat a baloldali érzéseüktől.

    De ez arról szól ,hogy vidéken még mindig hideg víz folyik a csapból, mondjuk a toalett már mindenütt vízöblítéses, de hiányoságok tapasztalhatók az infrastruktórában, igen, ez közhely.
    Na, teszek rá, Öveges prof. jó volt, a pénzt, készséget másra kéne fordítani, nem érdekel.
    Az öregeim meg arra emlékeznek vissza igencsak nosztalgiával, mikor még nem voltak digitális kütyük a suliban, hanem a földrajz, biólógia tanár kiment velük a rétre, szemléltetősen bemtuatta a dolgokat, ó de jaj, úgyis tudom, ez a betonBp-en megvalósíthatatlan mindig is.
    Szerintem akkor kevésbé utálták emiatt a földrajzot.
    Mindegy...más bolygókra űrhajót küldünk,
    míg itthon lassan éhen döglünk!
  • Trade #6
    Szerintem a rendszergazdik nem lesznek elragadtatva az otlettol.

    `egy központi helyről a vételre alkalmassá tett intézmények egy-egy számítógépére.`
    Majd a tanarok leszedik ami kell nekik nekunk meg ugyse lehet majd

    Meg ha tenleg Xp lesz az osszes gepen instalalni se lehet majd
  • k0zi #5
    Biztos pár rászoruló pesti iskola kapott ilyet.
    Nem tudom hogy miért kell műholdas adatszórást csinálni. Kiépítenék normálisan az üvegszálas rendszert államilag és az állami intézmények ingyen jutnának az internethez. DE NEM minek fejlődjük. Használjuk a lehető legszarabb megoldást a műholdas szórást.
  • Eiki #4
    Mostantól gimikben is beindul a warez ezerrel, megy a műholdas letöltési listára minden :)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    ja és ugye csak én nem látok itt valami sebességmegjelölést , vagy tényleg ennyire csak videjózni akarnak vele hogy nem is digitálisan jönnek majd a cuccok ? ..o
  • [HUN]PAStheLoD #2
    kúl .. videón fogják leordítani a fejem mer nincs kész a leckém ? neveccséges .. vagy a szuper minőségi öveges prof videjóit nyomják majd steamingbe ? :o
  • entreri #1
    Aham. Én 6 év alatt nem sok video, hang oktatásban részesültem. Amiben igen, az is a tanár személyes anyaga volt(prezentáció, bemutató videók(win2K, stb)).

    És igen. 64/384 -el tényleg sokáig tartana letölteni. :)